©2011, Bullit Marquez/ AP Photo
ΥΓΕΙΑ

Για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η υγιεινή διατροφή είναι μία άπιαστη πολυτέλεια

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ένα ποσοστό γύρω στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει αρκετά χρήματα για να κάνει μία σωστή δίαιτα.
Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε και αφορούσε το 2017 αποκάλυψε ότι περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν αναγκασμένο να καταναλώνει ανθυγιεινά προϊόντα, κάτι που προέκυψε ως συνδυασμός χαμηλού εισοδήματος από τη μία και πολύ υψηλών τιμών για τα προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά από την άλλη. Όταν τα υγιεινά προϊόντα είναι απλησίαστα σε τιμές, είναι αδύνατο για μία μεγάλη ομάδα πληθυσμού να αποφύγει την ανθυγιεινή διατροφή που μπορεί με τη σειρά της να αποτελέσει αιτία για ασθένειες όπως η αναιμία, η χοληστερίνη και ο διαβήτης.    

Δεν σημαίνει φυσικά ότι το υπόλοιπο 60% του παγκόσμιο πληθυσμού που μπορεί να έχει πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα το κάνει πράγματι. Μπορεί για παράδειγμα να μην υπάρχει ο χρόνος για μαγείρεμα, πράγμα που να οδηγεί ακόμα και όσους θα είχαν θεωρητικά τη δυνατότητα να έχουν μία υγιεινή δίαιτα να μην μπορούν να την ακολουθήσουν. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που απλώς κάνουν την επιλογή να τρέφονται ανθυγιεινά.

Μέσα στην πορεία των χρόνων, οι τιμές των τροφίμων άλλοτε ανεβαίνουν και άλλοτε πέφτουν. Υπάρχει όμως ένα κοινό μοτίβο. Υγιεινά τρόφιμα όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά αλλά και τα φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι αρκετά ακριβότερα από τα αμυλούχα, τα λάδια και τη ζάχαρη. Τα δεύτερα όχι απλά βρίσκονται σε χαμηλότερες τιμές αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν και περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο θελκτικά σε όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Φαίνεται πάντως ότι στις ΗΠΑ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότεροι έχουν αρκετά χρήματα, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν μία σχετικά υγιεινή δίαιτα με ρύζι, φασόλια, σπανάκι, τόνο, ψωμί, φυστικοβούτυρο και γάλα. Η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη στην Αφρική και μέρη της Ασίας όπου ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να ξοδέψει όσα χρειάζεται για να έχει πρόσβαση στα παραπάνω επιλέγοντας άλλες πολύ πιο ανθυγιεινές συνήθειες.


©2011, Eugene Hoshiko/ AP Photo

Είναι όμως πολύ βασικό να ξεχωρίσουμε τους λόγους που οι άνθρωποι ενδέχεται να επιλέγουν ανθυγιεινές δίαιτες. Με άλλα λόγια είναι απαραίτητο να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ανά τον πλανήτη το προνόμιο να επιλέξουν εκείνοι αν θέλουν ή όχι να τρώνε υγιεινά χωρίς να εμποδίζονται από άλλους εκτός της διατροφής τους παράγοντες.

Οι λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, υπάρχουν αλλά είναι σύνθετες. Το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Η ιατρική έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορεί να απαντήσει άμεσα και με ακρίβεια ως προς το ποια είναι η διατροφή που κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου σε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν μπορεί να δρέψει τους καρπούς από αυτή τη γνώση.

Exit mobile version