Γιατί όλοι παραμιλάνε με το cheeseburger του Lost Athens
- 23 ΦΕΒ 2021
Μία casual προστακτική που σε προετοιμάζει για τα καλά για την εμπειρία που θα ζήσεις στο Lost Athens. Τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο, πριν μπούμε στη δεύτερη καραντίνα, τότε που ακόμα και με αποστάσεις, μπορούσαμε να βγούμε έστω και για ένα φαγητό. Ή όταν με το καλό, ανοίξει και πάλι τις πόρτες του για τον κόσμο, τότε που θα επιστρέψουμε ασφαλείς και πάλι στην εστίαση.
«Θέλαμε να κάνουμε έναν χώρο, όπου ο επισκέπτης θα ένιωθε άνετα», μου λέει ο Βασίλης Στεφανάκης, ιδιοκτήτης του Lost Athens την ώρα που καθόμαστε στην πάνω αίθουσα ανάμεσα σε γκραφίτι στους τοίχους, πίνακες και μαζεμένες καρέκλες. «Είτε ερχόσουν με σαγιονάρες, είτε ντυμένος casual, είτε φορώντας κοστούμι, θέλαμε να κάνουμε ένα στέκι, ένα μέρος όπου και θα ήσουν ο εαυτός σου και θα ευχαριστιόσουν την κουζίνα μας».
Αυτή την κουζίνα που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2019 και δούλεψε μέχρι τον Μάρτη, έπειτα έκλεισε αναγκαστικά και άνοιξε μέχρι να ξανακλείσει – τα σημεία των καιρών. Η ομάδα του Lost Athens όμως, δεν το έβαλε κάτω, και αποφάσισε να κρατήσει το εστιατόριο ανοιχτό, έστω με delivery. Όταν τον ρωτάω πώς του φαίνεται που το μαγαζί του λειτουργεί μόνο μέσω κάποιας εφαρμογής και αν του λείπει η μαγεία που έχει ένα γεμάτο εστιατόριο το σκέφτεται λίγο. «Ήταν τόσο προσωπική μου ανάγκη όσο και της ομάδας το να κάνουμε κάτι. Δε θέλαμε να κάτσουμε να γκρινιάζουμε και να κλαίμε τη μοίρα μας αλλά να κάνουμε κάτι. Ο παππούς μου έλεγε ότι είναι προτιμότερο να δουλεύεις τσάμπα παρά να κάθεσαι τσάμπα, οπότε πάμε με αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή, το delivery».
Το delivery πάει καλά, ήδη είχα ακούσει τα καλύτερα για το cheeseburger του Lost Athens, αυτό ήταν το hit και είχε κάνει αίσθηση, ειδικά την περίοδο της δεύτερης καραντίνας, όταν θέλαμε να νιώσουμε λίγο περισσότερο άνθρωποι σε αυτή την αδιανόητη συνθήκη που ακόμα περνάμε. Έτσι, λοιπόν, δεν ήταν λίγοι οι φίλοι που, εν όψει, της επόμενης παραγγελίας μου μιλούσαν σχεδόν με σεβασμό για το cheeseburger του Lost Athens.
Φυσικά, το παράγγειλα.
Και το εκτίμησα κατευθείαν εξαιτίας της ποιότητας των -ταιριαστών- υλικών και της απλότητας του. Ούτε τρομερά μικρό, ούτε μεγάλο. Τόσο, όσο για να χορτάσεις χωρίς να σε λιγώσει. Ένας φοβερός συνδυασμός black angus κιμά, παλαιωμένου τσένταρ, πίκλας αγγουριού, κρεμμυδιού και σπιτικής μαγιονέζας σε potato bun. «Το cheeseburger το βάλαμε στο delivery όσο ήμασταν ανοιχτά, από τον Σεπτέμβριο. Έχω έρωτα με το burger και είχε τύχει στην Κοπεγχάγη να δοκιμάσω ένα από τα καλύτερα της ζωής μου. Περιέγραψα αυτή την εμπειρία στον σεφ και νομίζω πέτυχε κάτι που ήταν πολύ κοντά στο μυαλό μου, κάπως έτσι είναι για μένα το ιδανικό burger», μου εξηγεί ο Βασίλης.
