Markus Spiske/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι σωστό να τρώμε πατάτες με φύτρες;

Πόσο ασφαλές είναι να καταναλώσεις πατάτες που έχουν βλαστήσει και τι πρέπει να γνωρίζεις πριν τις μαγειρέψεις.

Αναζητάς τη σακούλα με τις πατάτες που θυμάσαι να είχες αγοράσει τις προάλλες (αλήθεια, πότε ήταν αυτό;) για να βρεθείς μπροστά σε μία όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη. Οι πατάτες έχουν βλαστήσει, δηλαδή έχουν πετάξει φύτρες (αυτά τα πράσινα εξογκώματα που τις κάνουν να μοιάζουν με άλιεν). Είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους;

Η σύντομη απάντηση: εξαρτάται. Όταν οι πατάτες αρχίζουν να βλασταίνουν, οι εκφύσεις έχουν υψηλή συγκέντρωση ενώσεων που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή και μπορούν να προκαλέσουν μια έντονη, δυσάρεστη, πικρή γεύση.

Είναι πιθανό να μην παρατηρήσεις καμία αρνητική επίδραση από την κατανάλωση αμελητέων ποσοτήτων – στην πραγματικότητα, μία από αυτές τις ενώσεις, που ονομάζεται σολανίνη, είναι η ίδια ένωση που εμφανίζεται φυσικά στις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τις πιπεριές. Σε μεγάλες ποσότητες, ωστόσο, μπορεί να είναι τοξική. Αν οι φύτρες είναι μεγάλες και η πατάτα έχει υποστεί αλλοιώσεις, ήρθε η ώρα να τις ξεφορτωθείς και να πας μέχρι το μανάβικο.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σολανίνη (ο συγκεκριμένος τύπος φυσικής τοξίνης που βρίσκεται στις χαλασμένες πατάτες) περιλαμβάνουν από πυρετό και πονοκέφαλο μέχρι έντονες στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακό πόνο.

Αν οι κατά τα άλλα όμορφες πατάτες σου έχουν μερικές μικρές φύτρες, μπορείς να τις αφαιρέσεις προσεκτικά με ένα μαχαίρι. Βεβαίωσου ότι έχεις εισχωρήσει καλά και ότι έχεις κόψει τα βλαστάρια κι έχεις καθαρίσει τη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε την πατάτα για τη συνταγή που θέλεις – τηγανητές, πουρέ, στον φούρνο, ογκρατέν κτλ.

Τι ισχύει για τις πατάτες με σκούρες κηλίδες;

Αν ξεφλουδίσεις τις πατάτες και βρεις μερικά σκούρα ή αποχρωματισμένα σημεία στη σάρκα, μην ανησυχείς – αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μώλωπα κατά τη μεταφορά ή συγκεντρώσεις φυσικών σακχάρων. Απλώς κόψε αυτές τις μικρές κηλίδες και συνέχισε. Αν οι πατάτες είναι πράσινες και ζαρωμένες, ήρθε η ώρα να τις πετάξεις ή ακόμα καλύτερα να τις κομποστοποιήσεις. Περιττό να πούμε ότι ήρθε η ώρα να πας μέχρι το μανάβικο και να αγοράσεις φρέσκες. Είναι καλύτερα να παίξεις εκ του ασφαλούς για να γλιτώσεις το στομάχι σου από την ταλαιπωρία.

Πώς να αποθηκεύεις τις πατάτες για να μεγιστοποιήσεις τη διάρκεια ζωής τους:

Ο καλύτερος τρόπος για να μη βλαστήσουν οι πατάτες είναι να τις αποθηκεύσεις σωστά. Διατήρησε τις πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου σε ξηρό, σκοτεινό μέρος – ιδανικά σε μία χάρτινη σακούλα που δεν έχεις κλείσει σφιχτά. Μην αποθηκεύεις ωμές πατάτες στο ψυγείο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση σε διάφορα τμήματα και ως εκ τούτου ανομοιόμορφο μαγείρεμα.

Exit mobile version