Cocktail από την Theory(α) στην πράξη
Ο ‘νέος κατάλογος cocktail’ για τα μπαρ είναι ό, τι και η νέα κολεξιόν για έναν οίκο μόδας.
- 25 ΔΕΚ 2015
Το στήσιμό του απαιτεί μία κεντρική ιδέα αλλά και έναν άνθρωπο, ή μία ομάδα ανθρώπων που να μπορούν να την υλοποιήσουν. Ναι, δεν είναι πυρηνική φυσική αλλά να σου πω την αλήθεια ποτέ κανείς δεν το υπονόησε αυτό. Το να είσαι επαγγελματίας bartender, δεν διαφέρει και πολύ από το να είσαι επαγγελματίας καλλιτέχνης. Να είσαι ένα κράμα ηθοποιού και σκηνοθέτη, διασκεδαστή και αλχημιστή. Και έχει τόση μελέτη από πίσω αυτός ο ‘νέος κατάλογος’ που πράγματι κάθε φορά που το ακούς, αξίζει να σκέφτεσαι αρκετά από αυτά που θα δεις παρακάτω.
Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, για παράδειγμα, είναι ο επικεφαλής bartender του Theory Bar στο Χαλάνδρι αλλά και ο άνθρωπος για τον οποίο διάβασες, και ξαναδιάβασες μέσα στην χρονιά καθώς ήταν ο νικητής του ελληνικού τελικού του World Class για το 2015 αλλά και εκείνος που κατάφερε να μπει στην 5άδα με τους καλύτερους bartender του κόσμου, στον παγκόσμιο τελικό του ίδιου διαγωνισμού, το προηγούμενο καλοκαίρι στη Νότια Αφρική.
Στο Theory όμως, δεν είναι μόνος του. Μαζί του υπάρχει μια τρομερά ταλαντούχα ομάδα επιπλέον bartender η οποία αποτελείται από εξίσου ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της ελληνικής μπαρ σκηνής. Πίσω από την μπάρα του, θα συναντήσεις την Λορέτα Τόσκα, αλλά και τον Αλέξη Σιμωνίδη (ο οποίος φέτος βρίσκεται στην 12άδα των φιναλίστ του World Class). Θα βρεις τον Mr. Bubble, Γιώργο Μπάγκο των ελληνικών, premium αναψυκτικών Three Cents, αλλά και τον Δημήτρη Καραγκιοζόπουλο.
Τι θα πιείς;
Η ιδέα για τον φετινό τους κατάλογο είναι ενδιαφέρουσα: Τα 4 στοιχεία της φύσης, το νερό, η γη, ο αέρας και η φωτιά, μπαίνουν στο μικροσκόπιο και μετατρέπονται άλλοτε σε αισθήσεις, άλλοτε σε γεύσεις, άλλοτε και στα δύο.
Πρωταγωνιστής στην ιδέα του καταλόγου είναι ο πρίγκιπας –όπως μου αρέσει να το αποκαλώ- των cocktail, το Negroni. (Αν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο βασιλιάς, τότε μάλλον δεν γνωριζόμαστε καλά αλλιώς θα ήξερες πως λατρεύω το Martini. Και τη Margarita, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε άλλη φορά).
Το Negroni λοιπόν παρουσιάζεται μέσα από 4 εκδοχές. Το Air Negroni για παράδειγμα είναι αρωματισμένο με κεράσια, ενώ τα συστατικά του ανθρακώνονται, γεμίζουν παιχνιδιάρικες μπουρμπουλήθρες και σερβίρονται προ-εμφιαλωμένα μέσα σε μικρά μπουκαλάκια, σαν αναψυκτικό. Όσο για το Earth, φτιάχνεται με μεσκάλ, το οποίο είναι ένα απόσταγμα του φυτού της αγαύης που παράγεται αποκλειστικά στο Μεξικό, ενώ το Fire σερβίρεται πράγματι φλεγόμενο πάνω σε έναν κομψό κορμό ξύλου στον οποίο ακουμπούν μπαχαρικά που αναφλέγονται και γεμίζουν τον χώρο με αρώματα. Ακολουθεί το Water, έχει ως βάση του την βότκα, όπου ‘vodka’ στα σλάβικα σημαίνει ‘νερό’. Η βότκα αρωματίζεται με άρκευθο, το βασικό αρωματικό χαρακτηριστικό των gin, και ενισχύεται με βερμούτ και λευκά bitter. Το συγκεκριμένο cocktail μάλιστα, σερβίρεται ευρηματικά με αλμυρά pop corn τα οποία έχουν καραμελωθεί με πικρό Campari οδηγώντας σε έναν πεντανόστιμο συνδυασμό.
Ο κατάλογος συνεχίζεται με τις Signature συνταγές, μία ομάδα προτάσεων οι οποίες θα αλλάζουν κάθε 6 μήνες, όπως δηλαδή συμβαίνει με την θάλασσα. Οι συνταγές αυτές, παραλληλίζονται λοιπόν με το στοιχείο του νερού και για τους επόμενους μήνες θα αποτελούνται ενδεικτικά από το Ron Camillo με λευκό ρούμι, σπιτικό σιρόπι χαμομηλιού αρωματισμένο με ginger, και χυμό από lime, ή το Cherry Poppins με gin, κεράσια, σαγκουίνι και στέβια.
Η συνέχεια γίνεται με τις classic συνταγές, την σταθερή αξία που λατρεύεται αιώνες τώρα, η οποία συμβολίζει το στοιχείο της γης. Εδώ, δοκιμάζουμε Old Fashioned και Manhattan αλλά και μία πρόσφατη έκπληξη, το Spiral Martini του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου, το cocktail το οποίο του χάρισε την νίκη στον περσινό ελληνικό τελικό του World Class. Πρόκειται για μία υπέροχη παραλλαγή του Dry Martini (του βασιλιά που λέγαμε πριν) η οποία φτιάχνεται με έναν συνδυασμό από το ίδιο gin σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κατάψυξης και έλαια από την φλούδα ενός ροζ γκρέιπφρουτ, ενώ στον πάτο του βυθίζονται δύο αμύγδαλα τα οποία πρώτα έχουν μαγειρευτεί μαζί με γλυκό κρασί Vinsanto Σαντορίνης και ξηρό βερμούτ.
Τα classics & tonic ακολουθούν σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα κατηγορία που παίρνει στοιχεία από τον αέρα, δηλαδή τις μπουρμπουλήθρες, οδηγώντας σε νόστιμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις ποτών όπως τα Manhattan, Hanky Panky και Bamboo, τα οποία προτείνονται στην κλασική τους εκδοχή με ένα απογέμισμα του ποτηριού με Tonic.
Όσο για το στοιχείο της ‘φωτιάς’, αφορά φυσικά στα ζεστά cocktail τα οποία λατρεύουμε κάθε χειμώνα, ενώ ενδεικτικά σε αυτή την κατηγορία μπορεί κανείς να δοκιμάσει το χορταστικό Hot Nuts, το οποίο φτιάχνεται με παλαιωμένο ρούμι και γάλα από αμύγδαλο αρωματισμένο με φιστίκια, βανίλια και γλυκά μπαχαρικά.
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα της δουλειάς που έχει γίνει στον φετινό κατάλογο του Theory Bar. Τα ποτά είναι νόστιμα, η ομάδα του μπαρ δημιουργική, ο χώρος κεφάτος, και τα στοιχεία της φύσης έτοιμα να γίνουν γουλιές. Ωραίες, χορταστικές και διακεκριμένες.
(Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801633)