Δεν είναι ρούμι με κόλα, είναι Cuba Libre
- 3 ΜΑΡ 2021
Η αλήθεια είναι πως από το 1988, όταν και εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη, το συγκεκριμένο κοκτέιλ φτιάχνεται και πωλείται σχεδόν παντού. Από τα μεγάλα bars των μητροπόλεων, μέχρι και το τελευταίο ξεχασμένο μαγαζάκι της επαρχίας. Μιλάμε ασφαλώς για ένα αρκετά απλό κοκτέιλ στην παρασκευή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο περίπλοκο στη γεύση.
Ένα μικρό μάθημα ιστορίας του Cuba Libre
Ήταν αρχές του 1900 όταν τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαταστάθηκαν στην Κούβα, έχοντας μόλις νικήσει τον αμερικανοισπανικό πόλεμο στην Καραϊβική. Το σύνθημα «Ελεύθερη Κούβα» (Cuba Libre) ήταν τότε το μότο των Κουβανών επαναστατών κατά της ισπανικής κυριαρχίας.
Μαζί με τους Αμερικανούς που έφτασαν τότε στο νησί, ήρθαν και κάποια αμερικανικά προϊόντα, όπως η Coca Cola. Σύμφωνα με τον μύθο, λοιπόν, τον Αύγουστο του 1900 οι αμερικανικές δυνάμεις που είχαν βρίσκονταν στο νησί, για να γιορτάσουν την νίκη, βγήκαν στα bars της Αβάνας. Τότε ο στρατηγός Ράσελ ζήτησε από έναν barman να του ετοιμάσει ένα ρούμι, με cola και μια φέτα λάιμ.
Μόλις πήρε το κοκτέιλ του, σήκωσε το ποτήρι ψηλά και αναφώνησε “Por Cuba Libre”. Τότε, οι υπόλοιποι Αμερικάνοι στρατιώτες παρήγγειλαν το ίδιο και ήπιαν όλοι μαζί, φωνάζοντας το σύνθημα. Κάπως έτσι λέγεται ότι γεννήθηκε το όνομα ενός ιστορικού και διαχρονικού κοκτέιλ, το οποίο άρχισε να εξαπλώνεται από εκείνη τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.
H Θεσσαλονικιώτικη παραλλαγή
Η παρασκευή του Cuba Libre είναι αρκετά εύκολη, κάτι που έχει ενθαρρύνει πάρα πολλούς να το φτιάξουν στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεσαι άλλωστε είναι λίγο ρούμι, λίγη Coca Cola, λίγο λάιμ και πάγο. Τίποτα παραπάνω.
Στη Θεσσαλονίκη τώρα είναι αρκετά διαδεδομένη μια μικρή παραλλαγή του Cuba Libre, που ακούει στο όνομα Toumba Libre και αντί για ρούμι, έχει ρετσίνα. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, αποτελεί το αγαπημένο ποτό των οπαδών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι πριν ή μετά τα ματς της ομάδας τους, γεμίζουν τα ποτήρια τους με Ρετσίνα και Κόλα και δεν πίνουν στην υγειά της Αβάνας, αλλά της Τούμπας.