Socrates Baltagiannis/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Ένα ελληνικό παγωτό στα 100 καλύτερα του κόσμου

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης στην Κέρκυρα φιγουράρει στη λίστα του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas για μία λαχταριστή γεύση.

Τα κατεψυγμένα επιδόρπια, στις δεκάδες μορφές τους, είναι μια παγκόσμια γλώσσα για την απόλαυση όποιες κι αν είναι οι διαφορές. Tο gelato για παράδειγμα διαθέτει πυκνή, κρεμώδη υφή και έντονες γεύσεις λόγω της αργής διαδικασίας ανάδευσης και της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το παγωτό (ice cream) είναι γνωστό για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και την αέρινη, κρεμώδη υφή του ενώ το ανατολίτικο dondurma είναι αρκετά μαστιχωτό.

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, παθιασμένοι τεχνίτες φτιάχνουν τις δικές τους δροσιστικές δημιουργίες, αναδεικνύοντας μοναδικά χαρακτηριστικά, τοπικά συστατικά, τεχνικές και πολιτιστικές επιρροές.

Γνωρίζοντας ότι το παγωτό αρέσει (σχεδόν) σε όλους, το Taste Atlas παρουσίασε μία λίστα με τα 100 πιο εμβληματικά παγωτατζίδικα και gelaterias που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή των γλυκών. Περιλαμβάνει καταστήματα που έχουν τελειοποιήσει την τέχνη τους μερικές φορές ακόμη και πάνω από έναν αιώνα, σερβίροντας πατροπαράδοτες γεύσεις όπως σοκολάτα και φιστίκι ή ευρηματικούς συνδυασμούς όπως ρικότα και αχλάδι, σουσάμι και ρύζι.

Σε αυτή την περιήγηση στον περίπλοκο κόσμο αυτών των παγωμένων απολαύσεων, φιγουράρει κι ένα ελληνικό μαγαζί για το παγωτό του. Το ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης από την Κέρκυρα ξεχώρισε για τη μαύρη σοκολάτα, που όπως φαίνεται λάτρεψαν οι αναγνώστες του γαστρονομικού οδηγού. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του νησιού έχει θέση στη λίστα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δημοφιλία του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αιωνόβιο ζαχαροπλαστείο της Κέρκυρας αποτελεί σημείο αναφοράς στο νησί καθώς ιδρύθηκε το 1924 και προσφέρει μέχρι σήμερα ιδιαίτερα νόστιμα παγωτά, γλυκά και άλλα επιδόρπια. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα χειροποίητα παγωτά του, με την ποικιλία του να ξεπερνά τις 60 γεύσεις.

Σύμφωνα όμως με το Taste Atlas, αυτή που ξεχωρίζει είναι σίγουρα η μαύρη σοκολάτα, φτιαγμένη με πλούσια, τοπικά υλικά, με βάση το κερκυραϊκό γάλα, που προσφέρει μια απολαυστική εμπειρία για τους λάτρεις της σοκολάτας. Από το ζαχαροπλαστείο δεν λείπουν και τα παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως μάντολα, μαντολάτο, φογάτσα, ροζέδες και κουμκουάτ.

Πίσω στη λίστα, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση με gelaterias, όπως η Vivoli στη Φλωρεντία που λειτουργεί από το 1929 και φημίζεται για την crema της και η Badiani με έτος ιδρύσεως 1932, που είναι γνωστή για την εμβληματική γεύση buontalenti (πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονα του 16ου αιώνα Bernardo Buontalenti, ο οποίος λέγεται ότι ανακάλυψε το gelato), και πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο gelato με βάση την κρέμα.

Αν θέλεις να κάνεις όμως τον γύρο του κόσμου μέσα από τα παγωτά, συνέχισε να διαβάζεις καθώς θα βρεις αρκετές λαχταριστές γεύσεις. Το Rocky Road, ένας απολαυστικός συνδυασμός παγωτού σοκολάτας, marshmallows και καβουρδισμένων αμυγδάλων από το Fentons Creamery στο Oakland (ΗΠΑ), το Tutti frutti από το Leopold’s που λειτουργεί από το 1919 στη Savannah (ΗΠΑ), το φιστίκι από το βρετανικό Morelli’s Gelato, η λεβάντα που φτιάχνουν στο Fenocchio στη Νίκαια της Γαλλίας αλλά και το παγωτό σάντουιτς μάνγκο που βρίσκεις στο K. Rustom & Co. στη Μουμπάι είναι μερικά από αυτά.