Έτσι θα φτιάξεις τα πιο τραγανά πεϊνιρλί με κιμά και τυρί
Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε λαχταριστά πεϊνιρλί.
- 26 ΑΥΓ 2022
Από τα φαγητά που μπορούν πολύ άνετα να σταθούν σαν κύριο γεύμα, αλλά και ως ένα λαχταριστό ορεκτικό, το πεϊνιρλί είναι πάντα καλοδεχούμενο σε ένα τραπέζι. Πόσω μάλλον αν το έχεις φτιάξει μόνος σου: από τη ζύμη μέχρι τον κιμά.
Τραγανά πεϊνιρλί με κιμά και τυρί
Υλικά
Για τη ζύμη
- 540 γρ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 9 γρ ξηρή μαγιά
- 15 γρ ζάχαρη
- 240 γρ χλιαρό νερό
- 10 γρ αλάτι
- 30 γρ ελαιόλαδο
Για τον κιμά
- 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
- 45 γρ ελαιόλαδο
- 120 γρ κόκκινο κρασί.
- 120 γρ πράσινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- 60 γρ πελτέ τομάτας
- 30 γρ μαϊντανό
Για τη σύνθεση
- 300 γρ τυρί μοτσαρέλα (τριμμένο)
- 60 γρ λιωμένο βούτυρο (για την επάλειψη)
- αυγά
- λεπτοκομμένο σουτζούκι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ ή στο μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μάγια και το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε να σταθεί για 5’-10′. Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά σε μια σφιχτή ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσει.
Για τον κιμά
- Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.
- Με το ελαιόλαδο λαδώνουμε καλά τον κιμά και το προσθέτουμε στην καυτή κατσαρόλα. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά για περίπου 8 λεπτά μέχρι να δούμε ότι στο κάτω μέρος της κατσαρόλας έχει κολλήσει αρκετά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε ελαφρώς και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Μόλις σχεδόν εξατμιστεί προσθέτουμε 2 κούπες νερό, μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να έχουν εξατμιστεί σχεδόν τα υγρά χωρίς ο κιμάς να είναι πολύ στεγνός.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Για τη σύνθεση και το ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.
- Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε το ζυμάρι και το κόβουμε σε 8 μέρη περίπου 100 γραμμαρίων. Αλευρώνοντας καλά την επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την κάθε ζύμη σε οβάλ παραλληλόγραμμο σχήμα. Διπλώνουμε προς το εσωτερικό την περίμετρο της ζύμης περίπου στο 1 εκ. και πιέζουμε τις δύο άκρες με τα δάχτυλα μας έτσι ώστε να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα σχήμα ‘γόνδολας’.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε μία λαδόκολλα (έτσι ώστε να μπορούμε να τη μετακινήσουμε ευκολότερα) και με ένα κουτάλι προσθέτουμε 3 γεμάτες κ.σ. από το κιμά, φέτες από το σουτζούκι και τέλος καλύπτουμε με το τυρί. Μεταφέρουμε στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 15’ – 18’ περίπου λεπτά. Για το αυγό, περίπου στα 12 λεπτά, με ένα κουτάλι δημιουργούμε στο κέντρο του πεϊνιρλί μία μικρή λακκούβα και προσθέτουμε σε αυτή το αυγό (δεν το βάζουμε από την αρχή έτσι ώστε να μην παραψηθεί και ο κρόκος να μείνει μελάτος).
- Αφαιρούμε από το φούρνο και με ένα πινέλο βουρτσίζουμε με το βούτυρο περιμετρικά την κρούστα από τα πεϊνιρλί.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.