ΠΟΤΟ

Η συνωμοσία της Άνοιξης στα ποτήρια του World Class

Τέταρτη ημέρα judging στην Αθήνα για τους Tristan Stephenson και Jason Smyth. Το Oneman ήταν για άλλη μία ημέρα εκεί.

Η εποχικότητα στα cocktail είναι ένα από τα ζητούμενα σε αυτό το δεύτερο κύμα του World Class Bartender of the Year 2015. Κι έτσι η θεματική ενότητα “Cocktails and the written word” μοιάζει “ανθισμένη”, μιας και όλες οι δημιουργίες των συμμετεχόντων έχουν έντονο το στοιχείο της Άνοιξης και τα cocktail τους συντροφεύονται από λουλούδια και βότανα τα οποία ανθίζουν αυτή την εποχή. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο υπέροχο οπτικά αλλά αποδεικνύει πόσο ιδανικά μπορούν να ταιριάξουν αυτά τα στοιχεία σε ένα ισορροπημένο ποτό.

Το ταξίδι της Παρασκευής επεφύλασσε μερικούς ρομαντικούς bartender, βόλτες για ακόμα μια φορά στο Παρίσι, μουστάκια, τρομπέτες, τον Hemingway, την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και μια επίσκεψη στον Κάτω Κόσμο. Κάθε ημέρα στο World Class Bartender of the Year 2015 είναι και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο βιβλίου, γεμάτο υπέροχες εμπνεύσεις, δημιουργικότητα, μαγευτικές γεύσεις και πολύχρωμες εικόνες.

 

Οι bartender φαίνεται μάλλον να βρήκαν στο “Cocktails and the written word” και τα βιβλία τα οποία επέλεξαν, εκείνα τα απαραίτητα ερεθίσματα για να εκφράσουν και να αποτυπώσουν σε ένα cocktail, τις σκέψεις και τις ιδέες που κρύβουν μέσα τους. Δεν θα τους κρίνουμε βέβαια εμείς. Οι Tristan Stephenson και Jason Smyth είναι εκεί κάθε μέρα για να μας πουν στο τέλος της διαδικασίας, ποιοι θα είναι εκείνοι οι 6 που θα συναντήσουν τους 6 φιναλίστ από το πρώτο κύμα, στον ελληνικό τελικό.

Πάμε να δούμε τι έγινε την Παρασκευή.

Το “Jabbewocky” του Τεό Καϊσίδη (Osterman)

 

Ξεκινάμε με ένα άδειο από άποψη στησίματος bar και ο Τεό μας βάζει κατευθείαν στον κόσμο της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων και μας λέει ότι το ποτό το οποίο θα δημιουργήσει με βάση την Cîroc ® είναι εμπνευσμένο από το Punch του David Wondrich. Στο bar απλώνεται ένα κομμάτι γρασίδι και εμφανίζεται το ασημένιο καπέλο του White Rabbit στο οποίο βρίσκεται ένα από τα συστατικά του cocktail. Ακολουθώντας την ιστορία, μας εξηγεί ότι ο λαγός κάλεσε την Αλίκη σε ένα πρωτότυπο πικ-νικ για να την κάνει να νικήσει το φόβο της απέναντι στον δράκο Jabbewocky. Χρησιμοποιεί για το μαγικό του φίλτρο δύο ξεχωριστές τσαγιέρες, μία στην οποία το μείγμα του είναι παγωμένο και μία στην οποία είναι ζεστό. Σερβίρει σε ένα ποτήρι coupette με separator, τραβά αστραπιαία το διαχωριστικό και τα δύο ποτά αναμειγνύονται ακαριαία. “Αν μπορεί το ζεστό και το κρύο να συνδυαστούν τόσο αρμονικά σε ένα ποτό, τότε μπορώ κι εγώ να αντιμετωπίσω τον Jabbewocky” σκέφτεται η Αλίκη και το ποτό μας είναι έτοιμο.

 

90 ml Cîroc ®, 20 ml Tanqueray No. Ten ®, 250 ml ginger ale (reduction), 100 ml χυμός μανταρινιού και 40 ml. grass vodka συνθέτουν το “Jabbewocky”.

