ΦΑΓΗΤΟ

Game of prawns: Ρίξαμε κάτι γαρίδες στο τηγάνι

Η καραβίδα μπορεί να είναι βασίλισσα αλλά τη γαρίδα έχεις μια ζωή στην καρδιά και το τραπέζι σου.

Τις φάγαμε τις καραβίδες την Καθαρά Δευτέρα. Τους κάναμε τους πειραματισμούς μας και με το καβούρι. Ήρθε η ώρα όμως να ασχοληθούμε σοβαρά με τις γαρίδες. Και όχι το Game of Prawns δεν έχει καμία σχέση με τον Jamie Lannister, την Cercei και το Game of Thrones εν γένει. Μια μικρή βλάβη στον δικό μου εγκέφαλο είναι.

Η γαρίδα είναι ιδανική για μαγείρεμα. Είτε πας the hard way και τις πάρεις φρέσκες ακαθάριστες και παίξεις με ολόκληρο το σώμα τους είτε επιλέξεις να τις πάρεις έτοιμες κατεψυγμένες και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις ρίξεις στο τηγάνι.

Η γαρίδα θέλει πολύ λίγο ψήσιμο / μαγείρεμα / τηγάνισμα, ό,τι συνταγή κι αν ακολουθήσεις. Γι’ αυτό και την αγαπάμε ιδιαίτερα γιατί οι περισσότερες συνταγές που την αφορούν είναι πανεύκολες για κάποιον ο οποίος έχει έστω μια μικρή σχέση με την κουζίνα.

Πάμε να δούμε μερικές ενδιαφέρουσες. Κάποιες νηστίσιμες, κάποιες όχι.

Καυτερές γαρίδες σε μαλλιά αγγέλων (λολ)

Game of prawns 

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 12 γαρίδες καθαρισμένες
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Μισό λεμόνι
  • Λίγο tabasco
  • Μαϊντανός
  • Βασιλικός

Μισό πακέτο μακαρόνια Angel’s hair ή πάρα πολύ λεπτό σπαγγέτι. Αυτά είναι τα μαλλιά αγγέλων.

Σε λάδι σωτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτεις τις καθαρισμένες καραβίδες. Σωτάρεις για 2 με 3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνεις με το κρασί και αφού έχει εξατμιστεί λίγο, στύβεις το λεμόνι. Προσθέτεις μερικές σταγόνες Tabasco και μαύρο πιπέρι. Αφήνεις το μείγμα άλλο λίγο στη φωτιά και προσθέτεις τα βρασμένα μακαρόνια στο τηγάνι και ανακατεύεις. Ρίχνεις από πάνω μαϊντανό και βασιλικό και σερβίρεις. Το τριμμένο τυρί δεν είναι απαραίτητο.

Γαρίδες με ντομάτα και βασιλικό

 

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 700 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά σε flakes ή σκόνη
  • 180 ml λευκό κρασί
  • 20 μεγάλα ντοματίνια
  • Λίγα φύλλα βασιλικού
  • Αλατοπίπερο

Σωτάρεις αρχικά τις γαρίδες μόνες τους με το λάδι για 2 λεπτά. Τις αφαιρείς από το τηγάνι αφήνοντας το λάδι στη φωτιά. Προσθέτεις το σκόρδο και την πιπεριά και ανακατεύεις συνεχώς για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτεις το κρασί και χαμηλώνεις τη φωτιά αφήνοντας το μισό να εξατμιστεί. Προσθέτεις τα ντοματίνια και τον περισσότερο βασιλικό και συνεχίζεις να σωτάρεις μέχρι τα ντοματίνια να αρχίσουν να χάνουν το σχήμα τους και να πατιούνται εύκολα. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις τις γαρίδες για ένα τελευταίο ανακάτεμα πριν σερβίρεις μαζί με τον υπόλοιπο βασιλικό. Οι περισσότεροι προτιμούν αυτή τη συνταγή με κάποιο κριθάρι, ρύζι ή μακαρόνια.

