Η Αθήνα υποδέχτηκε το World Class judging με ήλιο, φρούτα και δημιουργικότητα
Μακρά σε διάρκεια η ημέρα αλλά αποζημίωσε στο έπακρο τους κριτές μας με μερικά υπέροχα cocktail. Το judging της δεύτερης φάσης του World Class Bartender of the Year 2016 συνεχίζεται.
- 21 ΑΠΡ 2016
Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πάντα ένα μέρος στο οποίο οι κριτές νιώθουν ότι γνωρίζουν την Ελλάδα λίγο καλύτερα. Και κάθε μικρή βόλτα σε αυτό είναι και μια νέα μικρή εμπειρία για εκείνους. Η Stephanie Jordan και ο Ago Perrone είχαν να γνωρίσουν εννέα bartender για την σημερινή τρίτη ημέρα του judging για τη δεύτερη φάση του World Class bartender of the year 2016.
Η θεματική “Fruits & Plants” έχουμε πει ξανά ότι ήταν αρκετά ευρεία και αρκετά απαιτητική αλλά έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ακόμα και στοιχεία που είχαν μέσα στο σπίτι τους για να χρησιμοποιήσουν αντί για τα κλασικά bar tools. Σήμερα είδαμε βαζάκια, κουτάλες, ακόμα και αυγοθήκες να χρησιμοποιούνται σαν μεζούρες. Είδαμε τσαγιέρες, μπρίκια ακόμα και απλά σπιτικά ποτήρια να χρησιμοποιούνται ακόμα και για rolling. Η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα των συμμετεχόντων είναι ζητούμενο και οι κριτές μας είχαν την ευκαιρία να δουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Πάμε να δούμε πώς κύλησε η ημέρα.
Ο Τάκης Μπουρνάς με το Sprout 10 (Six D.o.g.s)
Βρισκόμαστε στον όμορφο κήπο του Six D.o.g.s και ο Τάκης έχει σκαλιστήρια, γάντια και δυο γλαστράκια για να φυτέψουν οι κριτές μας λουλούδια στον χώρο μετά την παρουσίαση του ποτού του. Ο Τάκης εμπνεύστηκε το ποτό από τρεις φοιτητές του MIT που δημιούργησαν μολύβια τα οποία αφού τα χρησιμοποιήσεις, μπορείς να τα φυτέψεις στο χώμα μιας και περιέχουν σπόρους. Μας ενημερώνει ότι περίπου 3 εκατομμύρια μολύβια πηγαίνουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο και ο Τάκης πιστεύει ότι αυτό έπρεπε να ανατραπεί.
Δημιουργεί το cocktail του με 50 ml τζιν Tanqueray No. Ten αρωματισμένο με cappuccino flowers, 15 ml χυμό από αγγούρι, 10 ml χυμό από ακτινίδιο, 20 ml χυμό lime και 17 ml σπιτικό cordial lime. Κάνει shake σε μια μικρή τσαγιέρα και σερβίρει σε ένα βαζάκι από εκείνα που κρέμονται στις λάμπες του χώρου αφού το κάνει rim με μαύρο αλάτι. Γαρνίρει με ένα cappuccino flower και προσφέρει στους κριτές μας.
O Αλέξανδρος Γιαλιτάκης με το Don Pommegrante (Bitters Ηράκλειο)
Τα άγια χώματα της Κρήτης με τις ελιές και τα αμπέλια ήταν η έμπνευση του Αλέξανδρου για το ποτό του. Πολλοί όμως στην Κρήτη άρχισαν να καλλιεργούν ροδιές και έτσι ο Αλέξανδρος αποφάσισε να παίξει με το ρόδι και να χρησιμοποιήσει όλη τη σειρά της τεκίλας Don Julio. Εξηγεί στους κριτές την παραγωγή ροδιού στο τόπο του και γιατί χρησιμοποίησε αυτά τα συστατικά στην παρασκευή του ποτού του.
Για το ποτό του χρησιμοποιεί 25 ml μαρμελάδα ροδιού, 20 ml ρακί με καρύδι και γαρύφαλλο, 25 ml χυμό από grapefruit και lime, 15 ml σιρόπι από ρόδι, 20 ml τεκίλα Don Julio Blanco, 20 ml τεκίλα Don Julio Reposado, 20 ml τεκίλα Don Julio Anejo. Κάνει top up με σαμπάνια Veuve Clicquot και σερβίρει σε ένα ποτήρι τσαγιού με σταφίδες πασπαλισμένες ζάχαρη άχνη και σπόρους ροδιού.
