2 εύκολες συνταγές για ασιατικό φαγητό από τον Λάμπρο Βακιάρο
- 15 ΙΟΥΛ 2022
Η ασιατική κουζίνα αποτελεί το ιδανικό πεδίο εξερεύνησης και πειραματισμού, αφού είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες γεύσεις και μυρωδιές, για σένα που θέλεις να ξεφύγεις από τις συνηθισμένες συνταγές.
Αρκεί ένα βασικό και εύκολο υλικό, όπως το κοτόπουλο για να φτιάξεις τα ιαπωνικά σουβλάκια, γνωστά και ως yakitori, τα οποία μαρινάρεις με γλάσο τεριγιάκι και αναδεικνύονται σε ένα τέλειο πιάτο για βραδινό. Αν πάλι έχεις wok, ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσεις, φτιάχνοντας ένα νόστιμο stir fry με γαρίδες, που θα ενθουσιάσει όλη την παρέα.
Yakitori με Σάλτσα Τεριγιάκι
Υλικά
Για το γλάσο Τεριγιάκι
- 120 γρ. mirin
- 60 γρ. sake
- 140 γρ. σόγια
- 120 γρ. νερό
- 45 γρ. καστανή ζάχαρη
Για τα Yakitori
- 1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο μπούτι
- 80 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 10 γρ. Flavorits ΒBQ King
- Αλάτι – πιπέρι
- 20 γρ. λευκό σουσάμι
- Ξυλάκια (για σουβλάκι)
Εκτέλεση
Για το γλάσο τεριγιάκι
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το mirin και το σάκε και του δίνουμε μία βράση. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου η σάλτσα έχει τη σωστή σύσταση.
Για τα κοτόπουλα Yakitori
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Σε μία επιφάνεια κοπής, με ένα μαχαίρι κόβουμε το φιλέτο μπούτι κοτόπουλου σε κομμάτια μιας μπουκιάς και τα προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι, BBQ King αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Περνάμε σε κάθε ξυλάκι πέντε με έξι κομμάτια περίπου κοτόπουλου.
- Σε ένα ταψί με λαδόκολλα προσθέτουμε όλα τα σουβλάκια και περιχύνουμε με το γλάσο Τεριγιάκι. Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιγουρευόμαστε ότι όλη επιφάνεια από τα σουβλάκια έχει έρθει σε επαφή με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά (αυτό εξαρτάται με το πόσο χοντρά είναι τα κομμάτια του κοτόπουλου). Περίπου στα μισά του χρόνου ανοίγουμε το φούρνο και με τη βοήθεια ενός πινέλου γλασάρουμε τα σουβλάκια και παράλληλα τα γυρίζουμε κατά 180 μοίρες.
(!)Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε δύο με τρεις φορές για να έχουμε τέλειο καραμέλωμα.
Stir Fry με Γαρίδες
Υλικά
- 1/2 κιλό γαρίδες μέτριες ακέφαλες καθαρισμένες
- 1 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 3 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 κτσ. φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο)
- 1+2 κτσ. ηλιέλαιο
- 4 κτσ. σάλτσα σόγιας
- 3 κτσ. σάλτσα oyster
- 200 γρ. καλαμπόκι
- 100 γρ. μπρόκολο (σε μικρες τούφες)
- 1 μεγάλο καρότο (κομμένο σε κύβους)
- 100 γρ. φασόλια στρογγυλά (κομμένα στα 3)
- 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κύβάκια
- Σχοινόπρασο
- 100 γρ. καβουρντισμένα κάσιους
- ξύσμα λάιμ
- 250 γρ. ρύζι basmati (βρασμένο)
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε την κάθε γαρίδα σε 3 κομμάτια.
- Σε ένα μπολ μαρινάρουμε τις γαρίδες με λίγο λάδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. (προαιρετικά για περισσότερο άρωμα)
- Σε ένα καλά προθερμασμένο wok ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο και σοτάρουμε τις γαρίδες (μαζί με το τζίντζερ και το σκόρδο από τη μαρινάδα) και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα πορτοκαλί χρώμα, αλατοπιπερώνουμε και τις αφαιρούμε προσωρινά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σωτάρουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Στη συνέχεια επαναφέρουμε τις γαρίδες στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας και τη σάλτσα oyster και τη ρίχνουμε στο τηγάνι μαγειρεύοντας για μισό με ένα λεπτό ακόμη και τέλος προσθέτουμε τα κάσιους.
- Γαρνίρουμε με το σχοινόπρασο και τρίβουμε λίγο λάιμ.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.