Oscar Abolafia/TPLP/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

Ένα βιβλίο μαγειρικής αποκαλύπτει τα αγαπημένα γεύματα διάσημων καλλιτεχνών

Το "The Museum of Modern Art Art Artists' Cookbook" περιλαμβάνει 155 συνταγές από προσωπικότητες όπως ο Warhol και ο Dalí.

Αν και δεν είναι όλοι οι ζωγράφοι καλοί μάγειρες, μοιράζονται σίγουρα μια εκλεπτυσμένη αίσθηση της γεύσης. Αυτό έμαθαν οι συγγραφείς Madeleine Conway και Nancy Kirk όταν συνέταξαν το The Museum of Modern Art Artists’ Cookbook: 155 Recipes: Conversations with Thirty Contemporary Painters and Sculptors. Το βιβλίο μαγειρικής, που εκδόθηκε το 1977, μοιράζεται τα αγαπημένα γεύματα διάσημων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως ο Salvador Dalí, ο Willem de Kooning, η Louise Bourgeois και ο Roy Lichtenstein.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα χαρισματικά άτομα δημιούργησαν τις δικές τους συνταγές, που κυμαίνονται από συνηθισμένες έως ιδιαίτερα πρωτότυπες. Ο Warhol φέρεται να περιόρισε τη διατροφή του στις κονσέρβες ντοματόσουπας Campbell που έβαζε στον καμβά, ενώ ο Dalí απολάμβανε να ετοιμάζει δείπνα από το μηδέν.

«Ο Dalí δουλεύει κάθε μέρα του χρόνου», γράφουν οι Conway και Kirk για τον Ισπανό σουρεαλιστή. «Δεν έχει χρόνο να διασκεδάζει όσο θα ήθελε, αλλά όταν το κάνει, οργανώνει δείπνα για 20 με 25 φίλους. Το τραπέζι του είναι πάντα εξαιρετικά παρουσιασμένο και πάντα λευκό – λευκή πορσελάνη, λευκό τραπεζομάντηλο και λευκά λουλούδια σε κρυστάλλινα βάζα».

The Museum of Modern Art Artists' cookbook
AMAZON

The Museum of Modern Art Artists' cookbook

The Museum of Modern Art Artists' cookbook
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Στην κορυφή του μενού του Dalí ήταν ένα πιάτο που είχε βάφτισε «κόκκινη σαλάτα». Η συνταγή, η οποία εξυπηρετεί τέσσερις μερίδες για μεσημεριανό γεύμα ή οκτώ για πρώτο πιάτο, περιλαμβάνει κόκκινα παντζάρια κομμένα σε κύβους, καπνιστή γλώσσα, τριμμένο κόκκινο λάχανο, ένα κρεμμυδάκι, κρέμα γάλακτος, χυμό λεμονιού, πελτέ ντομάτας και ζάχαρη, με προσθήκη αλατιού και πιπεριού καγιέν ανάλογα με τη γεύση. Ο δημιουργός της έχει διευκρινίσει ότι η σαλάτα έπρεπε να διατηρηθεί στο ψυγείο για δύο ώρες και να σερβιριστεί σε ένα πάνω από στρώσεις μαρουλιού, κατά προτίμηση με ζεστό γαλλικό ψωμί και ένα «ελαφρύ κόκκινο κρασί».

Αν θέλεις ωστόσο κάτι πιο απλό, η σαλάτα της Bourgeois αποτελείται από καθαρισμένα, αλατισμένα αγγούρια που σερβίρονται με μια βινεγκρέτ από ελαιόλαδο, εστραγκόν, πιπέρι, σχοινόπρασο και κρεμμυδάκια. Η γαλλο-αμερικανίδα καλλιτέχνης είχε μια περίπλοκη σχέση με τη μαγειρική και το φαγητό, την οποία συνέδεσε με την παραδοσιακή της ανατροφή.

«Μου έλεγαν ως παιδί στη Γαλλία ότι η μαγειρική είναι ο δρόμος για την καρδιά ενός άνδρα», είπε στους Conway και Kirk. «Σήμερα ξέρω ότι η ιδέα αυτή είναι παράλογη, αλλά την πίστευα για πολύ καιρό. Η μητέρα μου είχε ευαίσθητη υγεία και δεν μπορούσε να αντέξει τις πολλές ώρες εργασίας στην κουζίνα. Για να την ευχαριστήσω, ανέλαβα την ευθύνη να φροντίζω για το δείπνο του πατέρα μου…Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων δεν μαγείρευα καθόλου. Η ανάμνηση αυτών των πολλών χαμένων ωρών παρέμενε. Ζούσα με γιαούρτι, μέλι και ψωμί σικάλεως. Ακόμα και σήμερα τρώω τα ίδια φαγητά».