Δύο λαχταριστές συνταγές για πατάτες χωρίς να χρειαστείς τηγάνι
Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος μοιράζεται με τους πάντα hungry αναγνώστες του OneMan εύκολες και νόστιμες συνταγές. Αυτή τη φορά, φτιάχνει δύο συνταγές με πατάτες, χωρίς καθόλου τηγάνι.
- 1 ΑΠΡ 2022
Μπορεί όταν ακούμε πατάτες το μυαλό μας να πηγαίνει αυτόματα στο τηγάνι, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πιο υγιεινός τρόπος (και εξίσου νόστιμος) για να τις μαγειρέψεις, ειδικά μετά το τελευταίο κύμα ακρίβειας και την αύξηση της τιμής του ηλιελαίου που κοντεύει να καταστήσει τις τηγανητές πατάτες, όπως και όλα τα τηγανητά, είδος πολυτελείας.
Οι ψητές πατάτες, ειδικά όταν γεμίζονται με λαχταριστά υλικά, γίνονται το απόλυτο συνοδευτικό ενώ μπορούν να αναδειχθούν σε ένα πιάτο από μόνες τους όταν γεμίζονται με κιμά ή σύγκλινο. Οι χορτοφάγοι, θα βρουν την τέλεια συνταγή στη γέμιση με σπανακόπιτα.
Αν πάλι, οι τηγανητές πατάτες είναι η αδυναμία σου, υπάρχει τρόπος να πετύχεις την τραγανότητά τους και στον φούρνο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η πρώτη ύλη, αλάτι και να ακολουθήσεις τα βήματα για να πετύχεις πατάτες φούρνου σαν τηγανητές.
Γεμιστές Ψητές Πατάτες
Υλικά
Για τις πατάτες
- 12 μεσαίες πατάτες (στρογγυλές, ιδίου μεγέθους)
- 300 γρ. χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση σπανακόπιτα
- 45 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι(ψιλοκομμένο)
- 120 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο)
- 300 γρ. σπανάκι (κατεψυγμένο)
- 40 γρ. άνηθο φρέσκο
- 100 γρ. τυρί κρέμα
Για τη γέμιση κιμά
- 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από λάπα)
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 25 γρ. πελτέ τομάτας
- 120 γρ. γλυκό ή κόκκινο κρασί
- 120 γρ. χυμό τομάτας
- 400 γρ. ζωμό λαχανικών ή κότας
- αλάτι / πιπέρι
- 150 γρ. τυρί κρέμα
Για τη γέμιση σύγκλινο-πιπεριά Φλωρίνης
- 15 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. σύγκλινο (ψιλοκομμένο)
- 100 γρ πιπεριές Φλωρίνης (σε βάζο)
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ξύσμα από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Για τις πατάτες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.
- Πλένουμε καλά τις πατάτες εξωτερικά χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
- Σε ένα ταψί προσθέτουμε μία όμορφα εννιά σημεία περίπου δύο κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και «καθίζουμε» την κάθε πατάτα πάνω σε αυτό.
- Ψήνουμε για 60 λεπτά ή μέχρι πατάτα να είναι καλά ψημένη και ένα μαχαίρι να εισέρχεται με ευκολία.
- Δημιουργούμε μια τομή κατά μήκος της πατάτας, πιέζουμε ελαφρώς τις δυο άκρες προς τα μέσα έως ότου στην πατάτα να δημιουργηθεί μια «θήκη».
- Με ένα πιρούνι «σκαλίζουμε» ελαφρά την πατάτα μέχρι να δημιουργήσουμε κάτι σαν πουρέ πατάτας.
- Γεμίζουμε με την κάθε γέμιση και απολαμβάνουμε.
Για τη γέμιση σπανακόπιτα
- Προθερμαίνουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία(6-8).
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο και μαγειρεύουμε για 5’-6’ μέχρι τα λαχανικά να έχουν ένα ημιδιαφανές χρώμα.
- Συνεχίζουμε με το σπανάκι (παγωμένο) και μαγειρεύουμε για 7’-8’ μέχρι να αρχίσει να πέφτει σε όγκο και να ενσωματώνεται με τα υπόλοιπα υλικά.
- Τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το τυρί κρέμα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε τη γέμιση με ζεστές ψητές πατάτες.
Για τη γέμιση κιμά
- Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο, τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα.
(!)Αν στον κιμά έχουν δημιουργηθεί χοντρά κομμάτια σαν σβόλοι, τα σπάμε με έναν αυγοδάρτη.
(!)Αυτό το βήμα είναι το σημαντικότερο για ένα πεντανόστιμο κιμά! - Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2-3’ ακόμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε για 1′, μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί το κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τομάτα και το ζωμό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε (3-4) για περίπου 40 – 60 λεπτά μέχρι ο κιμάς να είναι σχετικά στεγνός.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια ομογενοποιούμε το τυρί κρέμα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι .
- Σερβίρουμε τη γέμιση με ζεστές ψητές πατάτες.
Για τη γέμιση σύγκλινο – πιπεριά Φλωρίνης
- Προθερμαίνουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία(6-8).
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σύγκλινο και τσιγαρίζουμε για 2’-3’ μέχρι να πάρει ένα καβουρδισμένο χρώμα.
- Προσθέτουμε και τις πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες μαζί με το φρέσκο κρεμμύδι, μαγειρεύουμε για 1’ και στη συνέχεια αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ξύσμα λεμονιού. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε τη γέμιση με ζεστές ψητές πατάτες.
Τραγανές Πατάτες Φούρνου σαν Τηγανητές
Υλικά
- 1.5 κιλό πατάτες για τηγανητές
- 15 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.
- Κόβουμε τις πατάτες στο σχήμα της τηγανητής πατάτας, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις ξεπλένουμε καλά με νερό.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε καλά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία(5-8).
- Μόλις το νερό πάρει μια βράση βράζουμε τις πατάτες για 10’-15’ ή έως ότου οι πατάτες μαλακώσουν τόσο που να τρώγονται ευχάριστα αλλά να μη σπάνε.
- Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και στη συνέχεια ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
- Ψήνουμε στο φούρνο ανακατεύοντας περιστασιακά για 25’-30’ ή έως ότου οι πατάτες πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Απογειώνουμε τη γεύση με flavorits® και καταναλώνουμε αμέσως.
(!) Όταν οι πατάτες κρυώσουν δεν θα έχουν τόσο τραγανή και ευχάριστη υφή οπότε καλό είναι να τις καταναλώσουμε όσο είναι ζέστες.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.