BURGERS
SPONSORED

Ένας ύμνος στο burger του Po’ Boys που πέρασε πολλά για να φτάσει στο πιάτο σου

Λίγα λόγια αγάπης για εκείνους που τιμούν το slow cooking και φροντίζουν να μπαίνουν μόνο αριστουργήματα στο στομάχι μας.

Όταν ο Βασίλης Σπόρος έκανε τα πρώτα του πειράματα σε smoker πίσω στο 2014, ανεβασμένος σε μια ταράτσα της πόλης με θέα την Ακρόπολη, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι 7 χρόνια αργότερα θα είχε το δικό του αυθεντικό BBQ joint στου Ψυρρή, τιμώντας τις γεύσεις του Αμερικάνικου Νότου. Για την ακρίβεια εκείνος σίγουρα το φανταζόταν και το ονειρευόταν. Εμείς είναι που δεν είχαμε ιδέα τι μας περίμενε.

Από side project του Mama Roux και από καντίνα σε street food events, το Po’ Boys έγινε μαγαζί γωνία στου Ψυρρή αλλά και ένα στέκι για όλους εμάς που θέλουμε να μπαίνει αγάπη, μεράκι και υπομονή στο φαγητό μας. Γιατί σε μια χώρα που έμαθε να λατρεύει το junk και το γρήγορο, ευτυχώς ξεχωρίζουν εκείνοι που το μόνο που κάνουν γρήγορα είναι να φέρουν το φαγητό στο τραπέζι σου.

Ο Βασίλης έφερε μαζί του από την Αμερική πριν από τόσα χρόνια τη λογική του slow cooking. Και μαζί του μάθαμε και εμείς να εκτιμάμε ένα καλό κομμάτι κρέας το οποίο περνά μερικές ώρες μέσα στο smoker, να σιγοψήνεται, να καραμελώνει και να γίνεται ζουμερό, καπνιστό και πεντανόστιμο πριν βρεθεί στο πιάτο μας ή στο πακέτο του delivery που λαμβάνεις μέσω Wolt.

Γιατί ξαναλέω. Μπορεί το brisket, το pulled pork και όλα τα άλλα καλούδια να φτάνουν σε εσένα λίγη ώρα αφότου τα παραγγείλεις αλλά έχουν περάσει ώρες και ώρες προετοιμασίας για να είναι έτοιμα για εσένα. Και η ομάδα του Βασίλη έχει περάσει χρόνια και χρόνια εκπαίδευσης πάνω από το smoker για να δίνει πραγματικά τη γεύση ενός αυθεντικού BBQ στη Νέα Ορλεάνη.

Αλλά όπως λέει και η ατάκα, εγώ για το φαγητό ήρθα. Οπότε ας μιλήσουμε για φαγητό.

Οι σιγοψημένοι star του καταλόγου

Το αυθεντικό σιγοκαπνιστό ΒBQ φυσικά είναι ο πρωταγωνιστής στο μενού. Brisket, Spare Ribs, Crispy Pork Belly, Πορκέτα προβατίνας, Pulled Pork και κάπου εδώ έχει ανοίξει και πάλι η όρεξη μου.

Το Brisket είναι το σιγοκαπνιστό βοδινό στήθος το οποίο είτε έρχεται σε μερίδα είτε κόβεται σε ζουμερές φέτες και μπαίνει στο προσωπικά αγαπημένο μου Brisket Burger μαζί με μαγιονέζα creole, bourbon glaze, coleslaw και πίκλες.

Τα Spare Ribs είναι τα χοιρινά σιγοκαπνιστά παϊδάκια τα οποίο μελώνουν τόσο υπέροχα στο smoker και έρχονται σε μερίδα στο πιάτο ή το σπίτι σου. Σε ίδια μορφή έρχεται και η πορκέτα προβατίνας η οποία όμως έχει και έναν δεύτερο φοβερό τρόπο σερβιρίσματος. Μέσα σε μακρόστενο ψωμάκι με μαγιονέζα με μουστάρδα, mesclun και κρέμα μετσοβόνε σε μία τόσο φολκλόρ αλλά και τόσο γευστική πρόταση.

