ΠΟΤΟ

Εσπεριδοειδή, καπέλα και βόλτες στο Παρίσι για τη συνέχεια του ‘Cocktails and the written word’

Δεύτερη ημέρα judging στην Αθήνα και οι bartenders μας επεφύλασσαν πολύχρωμες παρουσιάσεις αλλά και μουσικά και όχι μόνο ταξίδια.

Συνέχεια σε αυτό το υπέροχο 5ήμερο judging στην Αθήνα, με τους Tristan Stephenson και Justin Smyth να παρακολουθούν μερικές πολύ άρτιες παρουσιάσεις για τη θεματική του δεύτερου κύματος του World Class Bartender of the Year 2015. Η πρώτη ημέρα ήταν άλλωστε άκρως εντυπωσιακή, με την δεύτερη να μας εκπλήσσει εξίσου μεταφέροντάς μας από το μακρινό 1925, στον Σηκουάνα, στο “σπίτι της τεκίλα”, την Action Aid και ένα μοναστήρι στο Mont Blanc. Όλα στοιχεία των πέντε παρουσιάσεων που θα περιγράψω παρακάτω.

Αν μπορούσα να συνοψίσω την ημέρα αυτή σε μία εικόνα ή μία γεύση, αυτή σίγουρα θα ήταν συνδεδεμένη με την εποχικότητα των ποτών αλλά και τα αρώματα που ανέδειξαν οι bartender στα cocktail τους. Cocktail που αγκάλιαζαν υπέροχα την εποχή που ανοίγεται μπροστά μας με φρούτα και μυρωδικά που μας βάζουν στο καλοκαίρι. Φρούτα και μυρωδικά που «φωνάζουν» Ελλάδα περισσότερο από κάθε τι άλλο, δίνοντας στους κριτές μας μία πολύ καλή ιδέα του τι μπορεί ένας ικανός δημιουργός να σκαρφιστεί με την υπέροχη (γνωστή αλλά και ανεξερεύνητη) παραγωγή του τόπου μας.

A photo posted by @onemangr on

 

Πάμε να δούμε μία – μία τις πέντε παρουσιάσεις της ημέρας. Στο δρόμο φυσικά για τον μεγάλο Ελληνικό τελικό του World Class Bartender of the Year, στις 15 Ιουνίου στην Αθήνα.

Το “La vie en roche” της Δήμητρας Αντωνακοπούλου (360o cocktail bar)

 

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι στο Παρίσι μας επεφύλαξε η Δήμητρα, με την Ακρόπολη να «επιβλέπει» παρέα με τους κριτές τη δημιουργία της. Ένα ταξίδι που όπως είπε οφείλει να έχει όλα τα κλισέ, από βαρκάδες στον Σηκουάνα μέχρι επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ και φυσικά σαμπάνια με φράουλες, στοιχεία που βρήκαν θέση και στο cocktail της. Με τις φράουλες να είναι μάλιστα από τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, την Μανωλάδα, η Δήμητρα έδωσε ένα αρκετά προσωπικό στοιχείο στην παρουσίαση. Δηλώνοντας παράλληλα στους κριτές το πόσο την ενέπνευσε ένα ταξίδι της στο Παρίσι αλλά και όσα χρήσιμα έμαθε για την σημασία του terroir στο σταφύλι και όλα τα αποστάγματα. Το σερβίρισμα την βρήκε να κρατά μια αφίσα του Πύργου του Άιφελ και τους κριτές να παίρνουν μαζί ένα κραγιόν εμποτισμένο με τα αρώματα του ποτού που δημιούργησε. Το Boozehound του Jason Wilson και το Ritz London Book of Drinks & Cocktails του Jennie Reekie, ήταν τα δύο βιβλία από τα οποία άντλησε την έμπνευσή της.

 

45ml Cîroc ®, 20ml από σπιτικό σιρόπι σαμπάνιας με τσάι από γιασεμί, 12.5ml Aperol αρωματισμένο με φρέσκες φράουλες, 12.5ml Cocchi Rosso, 15ml χυμός λεμόνι και ένα splash από Three Cents σόδα συνθέτουν το “La vie en roche”.

Το “Electric Litany” του Νίκου Σουρμπάτη (Dos Agaves)

 

“Καλώς ήρθατε στο σπίτι της τεκίλα”. Ο Νίκος υποδέχεται τους κριτές δηλώνοντας εξαρχής την αγάπη τόσο του μαγαζιού όσο και τη δική του στην τεκίλα, την οποία αποκαλεί “δώρο των Θεών”. Η Don Julio Reposado ® φιγουράρει ήδη δίπλα στο shaker έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στο cocktail του. Πρώτα όμως μιλά για τα δύο βιβλία που επέλεξε. Το ένα είναι το “The Curious Bartender” του Tristan Stephenson από το οποίο κρατά δύο φράσεις. Με τη δεύτερη και αγαπημένη του να είναι μία παρότρυνση “όπως σε όλα τα πράγματα, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω πριν πάμε προς τα μπροστά”. Κι αυτή η φράση είναι η αφορμή που τον έκανε να πάρει την συνταγή της “Juquila” από το “The Tequila Ambassador” του Thomas Estes και να κάνει τη δική του δημιουργία. Το φρέσκο φασκόμηλο κερδίζει τις εντυπώσεις και στο σερβίρισμα βλέπουμε ένα χορταστικό κομμάτι ανανά τυλιγμένο σε προσούτο.

 

50ml Don Julio Reposado ® αρωματισμένη με φρέσκο φασκόμηλο, 20ml σπιτικό shrub από μηλόξυδο αρωματισμένο με ανανά, 30ml χυμός γκρέιπφρουτ, 1 σταγόνα Aztec Chocolate Bitters συνθέτουν το “Electric Litany”.

