Για παπαρδέλες στις Σεϋχέλλες
- 5 ΜΑΙ 2014
Η κατάσταση γύρω απ’ την πλατεία Αυδή έχει αρχίσει να σοβαρεύει. Για τον Μπλε Παπαγάλο που σε σπρώχνει να αράξεις και να μην το κουνήσεις ρούπι από την πλατεία ειδικά τώρα που βγήκαν πια τα τραπεζάκια δίπλα από το πράσινο, τα γράψαμε και αν θέλετε τα ξαναγράφουμε οποιαδήποτε στιγμή.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι εδώ και μερικούς μήνες υπάρχουν περισσότερα ευχάριστα νέα γύρω από την πλατεία. Στη θέση του ιστορικού καφενέ Μπαχάμες, οι Σεϋχέλλες της Άννας και του Φώτη σερβίρουν μεζέδες από προϊόντα όλης της επικράτειας, τα οποία συχνά (τι συχνά, σχεδόν πάντα δηλαδή) τρέχουν οι ίδιοι και μαζεύουν άρτι αφιχθέντα από λιμάνια και σταθμούς ΚΤΕΛ.
Μπαίνοντας στο μαγαζί, προσπαθείς να σταματήσει να σιγοτραγουδάς το κλασικό 80s χιτ της Πωλίνας. Θα τα καταφέρεις μόλις δεις τα πρώτα πιάτα να πλησιάζουν. Τα τραπεζάκια έξω είναι τέλεια, άρα αυτόματα το να προλάβεις ένα άδειο γίνεται όλο και πιο απίθανο όσο ανοίγει ο καιρός. Αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.
Για τύπους σαν εμένα στους οποίους η μαγειρική φαντάζει κάτι εφάμιλλο της αεροναυπηγικής ή των καντονέζικων, δηλαδή της μητρικής γλώσσας του Τσάκι Τσαν, το να βλέπεις την κουζίνα στον κυρίως χώρο του μαγαζιού είναι σαν να μπαίνεις στο μουσείο της Μπαρτσελόνα και να στέκεσαι μπροστά απ’ τη βιτρίνα με τις κούπες (έχω μπει, να τα λέμε αυτά).
Ίσως η πιο χρήσιμη κίνηση για την οικονομία της επίσκεψης στις Σεϋχέλλες είναι να παραγγείλεις, πριν καν κάτσεις σχεδόν, το κότσι που σερβίρουν. Μπορείς λίγο μετά να συμπληρώσεις την παραγγελία με όλα τα υπόλοιπα. Το μυστικό είναι να μπει το κότσι νωρίς στη φωτιά για να φτάσει στο τραπέζι εντός της επόμενης ώρας.
Από κει πέρα, το χάος. Με την καλή έννοια. Οι μερίδες είναι μεγάλες, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις χορταίνουν πάνω από έναν, με συνέπεια η μάχη της αναμονής να γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη, κάτι σαν το μαρτύριο της σταγόνας, αλλά με πιο αίσιο τέλος.
(οι μάγειρες εν ώρα δράσης)
Ο χρόνος σταματάει όταν σερβιριστούν οι παπαρδέλες με τον βουβαλίσιο καβουρμά απ’ την Κερκίνη και τη γαλομυζήθρα. Κάθε τι που υπάρχει γύρω τους εξαφανίζεται. Από τους άλλους μεζέδες μέχρι τα πιρούνια και τα μαχαίρια των έτερων της παρέας. Βασικά εξαφανίζεται και η ίδια η παρέα, αν και ξαναλέω ότι ειδικά το κότσι παραείναι μεγάλο για ένα άτομο, όσο πεινασμένο κι αν φτάσει στις Σεϋχέλλες.
Μπορεί η παραπάνω παράγραφος να μοιάζει ότι εννοεί ότι οι παπαρδέλες είναι έτη φωτός μπροστά από το δεύτερο καλύτερο πιάτο, αλλά δεν είναι έτσι. Ο ενθουσιασμός είναι προσωπικός και δεν μειώνει σε καμία περίπτωση οτιδήποτε άλλο έφαγα εκεί τη μέρα που ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Ιβάν Σαββίδης έκαναν αγκαλιαστοί μια προμενάδα στο ταρτάν του ΟΑΚΑ.
(Ακολούθησέ μας στο Foursquare για να διαβάζεις tips για τα μαγαζιά που επισκεπτόμαστε)
Σημειώστε λοιπόν. Εκτός από τις φανταστικές παπαρδέλες και το κότσι που χορταίνει κόσμο, μην εγκαταλείψεις τις Σεϋχέλλες αν δεν έχεις δοκιμάσει τα αλμυρίκια, τις χλωρές μανούρες από την Κίμωλο, την ψητή μοσχαρίσια γλώσσα, το απάκι με τα μανιτάρια, την κοτοτηγανιά με το σαφράν, το ριζότο με τα πορτσίνι και το στακοβούτυρο και τα μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα με τις τηγανητές πατάτες.
Αν υπάρχει ένα θέμα με τις Σεϋχέλλες, αυτό είναι η ραθυμία στο σερβίρισμα. Όπως διαπίστωσα χυμένος στο μεγάλο τραπέζι του μαγαζιού στο βάθος και όπως επαλήθευσα με άλλους φίλους μιλώντας για το μαγαζί, η μάστιγα της αργοπορίας των φαγητών είναι ξακουστή σχεδόν όσο και οι παπαρδέλες.
(εδώ ό,τι απέμεινε από ένα κότσι)
Αυτό είναι ένα θεματάκι, ειδικά όσο βλέπεις τους μάγειρες να παλεύουν με τις φλόγες ελπίζοντας ότι αυτό που τσιρτσιρίζει στο τηγάνι προορίζεται για το τραπέζι σου.
Από την άλλη, οι ρυθμοί και η ατμόσφαιρα είναι τόσο χαλαροί που το αργό σέρβις ενδεχομένως να λειτουργεί και κάπως πιο κονσεπτικά για τις Σεϋχέλλες.
Για τους πολύ βιαστικούς πάντως, υπάρχουν και τα κοκτέιλ που σερβίρονται στην μπάρα μετά τις 6 το απόγευμα. Για τους υπερβολικά βιαστικούς, υπάρχουν και άλλα μαγαζιά. Εμείς θα πάμε με αυτούς που θέλουν να φάνε κάτι ιδιαίτερο και όχι με αυτούς που θέλουν να το φάνε ιδιαίτερα γρήγορα.
Σεϋχέλλες (πρώην Μπαχάμες), Κεραμεικού 49 και Ακαδήμου, Μεταξουργείο, τηλ. 211-1834789