Ο Γιώργος Χατζής με το Emerging Memories (Faust)
Η γιαγιά του Γιώργου ήταν από την Σμύρνη και όλη η ιστορία για το ποτό προέρχεται από τις αναμνήσεις της αλλά και το πώς η σοφία των ανθρώπων περνά από γενιά σε γενιά. Σε video στον τοίχο παίζουν εικόνες από την Σμύρνη και ανάλογη μουσική. Ο Γιώργος εξηγεί πώς οι άνθρωποι συνήθιζαν να αρωματίζουν ποτά, να φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ακόμα και για να διατηρήσουν τα προϊόντα.
Για το ποτό του χρησιμοποίησε 50 ml Ketel One Vodka infused με κεράσι, φύλλα βασιλικού και μαύρο πιπέρι, 20 ml σιρόπι από μέλι και θυμάρι, 20 ml χυμό grapefruit. Κάνει rim στο ποτήρι με μαχλέπι και σερβίρει δίπλα σε pickled ginger.
Ο Κωνσταντίνος Ριστάνης με το Razzmatazz (Spitaki Cocktail Bar Γιάννενα)
Μεταφερόμαστε στα Ιωάννινα και την πατρίδα του Κωνσταντίνου. Έχει δώσει το όνομα στο cocktail του από μία απόχρωση του ροζ που είναι το Razzmatazz. Αφιερώνει αυτό το cocktail στην μητέρα του η οποία είναι οικολόγος και του έχει μεταφέρει την οικολογική συνείδηση.
Για το ποτό χρησιμοποίησε 50 ml Ketel One Vodka, 20 ml lime, 20 ml σπιτικό σιρόπι βανίλια, 1 bar spoon lemon curd με raspberries. Κάνει shake σε θερμός και σερβίρει σε μπρίκια για ελληνικό καφέ. Γαρνίρει με φύλλα μέντας και raspberries.
Ο Αντώνης Γιαννακάκης με το Smooth of Gods (Cavo Tangoo Σαντορινη)
Μεταφερόμαστε στον Όλυμπο και ένα σκηνικό στο οποίο ο Δίας με την Ήρα απολαμβάνει τη ζωή τρώγοντας λωτούς. Ένας κεραυνός του Δία, δημιούργησε την μπλε αγαύη στην ιστορία του Αντώνη και το υπέροχο ποτό της τεκίλας. Ο Αντώνης εμπνεύστηκε αυτή την ιστορία από το πώς η αίσθηση στην Σαντορίνη σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι στα σύννεφα, σαν τους Θεούς. Δημιουργεί το ποτό με ένα μουσικό background που ταιριάζει στην ιστορία.
Ο Αντώνης φτιάχνει το smoothie του σε ένα μίξερ με 50 ml τεκίλα Don Julio Blanco infused με άγρια πικραμύγδαλα, ένα slice ginger, ένα slice φρέσκο κουρκουμά, μία μπανάνα, πουρέ από ένα λωτό, 10 ml γάλα αμυγδάλου και 25 ml σιρόπι αγαύης. Σερβίρει δίπλα στα συστατικά του, μέσα σε ένα ποτήρι που έφτιαξε ο ίδιος και ομοιάζει με τις κούπες που χρησιμοποιούν στα λιβάδια της αγαύης. Το καλαμάκι του είναι χειροποίητο και το ποτό σερβίρεται σε μία ξύλινη βάση πάνω από ξηρό πάγο που δίνει την αίσθηση του σύννεφου.
Ο Δημήτρης Ρούσσος με το Eternal Journey (Tailor Made)
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα και τον τουρισμό της, μέσα από ένα βίντεο και τα λόγια του Δημήτρη. Προσφέρει στους κριτές ένα μπλουζάκι με τον διάσημο πελεκάνο της ανακύκλωσης και τους μιλά για την πατρίδα μας αλλά και όσα τον έκαναν να επιλέξει τα συγκεκριμένα εποχιακά υλικά. Οι κριτές μας κάθονται δίπλα σε μία υδρόγειο και το ταξίδι ξεκινά.
Για το ποτό του το οποίο δημιουργεί σε σιφόν, χρησιμοποιεί 45 ml τζιν Tanqueray No. Ten infused με φρέσκο περγαμόντο, 5 ml από ένα δικό του falernum (Ketel One Vodka, overproofed rum, galaga), 5 ml barrel aged λικέρ βερίκοκο, 25 ml grapefruit cordial, 100 ml από ένα blend βοτάνων με lemon grass, χαμομήλι, φλούδα από κίτρα, άνθη και μέντα. Σερβίρει σε ένα ανακυκλωμένο ποτήρι και γαρνίρει με ένα βρώσιμα λουλούδια, cappuccino και βιολέτα.
Ο Γιώργος Καβακλής με το Almyra (Spoiled)
Βρισκόμαστε στο εργαστήριο του Spoiled, περιτριγυρισμένοι από φωτογραφίες σε μια πρότυπη έκθεση. Στις φωτογραφίες βρίσκεται η έμπνευση του Γιώργου, τα φυτά πώς αναπτύσσονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον, φωτογραφίες μιας φίλης του που προσπαθεί πολύ να αναδείξει το οικολογικό στοιχείο. Η αλμύρα είναι κυρίαρχο στοιχείο στο ποτό του ακριβώς γιατί φυτρώνει δίπλα στην ελληνική θάλασσα. Σαν μεζούρα χρησιμοποιεί μικρά βαζάκια μαρμελάδας.
Για το cocktail του χρησιμοποιεί 50 ml τεκίλα Don Julio Blanco infused με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, 25 ml cordial αλμύρα, 25 ml dry vermouth με φρέσκες φράουλες και 1 dash λικέρ με γλυκάνισο και αρτεμισία. Χρησιμοποιεί rolling τεχνική με δύο ποτήρια από το σπίτι του. Rim με ανθό αλατιού, top up με Three Cents lemon tonic και σερβίρει τοποθετώντας το ποτήρι μέσα σε ένα ενυδρείο.
Ο Χρήστος Αραμιάν με το Summer Breeze (Garage)
Βρισκόμαστε στην βεράντα του σπιτιού του Χρήστου, απέναντι από το βουνό του Υμηττού, για το οποίο ο Χρήστος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος με την αναδάσωση. Οι παιδικές αναμνήσεις από τις κερασιές στο χωριό, μπλέκονται με έναν όμορφο μύθο από την Ιαπωνία για να δημιουργήσει το ποτό του. Ο Χρήστος εξιστορεί τον ιαπωνικό μύθο για μία ουρανοκατέβατη πριγκίπισσα που έκατσε στα κλαδιά μιας κερασιάς και έναν αυτοκράτορα που ήθελε οι σωροί των πολεμιστών να θάβονται κάτω από τις κερασιές. Ο μύθος λέει ότι αυτή η συνήθεια έδωσε στο δέντρο το χρώμα του, στα άνθη τα χρώματά τους αλλά και τελικά στο ποτό του το όμορφο αυτό χρώμα.
Για το ποτό χρησιμοποίησε 50 ml Tanqueray No. Ten, 20 ml σπιτικό λικέρ κεράσι, 20 ml χυμό λεμόνι, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και κάνει top up με Three Cents ginger beer. Σερβίρει δίπλα σε ένα αυτοσχέδιο cheesecake το οποίο δημιουργεί για τους κριτές μας, για να απολαύσουν μαζί με το ποτό.
Ο Αλέξανδρος Πρεβίστας με το Bicycle ride (Cape Sounio)
Κεντρικός ήρωας στην ιστορία του Αλέξανδρου είναι ο Antonio, κάποιος υπάλληλος σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων που γνώρισε σε ένα ταξίδι στην Μαδρίτη. Ο Antonio του μίλησε για το όνειρό του να δουλέψει σε ένα αειφόρο φημισμένο εστιατόριο στο Μπιλμπάο και ο Αλέξανδρος αποφάσισε να τον βοηθήσει να δημιουργήσει κάτι για να εντυπωσιάσει τον σεφ. Ο Αλέξανδρος μιλά με θέρμη για όσα κάνει ένα αειφόρο εστιατόριο και πώς όλα αυτά αποτελούν χρέος όλων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αντί για ποτό, δημιουργεί ένα σορμπέ με υγρό άζωτο, το οποίο έχει 50 ml τεκίλα Don Julio Reposado, 10 ml mescal από άγρια αγαύη, 20 ml ελαιοσάκχαρα κολοκύθας με τσίλι και μπαχαρικά και 30 ml lime. Γαρνίρει με candy poppers και μια πούδρα από κόλιανδρο που δημιουργεί μπροστά στους κριτές με το υγρό άζωτο. Σερβίρει σε ένα πιάτο δίπλα σε τυρί κατίκι και προσούτο το οποίο έχει ‘τηγανίσει’ με το υγρό άζωτο.
Το έργο των κριτών μας γίνεται ολοένα και δυσκολότερο όσο περνούν οι ημέρες μιας και είναι μόλις έξι οι θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν για τον ελληνικό τελικό. Έχουμε δύο ακόμα ημέρες judging στη δεύτερη φάση του World Class bartender of the year 2016 και μπορείς να παρακολουθείς όσα συμβαίνουν σε κάθε bar ξεχωριστά, μέσα από την σελίδα του Oneman στο Facebook και τα hash tags #worldclassgreece #worldclass2016 και #truespirit