Το “Chapter No. Ten” της Λορέτας Τόσκα (Theory Bar)

 

Μικρά καρουζέλ, λουλούδια και το Tanqueray No. Ten ® στολίζουν το bar της Λορέτας η οποία προετοιμάζει τους κριτές για μία περιπλάνηση στον κόσμο του Great Gatsby. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το πράσινο φως που υπάρχει παντού στο βιβλίο ταιριάζει απόλυτα τόσο με το Tanqueray No. Ten ® όσο και με το θέμα της. Το Mixologist: The Journal of the American Cocktail, Vol. 2, είναι το δεύτερο βιβλίο από το οποίο έχει εμπνευστεί, συνδέοντάς το άρτια με τον χαρακτήρα του Gatsby και τα λάθη από τα οποία οφείλει να μάθει. Το ποτό της δημιουργείται μέσα σε μία πολύ ωραία τσαγιέρα και σερβίρεται μαζί με κομμάτια καρπουζιού και έναν αφρό από φέτα. Κάποια θρυλικά ονόματα του bar κάνουν την εμφάνισή τους σε μουστάκια τα οποία φορούν οι κριτές πριν δοκιμάσουν το ποτό.

 

160 ml Tanqueray No. Ten ®, 40 ml σπιτικό cordial από άνθη (ανθόνερο αρωματισμένο με λουλούδια και άνθη πορτοκαλιάς μαζί με ζάχαρη και λίγο κιτρικό οξύ), 40 ml από σπιτικό βερμούτ ενισχυμένο με Manzanilla Sherry, Ciroc αρωμαρισμένη με εσπεριδοειδή, 15 ml λικέρ μαστίχας, συνθέτουν το “Chapter No. Ten”.

Το “Our Passion” του Γιώργου Δενδράκη (Boogie bar)

 

Ο Γιώργος σερβίρει τρία Tanqueray No. Ten ® με tonic και βγαίνει από το bar του για να μιλήσει στους κριτές, τόσο για τη δική του πορεία στο bar όσο και για το ποτό που θα προετοιμάσει αργότερα. Χαλαρός και φιλικός, εξηγεί ότι έχει εμπνευστεί από το International Bartenders Course από το London Shaker Bar School, μιας και είναι ένα βιβλίο το οποίο τον έχει σημαδέψει στην πορεία του αλλά και από την ελεγεία στον έρωτα του Goethe, το “The Sorrows of Young Werther”. Μπαίνει πίσω από το bar και ξεκινά να δημιουργεί το cocktail του, με την ιστορία του ερωτευμένου Βέρθερου και του ανεκπλήρωτου έρωτά του, να δένει αρμονικά με την αφήγηση και το ποτό το οποίο φτάνει να σερβιριστεί στους κριτές μας.

 

50 ml Tanqueray No. Ten ®, 2 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα από Passion fruit, μανταρίνι και κουμκουάτ, 1 dash Yuzu bitters, 20 ml χυμός λεμόνι, 10 ml σπιτικό σιρόπι από μανταρίνι, συνθέτουν το “Our Passion”.

Η “Απιστία” του Κωνσταντίνου Τσατσίρα (Rakkan)

 

Δύο ιστορίες γυναικών μπλέκονται ιδανικά στην επόμενη παρουσίαση. Από τη μία, η ιστορία της White Lady, μία αγαπημένη συνταγή του Κωνσταντίνου από τη 10η έκδοση του Difford’s Guide και από την άλλη, η ιστορία της Ωραίας Ελένης όπως μας την γνώρισε ο Ευρυπίδης στην “Ελένη”. Ο μύθος αυτών των δύο μοιραίων γυναικών μπλέκεται όμορφα, με τις ομοιότητες να είναι κάτι παραπάνω από καθηλωτικές και δύο κορίτσια αναπαριστώντας την White Lady και την Ωραία Ελένη, να παίζουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία του cocktail. Ο Κωνσταντίνος δημιουργεί δύο ποτά, ένα White Lady αλλά και το δικό του “Eleni’s Mix”τα οποία σερβίρει σε ένα highball με μία μπάλα πάγου να τα χωρίζει. Όσο λιώνει ο πάγος, τα δύο ποτά ενώνονται στο τελικό μας cocktail το οποίο σερβίρεται σε μία πολύ όμορφη βάση από ξηρό πάγο, γεμισμένη με θρυμματισμένο πάγο.

