Kike Rincon/Europa Press via Getty Images/Ideal Image
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Disfrutar: Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2024 βρίσκεται στη Βαρκελώνη

Ανακοινώθηκε η λίστα των World’s 50 Best Restaurants και το γαστρονομικό καμάρι της Καταλονίας κατέλαβε την πρώτη θέση στην ετήσια κατάταξη των εστιατορίων.

Σε μία τελετή στο Λας Βέγκας ανακοινώθηκε η λίστα των World’s 50 Best Restaurants και το Disfrutar στη Βαρκελώνη βρέθηκε στην πρώτη θέση για το 2024, την οποία κατείχε μέχρι πρότινος το Central στη Λίμα. Η πορεία του Disfrutar προς την κορυφή της λίστας των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου ήταν σταθερή τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2023 κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ το 2022 ήταν στην τρίτη.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα εστιατόρια: Asador Etxebarri (Atxondo, Ισπανία) στο νούμερο 2, Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία) στο νούμερο 3, Diverxo (Μαδρίτη, Ισπανία) στο νούμερο 4 και Maido (Λίμα, Περού) στο νούμερο 5.

Οι σεφ Oriol Castro, Eduard Xatruch και Mateu Casañas έχουν πολλούς λόγους να γιορτάζουν φέτος. Εκτός από την επέτειο των δέκα ετών λειτουργίας του Disfrutar, έχουν λάβει και κορυφαίες διακρίσεις με αποκορύφωμα την πρώτη θέση στο The World’s Best Restaurant 2024. Το τρίο παίρνει επίσης το τρόπαιο για το καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη για το 2024. Πριν ανοίξουν το εστιατόριό τους το 2014, οι Castro, Xatruch και Casañas γνωρίστηκαν στο elBulli.

Τα ευφάνταστα πιάτα εκτελούνται με εξαιρετική δεξιοτεχνία και σερβίρονται με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο. Προσφέρονται δύο παράλληλα μενού των 30 πιάτων: Classic και The Festival. Ανεξάρτητα από το μενού που θα επιλέξεις, το σίγουρο είναι ότι θα ζήσεις μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Από το 2019 που σημειώθηκε μία αλλαγή στους κανόνες, κάθε εστιατόριο που ανεβαίνει στην κορυφή της λίστας καθίσταται μη επιλέξιμο και αφαιρείται από τη λίστα τα επόμενα χρόνια. Αυτό έδωσε ένα τέλος στην πρωτοκαθεδρία εστιατορίων όπως το Noma και το elBulli, τα οποία στη συνέχεια έκλεισαν ή ανακοίνωσαν το κλείσιμό τους.

Η ιστορία του Disfrutar

Το εστιατόριο Disfrutar (το όνομά του σημαίνει «απολαμβάνω» στα ισπανικά) άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2014 μετά από χρόνια εντατικής δουλειάς των δημιουργών του στο elBulli, όπου συναντήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν. Βρίσκεται στο Eixample, ακριβώς μπροστά από την αγορά Ninot. Ο σεβασμός στην ιστορία και την κληρονομιά της Μεσογείου είναι η έμπνευση πίσω από τον σχεδιασμό του και η κεραμική είναι το κοινό θέμα που χαρακτηρίζει το εσωτερικό.

Ο χώρος της εισόδου είναι εμπνευσμένος από τη Βαρκελώνη, από το σφυρήλατο σίδερο της αγοράς Ninot και τα χρώματα των κεραμικών. Ο κεντρικός διάδρομος, κατασκευασμένος από κεραμικό με τα χρώματα και τις υφές του πηλού, περνά μέσα από την κουζίνα που είναι πλήρως ορατή στους επισκέπτες και οδηγεί στην κύρια τραπεζαρία. Αυτή είναι εμπνευσμένη από μικρά ψαροχώρια και ξεχωρίζει ως ένας φωτεινός, λευκός χώρος, που σε μεταφέρει νοερά έξω από την πόλη και συνδέεται με το αίθριο.

Η γαστρονομική εμπειρία κινείται γύρω από το μενού γευσιγνωσίας, με μία κουζίνα πρωτοποριακή όπου τα πιάτα ξεχωρίζουν για την έντονα μεσογειακή τους ταυτότητα. Το Disfrutar είναι ένα εστιατόριο με τολμηρή, διασκεδαστική και μοντέρνα κουζίνα που θέτει τη γεύση στο επίκεντρο.

«Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες», αναφέρει το 50 Best Discovery, με μία σημείωση. Οι επισκέπτες ίσως χρειαστεί να παρκάρουν τις προκαταλήψεις τους στην πόρτα προκειμένου να απολαύσουν την εμπειρία στο εστιατόριο που έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα The World’s 50 Best το 2018 στο Νο 18. Το 2019 μπήκε στην πρώτη δεκάδα και πέντε χρόνια μετά βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Τα εστιατόρια που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στο World’s 50 Best Restaurants

  1. Disfrutar, Βαρκελώνη
  2. Asador Etxebarri, Atxondo
  3. Table του Bruno Verjus, Παρίσι
  4. Diverxo, Μαδρίτη
  5. Maido, Λίμα
  6. Atomix, Νέα Υόρκη
  7. Quintonil, Πόλη του Μεξικού
  8. Alchemist, Κοπεγχάγη
  9. Gaggan, Μπανγκόκ
  10. Don Julio, Μπουένος Άιρες