Για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η υγιεινή διατροφή είναι μία άπιαστη πολυτέλεια
- 18 ΙΟΥΛ 2021
Δεν σημαίνει φυσικά ότι το υπόλοιπο 60% του παγκόσμιο πληθυσμού που μπορεί να έχει πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα το κάνει πράγματι. Μπορεί για παράδειγμα να μην υπάρχει ο χρόνος για μαγείρεμα, πράγμα που να οδηγεί ακόμα και όσους θα είχαν θεωρητικά τη δυνατότητα να έχουν μία υγιεινή δίαιτα να μην μπορούν να την ακολουθήσουν. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που απλώς κάνουν την επιλογή να τρέφονται ανθυγιεινά.
Μέσα στην πορεία των χρόνων, οι τιμές των τροφίμων άλλοτε ανεβαίνουν και άλλοτε πέφτουν. Υπάρχει όμως ένα κοινό μοτίβο. Υγιεινά τρόφιμα όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά αλλά και τα φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι αρκετά ακριβότερα από τα αμυλούχα, τα λάδια και τη ζάχαρη. Τα δεύτερα όχι απλά βρίσκονται σε χαμηλότερες τιμές αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν και περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο θελκτικά σε όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.
Φαίνεται πάντως ότι στις ΗΠΑ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότεροι έχουν αρκετά χρήματα, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν μία σχετικά υγιεινή δίαιτα με ρύζι, φασόλια, σπανάκι, τόνο, ψωμί, φυστικοβούτυρο και γάλα. Η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη στην Αφρική και μέρη της Ασίας όπου ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να ξοδέψει όσα χρειάζεται για να έχει πρόσβαση στα παραπάνω επιλέγοντας άλλες πολύ πιο ανθυγιεινές συνήθειες.
Είναι όμως πολύ βασικό να ξεχωρίσουμε τους λόγους που οι άνθρωποι ενδέχεται να επιλέγουν ανθυγιεινές δίαιτες. Με άλλα λόγια είναι απαραίτητο να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ανά τον πλανήτη το προνόμιο να επιλέξουν εκείνοι αν θέλουν ή όχι να τρώνε υγιεινά χωρίς να εμποδίζονται από άλλους εκτός της διατροφής τους παράγοντες.
Οι λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, υπάρχουν αλλά είναι σύνθετες. Το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Η ιατρική έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορεί να απαντήσει άμεσα και με ακρίβεια ως προς το ποια είναι η διατροφή που κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου σε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν μπορεί να δρέψει τους καρπούς από αυτή τη γνώση.