ΦΑΓΗΤΟ

Ένα είναι το ποτό για τα θαλασσινά

Αν υπάρχει ένα ποτό το οποίο θυμίζει καλοκαίρι σε κάθε του γουλιά και ταιριάζει τέλεια με τα 'φρούτα της θάλασσας' αυτό είναι το ελληνικότατο ούζο.

Κάθε Άνοιξη όταν ανοίγει ο καιρός και ο ήλιος κάνει την παρουσία του όλο και πιο έντονα, μας βγαίνει μια ενδόμυχη επιθυμία για ένα συγκεκριμένο πράγμα. “Πάμε θάλασσα για ουζάκι και κανά μεζέ;”. Πόσες φορές έχεις δεχθεί μια τέτοια πρόταση ή την έχεις προτείνει εσύ ο ίδιος στην παρέα. Σε τούτη εδώ την χώρα έχουμε συνδέσει άρρηκτα μερικά από τα στοιχεία που μας προσφέρει η φύση με τέτοιο τρόπο που μας έχει γίνει βίωμα. Ήλιος, παραλία, ούζο και θαλασσινά. Συνδυασμός που μυρίζει καλοκαίρι. Βασικά μας σπάει την μύτη.

Το ούζο βλέπεις είναι ένα άκρως ελληνικό απόσταγμα και συγκεκριμένα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, με τη χαρακτηριστική του γεύση και το ιδιαίτερο του άρωμα είναι το αγαπημένο ούζο όλων των Ελλήνων. Είναι το ούζο της παρέας και ταιριάζει τέλεια με μερικούς μεζέδες γύρω γύρω, χαλαρή κουβέντα και τσούγκρισμα ποτηριών. Αυτό ακριβώς είχαμε και εμείς στο μυαλό μας και μαζευτήκαμε στο σπίτι της 24MEDIA με μπόλικο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, καλή παρέα και πεντανόστιμο φαγητό.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Αυτές τις μέρες διανύουμε την σαρακοστή και υπάρχουν αρκετοί που νηστεύουν, αλλά και μερικοί που θεωρούν την νηστεία μια τιμωρία και έναν έλεγχο επιλογών που δεν τους ταιριάζει σε καμία περίπτωση. Κι όμως μέσα στην νηστεία μπορούμε να γευτούμε πιάτα τα οποία εκτός από πεντανόστιμα είναι και άκρως υγιεινά. Ειδικότερα τα θαλασσινά τα οποία λησμονούμε από την εβδομαδιαία μας διατροφή, είναι ένα πιάτο όπου θα σε κάνει να νιώσεις ότι βρίσκεσαι στην καρδιά του καλοκαιριού. Στην Ιταλία τα πιάτα με θαλασσινά τα λένε “frutti di mare” δηλαδή “φρούτα της θάλασσας” και αυτό είναι μια τεράστια αλήθεια αφού μπορούν να μεταμορφώσουν ένα πιάτο και να εκτινάξουν την γεύση του. Όπως ακριβώς κάνει και το ούζο.

Εμείς, με την βοήθεια του chef Αλμπέρτο Σιμιλίδη φτιάξαμε 5 πιάτα στην κουζίνα του σπιτιού της 24MEDIA τα οποία όλα περιείχαν Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Όλα τους ήταν νηστίσιμα, πεντανόστιμα και μοναδικά ενώ ένα ήταν πραγματικά άπαιχτο. Γαριδομακαρονάδα με λιαστή ντομάτα, πέστο νηστίσιμο, γαρίδες σβησμένες με ούζο και κολοκυθάκια.

Όσο το μαγειρεύαμε, είχε γεμίσει όλο το σπίτι με απίστευτες μυρωδιές ενώ εγώ έβαζα σε ποτήρια ούζο για όλους. Ακολουθούσα βήμα προς βήμα την ιεροτελεστία του ούζου. Είτε με πάγο είτε σκέτο το σίγουρο είναι ότι με την προσθήκη νερού το Ούζο αποκτά το χαρακτηριστικό γαλάκτωμα που όλοι αγαπάμε. Επίσης μια λεπτομέρειεα που πρέπει να ακολουθούμε ότι πρώτα βάζουμε το νερό και στη συνέχεια πάγος. Έτσι η γεύση του ούζου είναι πιο αυθεντική αφού μειώνεται σταδιακά η θερμοκρασία και απελευθερώνονται σωστά όλα του τα αρώματα.

Το πιάτο σερβιρίστηκε μέσα στο τηγάνι του και αφού κάναμε το απαραίτητο τσούγκρισμα με ούζο πέσαμε και το κατασπαράξαμε. Κάθε μπουκιά θύμιζε θάλασσα και κάθε γουλιά ούζου μας θύμιζε ότι μετά την σαρακοστή και το Πάσχα το καλοκαίρι είναι πιο κοντά. Αυτός ο συνδυασμός θαλασσινών και ούζου μοιάζει να έχει βγει από τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού και μας ταξιδεύει δίπλα από την παραλία, σε κάποιο νησί ή σε κάποια παραθαλάσσια ταβέρνα. Είναι τόσο έντονες οι αναμνήσεις που έχουμε όλοι μας από το ούζο και τα θαλασσινά στο τραπέζι που δεν υπάρχει περίπτωση να μην θυμηθούμε κάποια αντίστοιχη περίσταση με παρέα και καλό φαγητό.

Και όλα αυτά με πιάτα νηστίσιμα τα οποία ταιριάζουν στην σαρακοστή και μας βάζουν στο κλίμα αυτής της παραδοσιακής γιορτής χωρίς να χάνουμε ούτε σε γεύση αλλά ούτε σε απόλαυση. Τελικά το ούζο έχει κάτι το μαγικό και μπορεί να εκτοξεύει κάθε στιγμή, κάθε πιάτο και να αποτυπώνει στο μυαλό μας όμορφες στιγμές. Ειδικότερα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με την μακρά του ιστορία και τα μοναδικά του συστατικά όπως το μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, ο γλυκάνισος Λισβορίου, ο μάραθος από τη Βόρεια Εύβοια, ο αστεροειδής γλυκάνισος, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο αλλά και τόσα άλλα της μυστικής του συνταγής είναι η ιδανική παρέα για τα θαλασσινά αλλά και για κάθε παρέα.