Το Pork Belly, αυτή η σιγοκαπνιστή πανσέτα που έχει περάσει 48 ώρες στην άλμη πριν περάσει άλλες πόσες στο smoker, είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Γιατί είναι εκείνο που κέρδισε τα πρώτα επιφωνήματα όταν ξεκινούσε το project Po’ Boys και δίκαια έχει το δικό του φανατικό κοινό μέχρι και σήμερα. Είτε σε BLT εκδοχή μαζί με μαγιονέζα με μουστάρδα, iceberg και ντομάτα. Είτε στα διάσημα Bao buns του Po’ Boys είτε ακόμα αμφατικότερα στην Pork Belly linguini carbonara, εκεί όπου το Pork Belly συναντά τα λινγκουίνι μαζί με αυγό, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα.

Για το τέλος άφησα τον βασιλιά που δεν είναι άλλος από τα burgers. Κι αυτό γιατί στα burger του το Po’ Boys χρησιμοποιεί τα ίδια φανταστικά κρέατα που βγαίνουν από το smoker. Ενώ και τα μπιφτέκια του μπαίνουν στο smoker για να πάρουν αυτή την τόσο ξεχωριστή καπνάδα. Χαρακτηριστικά θα σας μιλήσω για το Pitmaster burger στο οποίο πάνω από το μπιφτέκι 200γρ από μοσχάρι Σερρών, την mustard mayo, το iceberg, το bourbon glaze, το φοντύ τυριών και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μπαίνει και brisket και ό,τι επιλέξεις ανάμεσα σε pulled pork ή crispy belly.

Αν δεν το θες τόσο loaded το burger σου, υπάρχει και η φοβερή επιλογή του Holly Cow το οποίο είναι ακριβώς αυτό που θα αναφωνήσεις όταν το δοκιμάσεις. Γιατί αυτό το μπιφτέκι των 200 γρ από μοσχάρι Σερρών είναι καπνιστό πέρα για πέρα. Και ακουμπούν πάνω του cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια, iceberg, ρόκα, fondue τυριών και white BBQ sauce.

Αυτά που θα σε ταξιδέψουν σε γευστικά μονοπάτια

Σε έχω γεμίσει ήδη με επιλογές. Αλλά θα ήταν άδικο να μην σου δώσω και μερικές ακόμα που δεν έχουν να κάνουν τόσο με το smoker. Υπάρχουν λοιπόν άλλες 3 γεύσεις που λατρεύω να υπάρχουν on the side. Το ένα είναι το Po mac n’ cheese. Αυτά τα καυτά ζυμαρικά με cheddar, παρμεζάνα και κρέμα γάλακτος γκρατινέ τα οποία σου ζεσταίνουν την ψυχή σε κάθε μπουκιά.

Το άλλο είναι το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο Andouille. Με τη μυστική συνταγή που έφερε ο Βασίλης από τη Νέα Ορλεάνη και μια πιπεράδα που σε στέλνει αδιάβαστο. Θα το βρεις στην κορυφή του Tipsy Texan Burger πάνω από brisket και pulled pork. Κοίτα ομορφιά.

Αλλά κι εκείνο το τηγανητό κοτόπουλο. Το Buttermilk Fried Chicken που το λες και χορταίνεις από το όνομα. Είτε σε μερίδα είτε μέσα σε burger, αξίζει πραγματικά πολύ να δοκιμάσεις πόσο νόστιμο και τραγανό είναι. Ειδικά στο burger μαζί με cheddar, μαγιονέζα, bourbon glaze, iceberg και coleslaw είναι ένα μικρό ποίημα.

Αντί επιλόγου

Έχω σκεφτεί πολλές φορές στη ζωή μου πόσο χρόνο μου παίρνει να ετοιμάσω ένα πιάτο και πόσα δευτερόλεπτα χρειάζομαι για να το καταβροχθίσω. Κι όταν κοιτάω ένα κομμάτι brisket το οποίο έχει μείνει τόσες ώρες στους 120 να σιγοψήνεται για χάρη μου, σχεδόν λυπάμαι να το φάω. Αλλά σε ανταμείβει τόσο πολύ η μπουκιά. Είναι τέτοια η ευχαρίστηση που φέρνει το κάπνισμα στον ουρανίσκο σου. Είναι τέτοια η βαθιά γεύση που έχει βάλει στα πιάτα ο Βασίλης με το team του που κλείνω τα μάτια και νιώθω ότι ακούω τις πρώτες νότες μιας τζαζ μελωδίας από την Νέα Ορλεάνη.

Μετά ανοίγω ξανά τα μάτια και τρώω το υπόλοιπο πιάτο μην και μου φάει κανένας από την παρέα το φαγητό μου.

Po’ Boys: Αγάθαρχου 12 και Λεπενιώτου, Ψυρρή, 2103234672