HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Έτσι θα φτιάξεις τις πιο νόστιμες Crêpes Suzette

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, έχει τη συνταγή για Crêpes Suzette, το διάσημο γαλλικό επιδόρπιο.

Μπορεί η προέλευση του πιάτου και το όνομά του να αμφισβητούνται, καθώς κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες ως προς την έμπνευση και τη δημιουργία του, αλλά οι Crêpes Suzette είναι ένα από τα πιο φημισμένα γαλλικά επιδόρπια.

Η συνταγή βασίζεται στη ζύμη για κρέπες, οι οποίες στη συνέχεια αρωματίζονται με σιρόπι πορτοκαλιού και ολοκληρώνονται με το χαρακτηριστικό φλαμπάρισμα. Με λίγη προσοχή την ώρα που «βάζεις» φωτιά, μπορείς να φτιάξεις τη συνταγή στο σπίτι και να απολαύσεις αυτό το νόστιμο πιάτο.

Ζύμη για κρέπες

Υλικά

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 30 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 15 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, δημιουργώντας ένα μικρό πηγάδι. Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό και με μία ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε σιγά-σιγά να παίρνουμε αλεύρι από τις άκρες και να τα αναμειγνύουμε.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξαφανιστούν οι στόλοι.
    PRO TIP: Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  3. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και αλείφουμε ελαφρώς με λάδι η βούτυρο με λίγο χαρτί. Προσθέτουμε 1/2 με 3/4 μιας κουτάλας (σούπας) από το μείγμα της κρέπας, περιστρέφουμε το τηγάνι έτσι ώστε να απλωθεί και να δημιουργηθεί ένας κύκλος. Μετά από 40 – 50 δευτερόλεπτα γυρνάμε την κρέπα και την ψήνουμε για ακόμα 40 – 50 δευτερόλεπτα.

Η συνταγή για Crêpes Suzette

Φτιάχνεις τις κρέπες σύμφωνα με τη βασική συνταγή.

 

Για το σιρόπι πορτοκαλιού

  • 250 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. λικέρ πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι πορτοκαλιού

  1. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να έρθουν σε βρασμό. Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι. Αφαιρούμε προσωρινά από την εστία.

Για τη σύνθεση

  1. Διπλώνουμε τις κρέπες στα 4 και τις αραδιάζουμε κυκλικά με τη στρογγυλή πλευρά να ακουμπάει την περίμετρο του τηγανιού και έχοντας τις γωνίες τους να κοιτάνε προς το κέντρο, σκεπάζοντας κατά το 1/3 η μία την άλλη. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
  2. Τέλος μόλις το σιρόπι αρχίζει να πήζει περισσότερο προσθέτουμε το λικέρ πάνω από τις κρέπες και με προσοχή με ένα αναπτήρα ή σπίρτο “φλαμπάρουμε”, ώστε να κάψουμε την αλκοόλη.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε απορροφητήρα με φίλτρο υαλοβάμβακα προσέξτε να μην καεί.
  3. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία και σερβίρουμε.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.

Exit mobile version