CLASSIC COCKTAILS

H Paloma είναι το κοκτέιλ του καλοκαιριού σου

Δροσιστική, παιχνιδιάρα, με υπέροχο χρώμα, είναι αυτό που θα θες να πίνεις όλο τον Αύγουστο.

Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και η υγρασία δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις φυσιολογικά. Αν κλείσεις τα μάτια σου, οι συνθήκες σε ταξιδεύουν στην επαρχία του Μεξικό. Το σκηνικό δεν είναι γεμάτο σομπρέρο και μάσκες lucha libre. Το σκηνικό είναι γεμάτο από ψηλά highball ποτήρια με ροζ υγρό μέσα τους που σε ξεδιψάνε. Το σκηνικό είναι γεμάτο από palomas.

Η ζέστη μοιάζει να αντιμετωπίζεται μόνο με δύο συστατικά στο Μεξικό. Την μπύρα και την grapefruit soda. Αυτά πίνουν εκεί, γύρω από την Oaxaca, την Quintana Roo και το Yucatán. Αν όμως συνδυάσεις το ιερό ποτό της χώρας με την grapefruit soda τότε έχεις το πιο δροσιστικό φάρμακο που δημιουργήθηκε ποτέ. Γλυκό, ξινό, πικρό (λίγο) και αλμυρό, έχει και τις τέσσερις γευστικές ομάδες, συν τον πάγο και τις φυσαλίδες. Δεν γίνεται να μην σου αρέσει, όπως δεν γίνεται και να ξέρουμε πολλά για το παρελθόν της. Δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο πρώτος που την έφτιαξε ή ποιος είναι ο νονός της.

Η ιστορία του ποτού είναι ασαφής – κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος εφηύρε την Paloma. Μερικοί την πιστώνουν στον θρυλικό Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτη του αγαπημένου μπαρ La Capilla στην πόλη της Tequila, το Jalisco του Μεξικού. Δεδομένου ότι στον Corona αποδίδεται επίσης η δημιουργία ενός άλλου κοκτέιλ tequila με βάση την σόδα, το Batanga (Coca-Cola, tequila και χυμός λάιμ), αυτή η ιστορία φαίνεται να βγάζει νόημα. Όμως και πάλι τίποτα δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο για να αποδειχθεί αυτή η ιστορία. Υπάρχει ακόμη και ένας γενικός όρος, το Changuirongo, για τον “συνδυασμό τεκίλα με οποιοδήποτε ανθρακούχο αναψυκτικό”, κάτι που περιλαμβάνει φυσικά και την Paloma.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η Paloma έγινε διάσημη παγκοσμίως, μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών και έφτασε εκεί από τον μπάρμαν Evan Harrison, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την Paloma στο αμερικανικό κοινό με τον κατάλογο “Δημοφιλή κοκτέιλ του Rio Grande”, αναφερόμενος στην περιοχή του Τέξας, όπου η μαζική παραγωγή γκρέιπφρουτ έχει δώσει στο εσπεριδοειδή τον τίτλο “η υπερηφάνεια της Κοιλάδας του Rio Grande”.

Το 1999, ένα εστιατόριο στο Orange County της Καλιφόρνιας, το Placentia, σέρβιρε το ποτό ως ‘Paloma’ -το Περιστέρι. Το όνομα αυτού του εστιατορίου; Tlaquepaque. Το San Pedro de Tlaquepaque, είναι μια μικρή πόλη στα περίχωρα της Γουαδαλαχάρα που απορροφήθηκε από την πόλη με την ανάπτυξή της. Το Tlaquepaque, ήταν διάσημο για τα αγγεία και τις τέχνες και ήταν πάντα ένας δημοφιλής προορισμός αγορών τόσο για τους Μεξικανούς όσο και για τους Αμερικάνους. Το Tlaquepaque προσέφερε επίσης ένα άλλο αξιοθέατο: μια γραφική παλιά πλατεία με ένα συντριβάνι στη μέση που μαζεύονται μπάντες mariachi και τραγουδούν πίνοντας Paloma.

Όλα αυτά είναι διάσπαρτα στοιχεία για ένα τόσο ιδιαίτερο αλλά και απλό ποτό. Στην Ελλάδα την Paloma την γνωρίσαμε μέσα από το Dos Agaves, όπου την προσέφερε στην πιο αυθεντική και δροσιστική της εκδοχή. Εκεί είναι που ξεκίνησε και η ιδέα για την Pink grapefruit soda από τα Three Cents και τον Γιώργο Μπάγκο και πια οι bartenders είχαν στα χέρια τους ένα εργαλείο για να φτιάξουν μία υπέροχη Paloma. Σήμερα στην Αθήνα έχουμε και την πρώτη παγκόσμια Paloma Embassy by Three Cents στο Barro Negro οπου μπορείς να πιείς αυθεντική και γευστικότατη Paloma σαν να είσαι στο Μεξικό.

Αν θες μπορείς να την φτιάξεις και στο σπίτι σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή tequila, lime, pink grapefruit soda και αλάτι. Δοκίμασέ το και θα το λατρέψεις. Σέρβιρέ το και θα σε λατρέψουν. Άλλωστε τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά συνάμα ουσιαστικά στο Μεξικό. Ένα ποτό γευστικό που σε δροσίζει από την πρώτη μέχρι την τελευταία του γουλιά.