Για μεθυσμένες αχιβάδες στο The Drunken Clam στο Πόρτο Χέλι
Σε ένα από τα πιο ωραία σημεία της Πελοποννήσου, ο Άγγελος Πασαλάρης μαγειρεύει με τα πιο φρέσκα υλικά της ελληνικής γης και τις γευστικές επιρροές από τα ταξίδια του στις ΗΠΑ.
- 31 ΙΟΥΛ 2023
Στην ποπ κουλτούρα όταν ακούς τις λέξεις The Drunken Clam, το μυαλό σου αναπόφευκτα πάει στο στέκι του Peter Griffin από την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων, Family Guy. Αν όμως έχεις βρεθεί έστω και μια φορά στο Πόρτο Χέλι, τότε όταν μιλάς για το The Drunken Clam, εννοείς το μαγαζί που άνοιξε το 2016 ο Άγγελος Πασαλάρης και πολύ γρήγορα αγαπήθηκε τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τους επισκέπτες της περιοχής.
Ο ίδιος μεγάλωσε περνώντας τα καλοκαίρια του στο Πόρτο Χέλι, καθώς είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα του, οπότε αναπόφευκτα ήξερε πως εκεί θα είναι και ο τόπος που μια μέρα θα ανοίξει το δικό του μαγαζί. Μάλιστα, ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το The Drunken Clam ανήκει στην οικογένεια εδώ από τη δεκαετία του 1950 και για πολλά χρόνια φιλοξενούσε την ταβέρνα του παππού του, πριν πάρει τη μορφή που έχει σήμερα. Άλλωστε, η οικογένειά του ήταν εκείνη που του εμφύσησε την αγάπη για το καλό φαγητό από μικρή ηλικία.
Μετά από αρκετά χρόνια μαθητείας δίπλα σε καταξιωμένους σεφ με ειδίκευση στο ψάρι, βρέθηκε ως executive chef στις κουζίνες του Dope στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο Lucky Sparrow στο Γκάζι. Από τα highlight της καριέρα του, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ήταν η εμπειρία του ως personal chef του γνωστού Αμερικάνου παλαιστή και ηθοποιού, Dave Bautista, όταν εκείνος είχε βρεθεί για γυρίσματα ταινίας στο Πόρτο Χέλι.
Όσο για τον κατάλογο και τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα του Άγγελου Πασαλάρη, αυτά έχουν προκύψει από τα όσα προσφέρει η αργολική γη σε συνδυασμό με τις γεύσεις που δοκίμασε στα ταξίδια του σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
«Αγαπώ πολύ τα θαλασσινά. Ψάρευα από μικρός και ψαρεύω ακόμα πάρα πολύ. Με επηρέασε πολύ κι ένα μεγάλο ταξίδι που είχα κάνει στις ΗΠΑ και είχε γυρίσει δέκα πολιτείες. Εκεί έτρωγα, έψαχνα, δοκίμαζα. Όλα αυτά προσπάθησα να ενσωματώσω στο μενού του The Drunken Clam», εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως, «Βασική μας αρχή είναι η εντοπιότητα και η εποχικότητα. Κάθε πρωί επιλέγω εγώ τι θα μπει στην κουζίνα μου.
Δουλεύω μόνο με προϊόντα από τις γύρω περιοχές και τον Αργοσαρωνικό γενικότερα. Δηλαδή, το πρώτο πράγμα που κοιτάω είναι η πρώτη ύλη και από κει και πέρα, έχουμε κάνει μια μεσογειακή κουζίνα, η οποία είναι λίγο fusion με ευρωπαϊκά και κάποια αμερικάνικα στοιχεία».
Στο The Drunken Clam, το μενού είναι εσκεμμένα μικρό, για να μπορούν να είναι πάντα σίγουροι ότι θα προσφέρουν στους επισκέπτες τους την πιο προσεγμένη και φρέσκια πρώτη ύλη. «Στους μεγάλους καταλόγους δεν είναι πάντα εύκολο να προσφέρεις την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια που είναι αυτή που διασφαλίζει και την ποιότητα», σχολιάζει ο Άγγελος.
Με μια ματιά στον κατάλογο, ξεχωρίζουν οι αχιβάδες με κρέμα, φινόκιο και ψίχα λουκάνικο, η παέγια με κριθαράκι, μύδια και τσορίθο και το λιαστό χταπόδι κοιλάδας στη σχάρα με ξύδι ροδιού και καπαρόμηλα στα ορεκτικά, ενώ στα κυρίως πιάτα βρίσκουμε επιλογές όπως φιλέτο τόνου με πουρέ γλυκοπατάτας και τζίντζερ BBQ, αλλά και ψάρι ημέρας με dressing μυρωδικών και lime vinaigrette.
Για τους φανατικούς των burger, στο The Drunken Clam θα το βρουν με παναρισμένες γαρίδες, coleslaw, κρεμμύδι, spicy mayo και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες στο πλάι. Αν πάλι σας αρέσουν τα ωμά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ceviche με ψάρι ημέρας, grapefruit, lime και salsa verde, αλλά και crudo με με ντοματινια παραγωγής του μαγαζιού, λαδολέμονο με πορτοκάλι και εστραγκόν.
Κι επειδή όπως είπαμε, τα πιάτα εδώ έχουν επιρροές τόσο από ΗΠΑ, όσο και από Ευρώπη στο μενού συναντάμε fisherman’s steak από μοσχάρι Black Angus Tri-Tip, ψητές γαρίδες και καλαμπόκι σε βούτυρο μαύρου σκόρδου αλλά και tacos με παναρισμένη γαρίδα σαγανάκι.
Εκτός από το φαγητό όμως, στο Drunken Clam έχουν δώσει μεγάλη βάση και στα ποτά που το συνοδεύουν. Οι μπίρες προέρχονται από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ενώ η λίστα με τα βιοδυναμικά κρασιά χαμηλής παρέμβασης, αποτελείται κατά 90% από ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα.
Αν λοιπόν, ο δρόμος σας βγάλει στο Πόρτο Χέλι, θα μπορείτε εκτός από τις θάλασσές του, να απολαύσετε και τα όσα νόστιμα βγαίνουν από την κουζίνα του The Drunken Clam.