Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, η Αναγέννηση και ο έρωτας με την πρώτη ματιά
- 3 ΔΕΚ 2015
Τρίτη και τελευταία ημέρα για την Αθήνα, καθώς το judging μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη για δύο ημέρες. Κινηθήκαμε στο κέντρο σήμερα με δύο εκλεκτούς καλεσμένους να έρχονται από την Κρήτη για να διαγωνιστούν. Ο Thomas Aske και ο Tim Etherington – Judge, οι δύο κριτές για το πρώτο burst, είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν για ακόμα μια φορά στο κέντρο της πόλης και να γνωρίσουν ακόμα περισσότερες γεύσεις της χώρας μας.
Το επίπεδο όπως είπαμε και σε προηγούμενο κείμενο, είναι ιδιαίτερα υψηλό, με όσους μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν low ABV cocktails, να συνδυάζουν στοιχεία της ελληνική γης παρέα με την ιστορία κάθε ενός από τα βασικά spirits που χρησιμοποίησαν. Είναι εξάλλου ζητούμενο στο World Class, οι bartenders όχι απλά να γνωρίζουν την ιστορία και τα ποιοτικά στοιχεία των ποτών που χρησιμοποιούν αλλά και να καταφέρνουν να αιτιολογήσουν γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο spirit στο cocktail που δημιουργούν και πώς αυτό συνδέεται με την ιστορία που πλάθουν παρουσιάζοντας στους κριτές. Στη φωτογραφία, οι δύο κριτές μας, συνοδευόμενοι από τους Άντζελα Μαριδάκη και Παναγιώτη Αγγελίδη, Brand Ambassadors της Diageo Hellas.
Οι δύο κριτές, στο τέλος κάθε παρουσίασης, προσφέρουν ιδιαίτερα εποικοδομητική κριτική σε κάθε έναν συμμετέχοντα ξεχωριστά, εξηγώντας αναλυτικά τι τους άρεσε ή τι δεν τους άρεσε στην κάθε παρουσίαση και κάθε cocktail. Βλέποντας τους bartender να δίνουν τόση προσοχή στην ανταπόκριση των κριτών, αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι για εκείνους το World Class στην εξέλιξή τους ως bartenders και πόσο ανυπομονούν κάθε χρονιά για μία ευκαιρία σαν αυτή, όχι απλά για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αλλά κυριότερα για να αποκτήσουν εκείνες τις εμπειρίες που θα τους κάνουν ικανότερους για τα δικά τους bar.
Πάμε να δούμε τι έγινε στην τρίτη ημέρα του judging.
Τεό Καϊσίδης με το ABC (Osterman)
30 ml BULLEIT® Bourbon whiskey
65 ml νερό αλόης
1 spray από ροδόνερο
Candy floss από ζάχαρη βιόλετας
Ο πάγκος και πάλι άδειος στην αρχή, σε κάτι που εξελίσσεται σε συνήθεια για τον συγκεκριμένο bartender. Την περασμένη χρονιά, ο Τεό μίλησε για τη νιότη της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων και σήμερα μας πάει στο sequel της ιστορίας με την Αλίκη να αναζητά την ευτυχία. Μπροστά μας στήνεται ένα μικρό δέντρο με τα συστατικά του cocktail. Νερό αλόης και ένα ζαχαρένιο βαμβάκι το οποίο προοριζόταν από την αρχή για γαρνιτούρα του ποτού. Ο Τεό έκανε ένα stir το BULLEIT® Bourbon whiskey με το νερό αλόης και βάζοντας οι κριτές το ζαχαρωτό στο ποτό, φανερώθηκε το γαρνίρισμα. Ένα ροδοπέταλο σε σχήμα πεταλούδας που βγήκε από το ζαχαρένιο κουκούλι της για να στολίσει ένα πάρα πολύ γευστικό και ισορροπημένο ποτό.
Διονύσης Ζαφειρόπουλος με το The Alibi (A for Athens)
30 ml BULLEIT® Bourbon whiskey
15 ml homemade sweet and bitter vermouth
60 ml Volkan Grey beer
Top up με αφρό από κάστανο
Μεταφερόμαστε στο Κεντάκι με τον Διονύση να ετοιμάζει μια πρότυπη μπύρα για τους κριτές μας δίπλα σε ψητά κάστανα και καλαμπόκια. Μιλά για έναν τύπο που γνώρισε σε ένα μπαρ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος όταν ρωτήθηκε γιατί στο Κεντάκι πίνουν ένα σφηνάκι bourbon μαζί με τη μπύρα τους, απάντησε χαμογελώντας με δυο λέξεις. Αγάπη και άλλοθι. Ο Διονύσης δημιουργεί το άλλοθι μίας ολόκληρης παρέας που μαζεύεται γύρω από το τζάκι, ανταλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες πάνω από ένα ποτό. Μετά από ένα stir του Bulleit Bourbon whiskey με το vermouth, προσθέτει μία ελληνική μπύρα και κάνει ένα πολύ ελαφρό stir, πριν δημιουργήσει τον αφρό του ποτού του από κάστανο. Σερβίρει δίπλα σε φλείδες πατάτας με καπνιστό αλάτι και λεμονοθύμαρο.