Σαλάτα με γαρίδες και πράσινο μήλο

 

  • 700 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 3 μέτριες ντομάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 πράσινα μήλα
  • flakes κόκκινης πιπεριάς
  • χυμό ενός lime
  • μερικά cashews
  • λίγα φύλλα μέντας

Βράζεις τις γαρίδες για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζεις αμέσως και τις αφήνεις να κρυώσουν στο μπωλ που θα φτιάξεις τη σαλάτα. Κόβεις τις ντομάτες και τα κρεμμύδια στο ίδιο μπωλ. Ψιλοκόβεις και το μήλο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια και τα προσθέτεις και αυτά στο μπωλ. Ρίξε τον χυμό από το lime, τα flakes της πιπεριάς (ή ψιλοκομμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά) και λίγο ελαιόλαδο στην σαλάτα σου και ανακάτεψε καλά. Τελευταία προσθέτεις τα cashews και τα φύλα της μέντας τα οποία τα ψιλοκόβεις με τα χέρια πριν τα ρίξεις μέσα.

Το λεγόμενο shrimp scampi

 

  • 500 γρ γαρίδες με την ουρά τους
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές μαϊντανό
  • μισό ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι flakes κόκκινης πιπεριάς
  • λίγο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμόνι

Σε ένα τηγάνι προσθέτεις το λάδι και το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο και αρχίσει να αφρίζει προσθέτεις το σκόρδο και τα flakes της πιπεριάς. Αν δεν βρεις flakes ρίξει μισό κουταλάκι σκόνη τσίλι ή ψιλόκοψε μια καυτερή κόκκινη πιπεριά. Σωτάρισε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σκόρδο. Προσθέτεις τις γαρίδες στο τηγάνι και αμέσως μετά το κρασί. Άσε το κρασί να βράσει για 2-3 λεπτά, γύρνα τις γαρίδες από την άλλη μεριά και άσε να βράσουν στο κρασί για ένα ακόμα λεπτό. Βγάλε από τη φωτιά, ρίξε μαϊντανό, πιπέρι και τον χυμό και ανακάτεψε λίγο. Έτοιμο το shrimp scampi να το σερβίρεις με ρύζι, με μακαρόνια ή πάνω σε ψημένο ψωμί.

Γαρίδες σαγανάκι

 

  • 500 γρ γαρίδες
  • 80 γρ φέτα
  • 1 κουτί ντοματάκι
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • μαϊντανό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • αλατοπίπερο

Σε ένα τηγάνι σωτάρεις το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Όταν πάρει χρώμα το κρεμμύδι προσθέτεις την πιπεριά και σωτάρεις άλλο λίγο πριν ρίξεις το ντοματάκι. Αφήνεις να πάρει μια βράση πριν ρίξεις τις γαρίδες μαζί με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να δέσει λίγο. Την φέτα την διαλύεις με τα χέρια και την ρίχνεις τελευταία στην σάλτσα λίγο πριν σερβίρεις. Γαρνίρεις με μαϊντανό.

Γαρίδα καρύδα ή καρύδα γαρίδα

 

  • 1 κιλό μεγάλες γαρίδες με ουρά
  • 160 γρ ψίχα καρύδας
  • 2 αυγά
  • Αλεύρι
  • Φρυγανιά

Απλά τηγανητά πράγματα. Αυγά και 2 κουταλιές αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο. Καρύδα μαζί με φρυγανιά σε ένα άλλο. Παίρνεις τις γαρίδες και τις περνάς πρώτα από το μείγμα του αλευριού και μετά από τη φρυγανιά με την καρύδα. Τηγανίζεις για 2 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η φρυγανιά. Τις αφήνεις λίγο να κρυώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας πριν σερβίρεις. Ιδανικά τις σερβίρεις με κάποια γλυκόξινη σως.

Τις περισσοτερες συνταγές τις βρήκα στο Pinterest. Ακολούθησέ μας και εκεί.

Σωτάρω γαρίδες και στο @christoschatzi

Exit mobile version