Claes Bech-Poulsen / Geranium
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Geranium, το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2022

Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης ανέβηκε στο βάθρο των World’s 50 Best Restaurants, μετά τη δεύτερη θέση που είχε κατακτήσει στην περσινή απονομή.

Είναι μία ακόμα καλή χρονιά για την Κοπεγχάγη, αφού η πρωτεύουσα της Δανίας είναι η πατρίδα του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο για δεύτερη φορά. Μετά από πέντε πρωτιές του Noma στη λίστα με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια στον κόσμο, ήρθε η στιγμή του Geranium να ανέβει στο βάθρο. Να θυμίσουμε πώς πέρυσι, το εστιατόριο βρέθηκε στη δεύτερη θέση των World’s 50 Best Restaurants.

Το Geranium σερβίρει ένα εποχιακό σκανδιναβικό μενού χωρίς κρέας σε ένα ασυνήθιστο περιβάλλον, αφού στεγάζεται στον όγδοο όροφο του εθνικού σταδίου ποδοσφαίρου της Δανίας.

Είναι ανοιχτό μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, μια επιλογή που έγινε από τον επικεφαλής σεφ Rasmus Kofoed και τον συνιδιοκτήτη Søren Ledet, προκειμένου να διατηρήσουν το ήθος της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι δύο φίλοι αγκαλιάστηκαν χαρούμενοι γιορτάζοντας τη νίκη τους σε μια πολυτελή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Old Billingsgate του Λονδίνου, ένα βικτοριανό κτίριο που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη ψαραγορά στον κόσμο. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός του Χόλιγουντ και παρουσιαστής του CNN, Stanley Tucci, γνωστός για την αγάπη του στο καλό φαγητό και κυρίως την ιταλική κουζίνα.

Τα εστιατόρια επιτρέπεται να πάρουν το κορυφαίο βραβείο μόνο μία φορά, καθώς μετά μπαίνουν στο ξεχωριστό πρόγραμμα “Best of the Best”. Μέλη αυτής της ελίτ ομάδας είναι το Noma, το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, το The Fat Duck του Λονδίνου, η Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας και το Mirazur στη Μεντόν της Γαλλίας.

Το μενού του Geranium

Πολλά εστιατόρια ευθυγραμμίζουν το μενού τους με τις εποχές που αλλάζουν, αλλά το Geranium το πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο. Στο πρόσφατο Autumn Universe, το ορτύκι με σπόρους θυμαριού, μούρα και πεύκο τουρσί ήταν το μοναδικό πιάτο με κρέας σε ένα μενού 16 σταδίων, που αποτελούνταν από μία πλούσια συλλογή λαχανικών, ψαριών και θαλασσινών.


Claes Bech-Poulsen / Geranium

 

Ο Rasmus Kofoed είναι ο πρώτος σεφ στη Δανία που κέρδισε τρία αστέρια Michelin, τα οποία απονεμήθηκαν στο Geranium το 2016. Ο Kofoed είναι επίσης ο μόνος σεφ που έχει κερδίσει ποτέ τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στον περίφημο παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής Bocuse d’Or, και η σχολαστική προσέγγισή του στην εποχική δανέζικη κουζίνα οδήγησε το Geranium να ανέβει στη λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον κόσμο από το Νο. 49 το 2012 στο Νο. 2 το 2021.

Οι υπόλοιποι νικητές

Επιτυχία σημείωσαν και τα εστιατόρια της Νότιας Αμερικής. Στη Λίμα, το Central των σεφ Virgilio Martínez και Pía León ανέβηκε στη δεύτερη θέση. Το A Caso do Porco της Βραζιλίας σκαρφάλωσε 10 θέσεις στο Νο. 7. Σταθερή ήταν επίσης η φετινή παρουσία της Ισπανίας. Το Disfrutar της Βαρκελώνης βρέθηκε στην τρίτη θέση, το Diverxo της Μαδρίτης ανέβηκε στην τέταρτη θέση, ενώ το Asador Etxebarri στο Larrabetzu – όπου όλα τα πιάτα, ακόμη και το επιδόρπιο, ψήνονται στη σχάρα – κατέβηκε στο Νο. 6.

Η Πόλη του Μεξικού εκπροσωπήθηκε από τον νικητή της πέμπτης θέσης Pujol — το καλύτερο εστιατόριο φέτος στη Βόρεια Αμερική — και το Quintonil, το οποίο σκαρφάλωσε από το Νο. 27 του περασμένου έτους μέχρι το Νο. 9. Το Lido 84 της Ιταλίας και το Le Calandre ανέβηκαν επίσης φέτος στην κατάταξη. Το Uliassi, στην περιοχή Senigallia της Ιταλίας, ήταν – στο Νο. 12 – η υψηλότερη νέα είσοδος για φέτος.

Στο νούμερο 20 κάνει την εμφάνισή του ένα εστιατόριο με έδρα την Ασία, με το Den στο Τόκιο να κερδίζει την υψηλότερη θέση στη φετινή λίστα. Στα 20 χρόνια που τρέχουν τα βραβεία, κανένα εστιατόριο εκτός Ευρώπης ή Βόρειας Αμερικής δεν κέρδισε ποτέ το βραβείο World’s 50 Best Restaurants. Όλοι οι νικητές μέχρι στιγμής προέρχονται από την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Τα εστιατόρια που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στο World’s 50 Best Restaurants

  1. Geranium, Κοπεγχάγη
  2. Central, Λίμα *Το καλύτερο εστιατόριο στη Νότια Αμερική* 
  3. Disfrutar, Βαρκελώνη
  4. Diverxo, Μαδρίτη
  5. Pujol, Πόλη του Μεξικού *Το καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική*
  6. Asador Etxebarri, Axpe (Ισπανία)
  7. A Casa do Porco, Σάο Πάολο
  8. Lido 84, Gardone Riviera (Ιταλία)
  9. Quintonil, Πόλη του Μεξικού
  10. Le Calandre, Ρουμπάνο (Ιταλία) 
Exit mobile version