Το μενού, από τον σεφ Γιώργο Ζαχειλά, είναι προσαρμοσμένο πλήρως σε delivery λογική και χωρίς να υστερεί σε έμπνευση ακροβατεί ανάμεσα στο street food, στις «αμερικανιές» και στο comfort dining. Έτσι, εκτός από τα πιο δημιουργικά πιάτα όπως είναι το Ossobuco με πουρέ σελινόριζας και κρεμοσαλάτα ή η κοτολέτα των 250γρ. χοιρινού καρέ με μαγιονέζα ταρτάρ και μουστάρδα ντιζόν, υπάρχουν και street food επιλογές από όλα τα μέρη του κόσμου, όπως είναι το πατατόψωμο με korean κοτόπουλο, coleslaw και φυστικοβούτυρο που σε ταξιδεύει στον αμερικανικό νότο, ενώ ξεχωρίζει και το εξαιρετικό Sado με χειροποίητο παστράμι, μαγιονέζα τρούφα και κέτσαπ μανιταριών.
Όλα αυτά, μπορούν να συνδυαστούν με 10 διαφορετικές μπίρες ελληνικών μικροζυθοποιών, με κατηγοριοποίηση ανάλογα με το που κατάγονται. Αθήνα, Στερεά, Βόρεια και Νησιωτική Ελλάδα, από όλη τη χώρα δηλαδή. Χωρίς να μιλάμε για μπιραρία, αλλά για ένα εστιατόριο από το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί μπίρες π.χ. από τη Σαμοθράκη για το σπίτι, είτε απλά να τις παραγγείλει για να κάνει το ανάλογο pairing με το φαγητό του.
«Το delivery ήρθε για να μείνει και μας κάνει πλέον να νιώθουμε μία ασφάλεια», εξηγεί ο Βασίλης Στεφανάκης λίγο πριν φύγω. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, πλέον, μετά το επιτυχημένο πείραμα που κάναμε του Αγίου Βαλεντίνου με τα sold out menus, είναι να έχουμε κάθε εβδομάδα ένα menu, ανάμεσα σε comfort, street και dining όπου θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στο σπίτι σας 4 υπέροχα πιάτα».
Γι’ αυτό, άλλωστε, η ομάδα του Lost Athens δημιούργησε τα super special menu για 2 άτομα που θα είναι διαθέσιμα κάθε Σαββατοκύριακο και θα μπορεί όποιος θέλει να τα προπαραγγείλει μέσω του Wolt για διανομή στο σπίτι ή μέσω τηλεφώνου για παραλαβή από το κατάστημα.
Το μενού θα περιλαμβάνει 4 ή 5 ατομικά πιάτα στην τιμή των 60€ (30€ ανά άτομο) και θα αποτελείται από welcome, ορεκτικό, κυρίως (με περιπτώσεις επιλογής μεταξύ 2 πιάτων), και γλυκό. Επιπλέον, μαζί με το μενού των 2 ατόμων θα περιλαμβάνεται αλκοόλ.
Όταν επιστρέψει ο κόσμος στα εστιατόρια στο Lost Athens θέλουν να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω. «Τόσο στην εξέλιξη των γεύσεων και της ποιότητας, χωρίς να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας όσο και στη σύνδεση του χώρου μας με την τέχνη», μου λέει ο Βασίλης. Όπως και να έχει, η επιγραφή-motto θα είναι εκεί και θα περιμένει τον κόσμο να πάρει τη θέση του στην αίθουσα. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, θα απολαμβάνουμε αυτό το fucking dinner με delivery.
Lost Athens
Αρχελάου 7 Παγκράτι, 210 7230832.
Instagram | Facebook