Γιατί η υπερβολική κατανάλωση αβοκάντο καταστρέφει τον πλανήτη
Η συνεχόμενη ζήτηση του αβοκάντο το έχει μετατρέψει σε κάτι σαν μονοκαλλιέργεια, ενώ απαιτούνται τόνοι νερού για την ανάπτυξή του.
- 2 ΝΟΕ 2021
Τα τελευταία χρόνια, το αβοκάντο έχει γίνει συνώνυμο με την κουλτούρα των Millennials. Το Instagram είναι γεμάτο με φωτογραφίες από bowls με κάθε λογής δημητριακά, καρπούς και φυσικά αβοκάντο. Κάθε hip μαγαζί διαθέτει avocado toast στο μενού του. Οι υπέρμαχοι του “clean beauty” διακηρύσσουν τα οφέλη του, ενώ χαριτωμένες εικόνες με χαμογελαστά αβοκάντο διακοσμούν μπλουζάκια.
Πόσο βιώσιμη είναι όμως η αγάπη μας για το αβοκάντο; Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η κατανάλωση νερού και η αποψίλωση των δασών συνδέονται με την καλλιέργειά του. Και όσο η ζήτησή του παραμένει στα ύψη, ο πλανήτης δεν βγαίνει κερδισμένος.
Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο, ευέλικτο συστατικό στην κουζίνα. Θεωρείται επίσης μια διατροφική δύναμη, γεμάτη απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά. Σύμφωνα με το Medical News Today, το αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία της πέψης, να μειώσει την κακή χοληστερόλη, ακόμη και τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Και τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ.
Ευδοκιμεί εύκολα σε ζεστό, υγρό κλίμα και αναπτύσσεται εύκολα. Στις ΗΠΑ, τα αβοκάντο καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και τη Χαβάη, αλλά η πλειοψηφία τους έρχεται από μέρη όπως το Περού, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κένυα, η Κολομβία και η Βραζιλία. Σύμφωνα με τη Statista, ο μεγαλύτερος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο είναι το Μεξικό. Στην Ελλάδα, τα αβοκάντο καλλιεργούνται συστηματικά στην Κρήτη.
Δυστυχώς, η δημοτικότητα του αβοκάντο σχεδόν εγγυάται ότι έχει γίνει κάτι σαν μονοκαλλιέργεια σε ορισμένα μέρη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η υπερβολική κατανάλωση νερού. Κι αυτό γιατί μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης δε χρησιμοποιούνται για να καλλιεργηθεί οτιδήποτε άλλο, πέραν του αβοκάντο.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Οι μονοκαλλιέργειες, όπως του αβοκάντο, καταλήγουν να αντλούν όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, υποβαθμίζοντάς το αργά, χρόνο με το χρόνο. Αυτό καθιστά το έδαφος λιγότερο γόνιμο με την πάροδο του χρόνου έως ότου δεν είναι πλέον βιώσιμο για ανάπτυξη, ενώ αυξάνει μέχρι και τον κίνδυνο για σεισμούς.
Σύμφωνα με το Youmatter, αυτή η διαδικασία μπορεί να κάνει τις καλλιέργειες πιο ευάλωτες σε παράσιτα και ασθένειες, κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μολύνουν το έδαφος και να επηρεάσουν άλλες μορφές τοπικών φυτών και άγριας ζωής.
Τα εμπορεύματα που καλλιεργούνται σε φυτείες, όπως το αβοκάντο, ενθαρρύνουν επίσης την αποψίλωση των δασών, καθώς οι ντόπιοι αγρότες κόβουν και καίνε τεράστιες εκτάσεις φυσικής γης για να δημιουργήσουν χώρο για νέες και μεγαλύτερες φυτείες. Η αποψίλωση των δασών οδηγεί επίσης σε κλιματική αλλαγή, εξαφάνιση και αυξημένη ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η καταστροφή των δασών οδηγεί επίσης σε διάβρωση του εδάφους, η οποία μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες, κατολισθήσεις λάσπης και άλλες επικίνδυνες συνθήκες.
Οι ατελείωτες ποσότητες νερό που χρειάζονται τα αβοκάντο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του αβοκάντο είναι η ποσότητα νερού που απαιτείται για να καλλιεργηθεί. Οι φυτείες αβοκάντο ασκούν απίστευτη πίεση στην παροχή νερού μιας περιοχής. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται καθημερινά περίπου 9,5 δισεκατομμύρια λίτρα νερού για την καλλιέργεια αβοκάντο. Αυτό είναι νερό που αντιστοιχεί περίπου σε 3.800 ολυμπιακές πισίνες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αβοκάντο συχνά καλλιεργούνται σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία, η απλή πράξη της καλλιέργειας αβοκάντο θα μπορούσε να καταλήξει να στερήσει σε ολόκληρες κοινότητες από το ζωογόνο νερό που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Τέλος, το κόστος μεταφοράς του αβοκάντο είναι αρκετά υψηλό και από την άποψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αυτό που συμβαίνει με το αβοκάντο είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο δεν σταματά να αυξάνεται η ζήτησή του, τόσο δεν πρόκειται να επιβραδύνουν οι παραγωγοί της καλλιέργειες. Η αλήθεια είναι ότι πριν κρίνουμε αν ένα προϊόν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας διαφορετικούς παράγοντες – από τις μεθόδους καλλιέργειας μέχρι το πώς φτάνει τελικά στο πιάτο μας.