Αντώνης Γιαννακάκης με το Coup de Foudre (Avenue)
30 ml BULLEIT® Rye whiskey
5 ml Lagavulin
2 bar spoons πράσινη κρυσταλλική ζάχαρη
90 ml τσάι
Κουκουναρόσπορο
Ένα βαλιτσάκι γεμάτο Χριστούγεννα στην παρουσίαση του Αντώνη, ο οποίος μας μεταφέρει στο Παρίσι και όσα βίωσε εκεί, για να ετοιμάσει ένα ζεστό cocktail με BULLEIT® Rye whiskey. Ιδανικό όπως είπε ο ίδιος για να το πιει μια παρέα δίπλα στο τζάκι. Το τσάι που επέλεξε είναι Μαροκινό και είναι ένα τσάι που δοκίμασε ο ίδιος στο Παρίσι. Το κουκουνάρι που πέφτει στο ποτό απελευθερώνει τα έλαιά του και δίνει μια ξεχωριστή γεύση στο ποτό. Το ποτό γαρνίρεται με μέντα και εμφανίζεται στους κριτές μέσα σε μία πολύ Χριστουγεννιάτικη σύνθεση με φωτάκια, ένα μικρό έλατο και φυσικά ένα τζάκι που καπνίζει με τη βοήθεια του ξηρού πάγου.
Γιάννης Βαβαδάκης με το Americanhatan (The Wall)
30 ml BULLEIT® Bourbon whiskey
10 ml sweet vermouth cocchi di Torino
3 dashes Theriaca bitter
75 ml Bulle(i)tbomb
Μία δική του ginger beer δημιούργησε ο Γιάννης με lime, πορτοκάλι, ginger, μέλι, κανέλα τα οποία τα έκανε infuse με BULLEIT® Bourbon whiskey. Μία βάση για το cocktail που δημιούργησε για τους κριτές μας. Σερβιρισμένα σε ένα δίσκο Bulleit, ο Γιάννης παρουσίασε μία πολύ ωραία σύνθεση από στοιχεία του bourbon. Με απλό stir συνδέει τα στοιχεία μεταξύ τους και καλεί τους κριτές να προσθέσουν εκείνοι όσο από το homemade bitter θέλουν στο ποτό τους. Ο Γιάννης κάνει μια παρουσίαση στην οποία οι κριτές έχουν αρκετά ενεργό ρόλο. Ο τελικός δίσκος παρουσίασης έχει τα ποτά των κριτών, τη γαρνιτούρα και εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία του.
Χρήστος Λεμπέσης με το Morning Glory (Barreldier)
30 ml blended Scotch whisky JOHNNIE WALKER® GOLD LABEL RESERVE™
10 ml Peter Herring Cherry liqueur
10 ml νέκταρ αγαύης
20 ml espresso coffee
5 ml fresh squized orange
Ένα ολόκληρο πρωινό σερβιρισμένο μπροστά στους κριτές μας με κρουασάν, μαρμελάδα πορτοκάλι και διάφορα άλλα στοιχεία τα οποία δένουν με το blended Scotch whisky JOHNNIE WALKER® GOLD LABEL RESERVE™ και το cocktail που θα ετοιμάσει ο Γιάννης. Μιλά στους κριτές για την έμπνευσή του και για το ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα ελαφρύ ποτό για να συνοδεύει το πρωινό ή ένα μεσημεριανό. Χτυπά σε ένα shaker όλα τα υλικά και σερβίρει σε ένα ψηλό ποτήρι τσαγιού, ενώ καλεί τους κριτές να βουτήξουν κεράσια σε ζεστή σοκολάτα για να συνοδεύσουν το ποτό τους.
Τάσος Παγουλάτος με το Renaissance (Barreldier)
30 ml Ron Zacapa®
15 ml homemade red sweet vermouth
Σιφόν με αγαύη, λεμόνι, πορτοκάλι και ασπράδι αυγού
Top up με Three Cents Soda
Ένα παιχνίδι με αρώματα και γεύσεις φρούτων και μπαχαρικών δεσπόζει στην παρουσίαση του Τάσου. Το δικό του χειροποίητο vermouth έχει έντονη γεύση Χριστουγέννων και ταιριάζει απόλυτα με τα γευστικά χαρακτηριστικά του ρούμι Zacapa το οποίο χρησιμοποίησε ως βάση για το cocktail του. Κάνει stir τα δύο πρώτα ποτά και αφού βάλει τον αφρό από το σιφόν στο ποτήρι, προσθέτει το ποτό, κάνει top up με σόδα και γαρνίρει με ένα orange peel και κανέλα, ενώ σερβίρει δίπλα στα αποξηραμένα φρούτα τα οποία έχει χρησιμοποιήσει και στο vermouth που δημιούργησε.
Το Oneman είναι και φέτος δίπλα στο World Class. Στην ενότητα World Class θα βρεις όλες τις ημέρες του judging στην Αθήνα αλλά και μέσα από τα social accounts του Oneman, μπορείς να παίρνεις μία γεύση για όσα θαυμαστά βιώνουμε καθημερινά. Μπορείς ακόμα να παρακολουθείς live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece