Η Funky Cook μάς τύλιξε σα βετούλι στη λαδόκολλα
Βετούλι μέσα σε λαδόκολλα παρέα με πατάτες, σκόρδα και ντομάτες. Ή αλλιώς “χαρτόδεμα” όπως το λένε και στον Ορχομενό. Είναι να μην το αφήσουν μπροστά σου.
- 6 ΦΕΒ 2015
Το Oneman ενόψει Τσικνοπέμπτης, ζήτησε από τους αγαπημένους του food bloggers να προετοιμάσουν ένα πιάτο για να παραδειγματιστείς και στο δικό σου τραπέζι. Το ζητούμενο ήταν να παίξουμε και παραδοσιακά αλλά και λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι μπορεί να έχουμε συνηθίσει σε ένα κλασικό τραπέζι Τσικνοπέμπτης. Γιατί κακά τα ψέμματα, να ψήνουν ξέρουν πολλοί. Το κάτι παραπάνω όμως θα το βρεις (και) σε αυτές τις συνταγές.
Στο σημερινό κείμενο, μαγειρεύει η Εύα “Funky Cook” Μονοχάρη και μας φτιάχνει “Χαρτόδεμα”…
Υπάρχουν δύο απόλυτα διαφορετικές ζωές. Εκείνη που ζεις μέχρι να ανοίξει η λαδόκολλα και εκείνη που αρχίζεις να ζεις με το που σου έρθουν οι μυρωδιές που περίμεναν καρτερικά τόσες ώρες στο φούρνο να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Στη Λιβαδειά αυτό το φαγητό το φτιάχνουν με “χοντρό” αλλά σε αυτή τη συνταγή η Εύα θα το κάνει με “βετούλι”. Έτσι μου είπε ότι λένε στη Λιβαδειά το κατσίκι. Να φέρω εγώ αντίρρηση στην ειδικό;
Το θέμα είναι ότι είχα προετοιμαστεί για ένα κλασικό φαγητό στο φούρνο. Και αυτό που αντίκρισα ξεπερνούσε κατά πολύ τις προσδοκίες. Δεν είναι μόνο το effect της λαδόκολλας και ό,τι αυτή μπορεί να προσφέρει στο φαγητό αλλά η ανάμειξη πολύ απλών αλλά τόσο ουσιαστικών για το πιάτο συστατικών. Εντάξει, κάποιο ρόλο έπαιξε και η κουταλιά στακοβούτυρο που έπεσε πάνω στο μείγμα πριν τυλιχτούν όλα στην κόλλα για να μπουν στο φούρνο.
Διάβασε πρώτα τι είχε να απαντήσει η Εύα σχετικά με το www.funkycook.gr και στο τέλος του κειμένου θα βρεις και την συνταγή για να την αντιγράψεις για το τραπέζι της Πέμπτης.
Γιατί funky cook;
Γιατί σαν Funky είναι λίγο αντισυμβατική, λίγο old school, λίγο σύγχρονη, λίγο ανεπιτήδευτη, απλή αλλά γεμάτη «ρυθμό», γεύσεις και μυρωδιές.
Γιατί το blog σου δεν είναι άλλο ένα food blog; Τι παραπάνω έχει από τα υπόλοιπα;
Το blog μου είναι όπως όλα αυτά, τα εκατοντάδες άλλα Food blogs που υπάρχουν εκεί έξω. Το παραπάνω που σίγουρα έχει από τα υπόλοιπα είναι οι 1234 πραγματικά μαγειρεμένες και δοκιμασμένες συνταγές, όπου μπορεί να φτιάξει ο καθένας.
Τι αγαπάς περισσότερο σε αυτό που κάνεις;
Τα πάντα όμως και αυτό είναι φανταστικό! Κάθε κομμάτι της δουλειάς μου είναι πολύ ξεχωριστό.
Τι θα ήθελες ιδανικά από όλη αυτή την προσπάθεια; Ποιος είναι ο στόχος στο μέλλον; Πού θες να δεις αυτό το blog να φτάνει;
Δεν με πολυνοιάζει πού θα φτάσει το blog, περισσότερο με ενδιαφέρει να συνδεθώ με την αληθινή έννοια του φαγητού αλλά και πράγματα που αγαπώ, τα οποία προκύπτουν μέσα από το blogging. Αυτό που έχω στόχο και θα συνεχίσω να κάνω είναι να γράφω για την Ελληνική κουζίνα.
Πες μου το αγαπημένο σου συστατικό και 2-3 ιδανικούς τρόπους να το χρησιμοποιείς.
Τώρα τελευταία έχω κολλήσει με το coconut oil της Nutiva, που το βάζω σχεδόν παντού! Έχει 100% λιγότερη χοληστερίνη από το βούτυρο (εντάξει, σαν τον βούτυρο βέβαια δεν έχει). 1) Ταιριάζει τέλεια σε smoothies, στο κοτόπουλο, στα ψάρια και τα γλυκά. 2) Άπλωσέ το σε κάθε σημείο του σώματός σου θα ξετρελαθείς. 3) Φάε μια μικρή ποσότητα π.χ. ½ κουταλάκι σε φάσεις υπογλυκαιμίας, αποβάλλει και τις τοξίνες από τον οργανισμό.
Υπάρχει ένα συστατικό που να σου σπάει τα νεύρα και έτσι δεν το χρησιμοποιείς πολύ;
Η αρνίσια συκωταριά γιατί δεν μπορώ να την βρω συχνά και αυτό μου την σπάει πολύ!
Ποιο είναι το πιο αγαπημένο πιάτο που έχει φτιάξει για το site;
Τα σουτζουκάκια που είναι το καλύτερο φαγητό από μόνα τους και είναι η πιο αγαπημένη ever συνταγή, από κάθε άποψη!
Ποια ξένα site διαβάζεις σχετικά με το φαγητό;
Παρακολουθώ το Saveur, το Food52, τα blogs Happy Yolks, Local Milk και My New Roots, πραγματικά τα λατρεύω!
Χαρτόδεμα
“Το χαρτόδεμα είναι ένα φαγητό που φτιάχνουμε συνεχώς στον τόπο καταγωγής μου, τον Ορχομενό. Συνήθως το φτιάχνουν τα αγόρια, αφού είναι πανεύκολο, εεε μετά μαζεύονται μαζί με 5 καφάσια μπύρες και γίνεται χαμούλης, καταλαβαίνεις. Εμείς προτιμάμε να το φτιάχνουμε με το λεγόμενο «χοντρό» κρέας, αλλά για το Οneman το έφτιαξα με βετούλι. Εσύ μπορείς να το φτιάξεις και με χοιρινό κρέας”.
1500 γρ. βετούλι ή ζυγούρι
2-3 ντομάτες
2 πατάτες
1 κεφάλι σκόρδο
600 γρ. κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας βούτυρο (εγώ προτιμώ στακοβούτυρο)
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι ή ρίγανη
Θα χρειαστείς επίσης
Λαδόκολλα και Σπάγκο
Πολλές μπύρες
Εκτέλεση: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200ο C για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις το κρέας. Ανοίγεις 2-3 λαδόκολλες την μία επάνω στην άλλη και βάζεις στο κέντρο το κρέας. Προσθέτεις τις σκελίδες σκόρδου γύρω γύρω στο κρέας, χωρίς να τις καθαρίσεις. Κατόπιν το τυρί, τις πατάτες και τις ντομάτες όλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Τέλος το βούτυρο, λίγο αλατοπίπερο και την ρίγανη. Κλείνεις καλά τις λαδόκολλες σχηματίζοντας ένα δέμα, το δένεις με σπάγκο και το «στέλνεις» στον φούρνο, αφού το ακουμπήσεις σε ένα ταψί. Ψήνεις για 30 λεπτά στους 200ο C και το γυρίζεις από την άλλη πλευρά όπου ξαναψήνεις 30 λεπτά στους 200ο C. Χαμηλώνεις στους 150ο C και το αργοψήνεις για 3 ώρες και 30 λεπτά, όσο δηλαδή χρειάζεται να παγώσουν οι μπύρες!
Κλείνουμε όπως θα κάνουμε σε κάθε κείμενο αυτής της στήλης με το τραγούδι που επιλέγει η Εύα για soundtrack του Funky Cook. “Ο μοναδικός Patton σου μεταδίδει την απόλαυση, ότι δηλαδή γουστάρω να κάνω κι εγώ μέσα από το μαγείρεμα”.
Βρες την Εύα Μονοχάρη σε blog, facebook, instagram.
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου