8 κοκτέιλ με ονόματα πόλεων και περιοχών
Λονδίνο, Μόσχα ή Τορίνο, έχεις ξεχάσει πού ακριβώς θέλεις να πας.
- 3 ΔΕΚ 2019
Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα όριο στην ονομασία των κοκτέιλ. Ο μπάρμαν, που συνήθως είναι πίσω από τη δημιουργία ενός κοκτέιλ θέλει είτε να τιμήσει ένα γνωστό πρόσωπο είτε κάποιο γνωστό του πρόσωπο είτε το κοκτέιλ θυμίζει στα χρώματα κάτι από το περιβάλλον είτε το κοκτέιλ βαφτίζεται από τον τρόπο που το ζητάνε οι πελάτες είτε απλά εκείνος που το παρασκεύασε θέλει να βρει ένα όνομα αστείο ή προκλητικό. Στην περίπτωση των πόλεων είναι πιο απλά τα πράγματα. Πάμε να δούμε τα πιο κοσμοπολίτικα κοκτέιλ και ας ελπίσουμε ότι μέσα σε μια μελλοντική λίστα θα υπάρχει και δημοφιλές κοκτέιλ και για την Αθήνα.
London Mule
- 60ml τζιν
- 15ml χυμός λάιμ
- 100ml. ginger beer
Παίρνουμε ένα ποτήρι, στίβουμε μέσα το λάιμ, προσθέτουμε δύο-τρία παγάκια, ρίχνουμε το τζιν και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι με ginger beer και ανακατεύουμε.
Moscow Mule
- 60ml βότκα
- 15ml χυμός λάιμ
- 150ml. ginger beer
Ίδιο κοκτέιλ, άλλη βάση. Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνουμε ποια θα είναι αυτή. Παίρνουμε ένα ποτήρι, στίβουμε μέσα το λάιμ, προσθέτουμε δύο-τρία παγάκια, ρίχνουμε τη βότκα και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι με ginger beer και ανακατεύουμε.
Kentucky Mule
- 60ml μπέρμπον
- 15ml χυμός λάιμ
- 100ml. ginger beer
Aγαπάμε το London Mule με το τζιν του, αγαπάμε περισσότερο το Moscow Mule με τη βότκα του και λατρεύουμε το Kentucky Mule με το μπέρμπον του. Παίρνουμε ένα ποτήρι, στίβουμε το λάιμ, προσθέτουμε λίγα παγάκια, ρίχνουμε το μπέρμπον και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι με τζιτζιμπίρα. Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα μέντας.
Parisian
- 40ml τζιν
- 40ml extra dry βερμούτ
- 40ml. λικέρ Creme de cassis
Xτυπάμε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο και το σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι.
Singapoore Sling
- 30ml τζιν
- 30ml λικέρ σέρι
- 30ml λικέρ Benedictine
- 30ml. χυμός λάιμ
- σόδα
Ανακατέψτε το τζιν, το σέρι, το Benedictine και τον χυμό λάιμ μέσα σε ένα σέικερ με πάγο. Στη συνέχεια ρίξτε το μίγμα σε ένα ποτήρι και προσθέστε όση σόδα επιθυμείτε.
Milano – Torino
- 30ml Campari
- 30ml κόκκινο βερμούτ
- 70ml σόδα
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Negroni χωρίς τζιν. Το Milano – Torino ονομάστηκε έτσι επειδή το Campari προέρχεται από το Μιλάνο και το βερμούτ Punt e Mes προέρχεται από το Τορίνο. Το κοκτέιλ πλέον έχει επικρατήσει να λέγεται Americano, γιατί την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης οι Αμερικάνοι το παραγγέλναν συχνά στην Ιταλία. Πολύ απλό στην παρασκευή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέστε το Campari και το βερμούτ σε ένα ποτήρι με πάγο ολοκληρώνοντας με τη σόδα.
Manhattan
- 60ml ουίσκι rye ή μπέρμπον
- 25ml γλυκό βερμούτ
- 1 σταγόνα Angostura bitters
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι martini ή coupe. Χρησιμοποιούμε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού (προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο από το λευκό μέρος), το στρίβουμε για να απελευθερωθούν τα έλαια και το τοποθετούμε στο χείλος του ποτηριού. Γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού ή/και ένα κεράσάκι μαρασκίνο.
Brooklyn
- 45ml straight rye ουίσκι
- 45ml dry βερμούτ
- 10ml Amer Picon ή Angostura bitters
- 10ml Maraschino λικέρ
Xτυπάμε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ με πάγο και τα σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι.
Αν είσαι φίλος του κοκτέιλ τσέκαρε ποια είναι αυτά που σε συμφέρει περισσότερο να παραγγέλνεις στο μπαρ, αλλά και ποια 5 κοκτέιλ έχουν βαρεθεί να φτιάχνουν ακόμα και οι barmen.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson / 24MEDIA
Φωτογραφία Milano-Torino και Μanhattan: 123RF