Το “Change the World No. Ten” του Κωνσταντίνου Μαρμαρά (Tailor Made)

 

Το βιβλίο της Action Aid κερδίζει από την πρώτη στιγμή το βλέμμα και ο Κωνσταντίνος εξηγεί πόσο σημαντικό θα ήταν μέσα από ένα cocktail, μέσα από το bartending, να μπορούσαμε να δωρίζουμε χρήματα για τα παιδιά της Αφρικής. Δίπλα σε αυτό, το “The Curious Bartender” του Tristan Stephenson και ένα πολύ όμορφο στήσιμο με το Tanqueray No. Ten ® σε δεσπόζουσα θέση. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση στην παρουσίαση του Κωνσταντίνου είναι η ηρεμία και η σιγουριά με την οποία παρουσίαζε το ποτό του αλλά και μεθόδευε τις κινήσεις του, από το throwing μέχρι το σερβίρισμα. Ένα δυνατό ροζ χρώμα κάνει την εμφάνισή του στο ποτήρι και η δική του εκδοχή στο Ramos Gin Fizz είναι γεγονός.

 

60ml Tanqueray No. Ten ®, 25ml από ένα μείγμα νερού και κρέμα καρύδας, 30ml χυμός λεμόνι, ένα ασπράδι αυγού, 20ml σιρόπι πικραμύγδαλο, 20ml πουρές αγριοκέρασο συνθέτουν το “Change the World No. Ten”.

Το “Drink for Gatsby” του Δημήτρη Ρούσσου (Bar The Way)

 

Μεταφερόμαστε στο καλοκαίρι του 1925 με τους κριτές να φορούν τα ψάθινα καπέλα τους και τον Δημήτρη να τους εξηγεί ότι είναι ο μεγάλος Gatsby και πώς σκοπός του είναι να κλέψει το κορίτσι που αγαπά ώστε να πιει ένα ποτό μαζί της στην παραλία. Το Tanqueray No. Ten ® είναι η βάση του cocktail, το “Drinks” του Tony Conigliaro η δεύτερη πηγή έμπνευσης και ένα μικρό βιβλίο που δημιούργησε ο bartender με φωτογραφίες και επεξηγήσεις για την όλη εμπειρία Gatsby δίνει το στίγμα. Το cocktail τοποθετείται σε μία όμορφη ψάθινη τσάντα, ιδανική για τη μεταφορά του στην παραλία. Η ίδια η έννοια άλλωστε του outdoor activity είναι εκείνη που ώθησε τον Δημήτρη όχι απλά να φτιάξει ένα seasonal drink αλλά και να το σερβίρει με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρεται εύκολα όπου θελήσεις. Η μουσική που παίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, δένει αρμονικά όλα τα στοιχεία και ταξιδεύει όλους έστω και για λίγο πίσω στα 20s.

 

50ml Tanqueray No. Ten ®, ένα ασπράδι αυγού, 20ml αγουρίδα, 15ml σιρόπι κουμκουάτ, 7.5ml Ruby Port και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο συνθέτουν το “Drink for Gatsby”.

Το “Ρουα Ματ” του Βαγγέλη Κορκίδη (The Ritzy)

 

Η επιβλητική μουσική του “Non, Je Ne Regrette Rien” της Edith Piaf μας βάζει άμεσα σε κλίμα και ατμόσφαιρα Γαλλίας. Ο Βαγγέλης ξεκινά να εξιστορεί πώς ένα καταραμένο σκάκι φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, και το οποίο φυλασσόταν από καλόγριες στο Mont Blanc, έφτασε να παρουσιαστεί σήμερα μπροστά στους κριτές. Δέκα κινήσεις σκακιού στην εκτέλεση του ποτού για να φτάσουμε στην τελευταία κίνηση, στο ρουα ματ. Η ιστορία αυτή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο “Οχτώ” της Katherine Neville, με το βιβλίο 9 της σειράς βιβλίων του Difford’s Guide να παίρνει τη σκυτάλη για να μας οδηγήσουν συνειρμικά και οπτικά στο Tanqueray No. Ten ®. Τις εντυπώσεις κερδίζει τόσο το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο όσο και το σιρόπι από το πολύ αρωματικό φυτό vetiver, το οποίο επιλέγει να δέσει με τα εσπεριδοειδή του cocktail του.

 

50ml Tanqueray No. Ten ®, 5 muddled κόκκοι κάρδαμο, 20ml χυμός lime, 1 κουτ. Μαρμελάδα μανταρίνι, 20ml λικέρ μανταρινιού, λίγο ροζ πιπέρι, 15ml σπιτικό σιρόπι vetiver και τέλος μερικά bitters περγαμόντου συνθέτουν το “Ρουα Ματ”.

Αυτές ήταν οι 5 παρουσιάσεις της δεύτερης ημέρας του judging στην Αθήνα. Τις επόμενες τρεις ημέρες αυτής της φάσης μας περιμένουν ακόμα περισσότερες παρουσιάσεις στα διάφορα bar της πόλης, με την ένταση να κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε νοερά και πρακτικά προς την επιλογή των 6 ακόμα φιναλίστ για τον Ελληνικό τελικό του World Class Bartender of the Year 2015. Το Oneman συνεχίζει να παρακολουθεί τη διαδικασία με κείμενα και social posts μέχρι και την Κυριακή 26 Απριλίου, μία ημέρα μετά το τέλος του judging. Παρακολούθησε live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece