Ένα cocktail για κάθε ανοιγμένο μπουκάλι
- 3 ΙΑΝ 2014
Δεν ξέρω στο δικό σου σπίτι τι γίνεται αλλά στο δικό μου μετά από κάτι τέτοιες ημέρες γιορτών, δίπλα στη σκόνη από τους κουραμπιέδες υπάρχουν μπουκάλια αλκοόλ με 1-2 γουλιές μέσα ή κάτι λίγο παραπάνω. Από το κλασικό χαρτί που περίσσεψε λίγο whisky, από τη μία σαμπάνια που φύλαγες όλο το χρόνο για αυτές τις ημέρες και τελικά έμεινε μισή στο ψυγείο να χάνει σαδιστικά τις μπουρμπουλήθρες της, από το κόκκινο κρασί που το έπινα με το κιλό αλλά ποτέ δεν τελείωνε, από το κονιάκ με το οποίο έσβησες την πουτίγκα (όχι ε; καλά).
Όπως και να ‘χει είναι σίγουρο ότι κάπου μέσα στο σπίτι υπάρχουν μπουκάλια με λίγο αλκοόλ. Μπουκάλια που σκέφτηκες να πετάξεις γιατί σιγά τώρα ποιος να πιει ένα μόνο ποτό από το κάθε μπουκάλι. Εμείς εδώ θα σου δώσουμε μερικές ιδέες ώστε να μετατρέψεις αυτή την ψόφια κάβα σε έναν λόγο να έρθουν ξανά οι φίλοι σου από το σπίτι.
Με τη λίγη βότκα που περίσσεψε
Το cocktail: Moscow Mule
60 ml βότκα
90 ml ginger beer ή ginger ale
Χυμό από μισό lime
Η συνταγή γίνεται με ginger beer αλλά επειδή δύσκολα θα βρεις στην Ελλάδα, το προτείνω με ginger ale που βρίσκεις πολύ εύκολα σε σούπερ μάρκετ. Η διαφορά τους είναι ότι στην ginger beer γίνεται κανονική ζύμωση ενώ στο ginger ale προσθέτουν απλά γεύση ginger σε νερό με ανθρακικό. Το ποτό πάντως είναι ωραίο και δροσερό για πριν από ένα γεύμα και με τους δύο τρόπους φτιαγμένο. Α, πώς το κάνεις. Προσθέτεις όλα τα υλικά σε ποτήρι (ή μια Ρώσικη παραδοσιακή κούπα που έχουμε όλοι σπίτια μας) και ανακατεύεις. Δύσκολο.
Με το λίγο κονιάκ που περίσσεψε
Το cocktail: French connection
50 ml κονιάκ
30 ml Amaretto
Πάρα πολύ απλό ποτό το οποίο όμως δημιουργείται από δύο τόσο αρωματικά ποτά που θα ήταν αμαρτία να προσθέσεις οτιδήποτε άλλο πέρα από πάγο και να τα ανακατέψεις.
Με τη λίγη σαμπάνια που περίσσεψε
Το cocktail: Death in the afternoon
50 ml Absinthe
140 ml σαμπάνια ή αφρώδη οίνο
Ξεκάθαρα για όσους δεν τους έχει μπει και πολύ καλά η χρονιά. Εφευρέτης του cocktail και μην σου κάνει καμία εντύπωση, ο Ernest Hemingway. Όπως με τα περισσότερα cocktail σαμπάνιας, βάζεις το άλλο ποτό σε ένα ποτήρι σαμπάνιας και γεμίζεις το ποτήρι με σαμπάνια. Καλό θα είναι αφού η σαμπάνια θα έχει χάσει το ανθρακικό της να είναι τουλάχιστον παγωμένη. Μετά από μερικές γουλιές δεν θα σε νοιάζει που δεν αισθάνεσαι ανθρακικό.
Με το λίγο ουίσκι που περίσσεψε
Το cocktail: Old fashioned
60 ml ουίσκι ή bourbon
2 σταγόνες bitters
Ελάχιστο νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 zest ή μια φέτα από πορτοκάλι
Ανακατεύεις τη ζάχαρη, το νερό και τα bitters σε ένα ποτήρι old fashioned (#inception). Προσθέτεις το ποτό σου (κανονικά φτιάχνεται με bourbon αλλά και ένα οποιοδήποτε ουίσκι που δεν είναι πολύ γλυκό είναι οκ) και λίγο πάγο και ανακατεύεις ελαφρά. Ψεκάζεις με το zest πορτοκαλιού στρίβωντάς το ελαφρά και το προσθέτεις στο ποτήρι να δώσει το άρωμά του στο ποτό. Σερβίρεις. Κάποιοι προσθέτουν και ένα κεράσι maraschino και μάλιστα το κάνουν muddle με το νερό και τη ζάχαρη στην αρχή αλλά δεν το προτείνω.
Με το κόκκινο κρασί που περίσσεψε
Το cocktail: Mulled wine
Μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί
60 ml bourbon ή brandy
3 sticks κανέλας
3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου
zest από λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Ιδανικά θα το φτιάξεις με κάποιο φρουτώδες κόκκινο κρασί σαν τα beaujolais ή τα syrah. Βάζεις όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, ανακατεύεις ελαφρά και ζεσταίνεις χωρίς να τα αφήσεις να βράσουν. Τα αφήνεις μερικά λεπτά να “κάτσουν” πριν σερβίρεις σε κούπες και γαρνίρεις με μερικά ακόμα sticks κανέλας.
Με το λίγο gin που περίσσεψε
Το cocktail: Apple business
60 ml gin
30 ml χυμό μήλου
15 ml χυμό από lime
15 ml μέλι
Προσθέτεις όλα τα υλικά σε ένα shaker, το γεμίζεις με πάγο και χτυπάς. Σουρώνεις σε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο και γαρνίρεις με μια φέτα μήλου.