Ένα γρήγορο και γιορτινό New York Cheesecake με blueberries, από τον Λάμπρο Βακιάρο
Στο πρώτο του βίντεο για το OneMan, ο Λάμπρος Βακιάρος παρουσιάζει μια γιορτινή συνταγή που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και γευστική όλο τον χρόνο.
- 3 ΙΑΝ 2022
Οι γιορτές πέρασαν (σε μεγάλο βαθμό, αφού έχουμε ακόμα τα Θεοφάνεια), αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να φτιάχνουμε συνταγές που μας βάζουν σε εορταστικό κλίμα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και μια ιδανική πρόταση για όλο τον χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, οι φετινές γιορτές ήταν πιο παράξενες από ποτέ και ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες, είναι πολύς και πρέπει να γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά.
Μέσα από το παρακάτω βίντεο, το πρώτο της ενότητας Hungry X LAMBROS VAKIAROS για το OneMan, θα δείτε μια πολύ απλή, εύκολη και νόστιμη συνταγή για New York Cheesecake με blueberry topping. Ιδανικό για τραπέζι με φίλους ή απλά για ένα απόγευμα στο σπίτι.
Δες τη συνταγή στο παρακάτω βίντεο:
New York Cheesecake με blueberry topping
Υλικά
Για τη βάση μπισκότου
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για την κρέμα τυριού
- 900 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι
- 4 μεσαία αυγά και 1 κρόκο
- 1 κουταλιά γλυκού βανίλια ή 2 βανιλίνες
- Ξύσμα από 1 μεσαίο λεμόνι
- 240 γρ κρέμα γάλακτος 35% και 2 κουταλιές σούπας λευκό λεμόνι ή ξίδι (o συνδυασμός αυτός αντικαθιστά την κρέμα sour cream)
- 60 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για το bluebbery toping
- 80 γρ. νερό
- 60 γρ. ζάχαρη
- 240 γρ. φρέσκα blueberries (ή κατεψυγμένα)
- 15 γρ. κορν φλάουρ
- 15 γρ. χυμός λεμόνι
Εκτέλεση
Για τη βάση μπισκότου
- Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα μπισκότα και τα θρυμματίζουμε.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το βούτυρο και με ένα πιρούνι τα ανακατεύουμε καλά,
- Σε μια αποσπώμενη φόρμα ζαχαροπλαστικής 26 εκ. στην οποία έχουμε βάλει 2 φύλλα λαδόκολλας, στρώνουμε τη βάση του μπισκότου και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Με τη βοήθεια ενός ποτηριού πιέζουμε το μπισκότο, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε τον περιττό αέρα, να γίνει επίπεδο και να μη θρυμματιστεί στη συνέχεια.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο όσο φτιάχνουμε την κρέμα.
Για την κρέμα και το ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα.
- Προσθέτουμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, και με το σύρμα το αφρατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 με 3 λεπτά.
- Ανεβάζουμε την ταχύτητα και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά (μόλις ομογενοποιείται το ένα αυγό προσθέτουμε το επόμενο) και τον κρόκο. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη sour cream και την κρέμα γάλακτος και με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ομογενοποιούμε όλο το μείγμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο. Με διπλό αλουμινόχαρτο τυλίγουμε τη φόρμα περιμετρικά έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι, βυθίζοντάς το στο ταψί με νερό για το ψήσιμο, δεν θα περάσει νερό από το σημείο που ενώνονται τα 2 μέρη της φόρμας. Μεταφέρουμε τη φόρμα με το αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί το οποίο πρέπει να έχει ύψος και στη συνέχεια γεμίζουμε με ζεστό νερό περίπου μισό δάχτυλο πριν από το χείλος της φόρμας (προσοχή να μην κουνηθεί το νερό και περάσει στην κρέμα).
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15’ και στη συνέχεια (χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο), χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει εντελώς μέσα στο φούρνο περίπου για 2 ώρες. Καλύπτουμε τη φόρμα με μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες μέχρι να ξεφορμάρουμε για να μη σπάσει.
- Ξεφορμάρουμε το cheesecake με προσοχή και σερβίρουμε με το blueberry topping. Ένα ωραίο τιπ για να ξεφορμάρουμε εύκολα είναι να βάλουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 2 ώρες.
Για το blueberry topping
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και δίνουμε μία βράση.
- Παράλληλα, σε ένα μπολάκι αραιώνουμε το κορν φλάουρ, με 2. κουταλιές σούπας κρύο νερό.
- Προσθέτουμε τα blueberries και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε έντονα στο σημείο που το προσθέτουμε για να μη δημιουργήσει σβόλους. Σιγοβράζουμε για 5 με 6 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι το αποτέλεσμα να είναι σαν μία αραιή μαρμελάδα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Σε περίπτωση που έχει πήξει αρκετά προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας νερό για να το αραιώσουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
*Είναι καλύτερα να κόψουμε το γλυκό μετά από μερικές ώρες, ώστε να μη διαλυθούν τα κομμάτια.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.