 

50 ml σιρόπι από grapefruit, 50 ml χυμός lime, 30 ml Cocchi Vermouth di Torino, 30 ml Coquelicot (λικέρ από παπαρούνα) και 30 ml ασπράδι αυγού για το “Eleni’s Mix”. 45 ml Tanqueray No. Ten ®, 10 ml σιρόπι από grapefruit, 1 dash Jerry Thomas Bitters, 15 ml χυμός lime για το White Lady, τα οποία συνδυασμένα συνθέτουν την “Απιστία”.

Το “Persephone’s Fizz” του Αποστόλη Τσατσίρα (Rakkan)

 

Το κουβάρι του μύθου της Περσεφόνης ξετυλίγεται μπροστά στους κριτές μας με τη μικρή λίμνη στην οποία πρωτοείδε ο Άδης την Περσεφόνη να κάνει την εμφάνισή της. Σε αυτή τη λίμνη θα εκτυλιχθεί όλη η ιστορία με τον Αποστόλη να διηγείται τον μύθο όσο δημιουργεί και να χρησιμοποιεί ένα λουλούδι για να συμβολίσει την Περσεφόνη και ένα μικρό όμορφο κουτί για να συμβολίσει τις πύλες του Άδη, με το λουλούδι πότε να κλείνεται στον Κάτω Κόσμο και πότε να βγαίνει στην επιφάνεια. Με την Άνοιξη να έρχεται και τη Δήμητρα να περιμένει την κόρη της να ανέβει από τον Κάτω Κόσμο, σερβίρεται και το ποτό μας, σε ένα πάρα πολύ ατμοσφαιρικό στήσιμο. Με το βιβλίο “Ελληνική γη”, το οποίο μιλά για τα ελληνικά άνθη και βότανα, τους σπόρους από το ρόδι που καταδίκασε άλλωστε την Περσεφόνη στο εξάμηνο ταξίδι της στον Κάτω Κόσμο, τα άνθη της Άνοιξης και το Tanqueray No. Ten ® να παίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

40 ml Tanqueray No. Ten, ένα ασπράδι αυγού, 15 ml σιρόπι από ρόδι, πικραμύγδαλο και χαμομήλι, 20 ml χυμός lime και 15ml rose lemonade συνθέτουν το “Persephone’s Fizz”.

Το “Violent Roses” του Σπήλιου Χριστοφάλου (Artisanal)

 

Η ποτοαπαγόρευση στο προσκήνιο και το bar μας γεμίζει ροδοπέταλα για να μας συνδέσει με το “Όνομα του Ρόδου” που είναι και η πρώτη πηγή έμπνευσης. Ο Σπήλιος εξηγεί πόσο τον έχει εμπνεύσει η εποχή της ποταπαγόρευσης και πόσο ιδανικά έχει συνδεθεί με την jazz και μερικά από τα πιο κλασικά cocktail. Παρουσιάζει στους κριτές το αγαπημένο του “Aviation” από το “Vintage Spirits & Forgotten Cocktails” και αναφέρει ότι θα δημιουργήσει το δικό του twist στην κλασική συνταγή. Σε μία πολύ ζωντανή παρουσίαση εξηγεί πόσο τον συνεπήρε αυτός ο κόσμος με τόσα μυστικά, με τόσους φόνους και αισθήματα τα οποία περίμεναν να βγουν στην επιφάνεια.

 

50 ml Tanqueray No. Ten ®, 20 ml σπιτικό σιρόπι από ιβίσκο, 10 ml χυμός λεμόνι, 10 ml λικέρ από Maraschino και ένα dash από bitters βιολέτας συνθέτουν το “Violent Roses”.

Το “Hem My Way” του Τάσου Σούνδια (Artisanal)

 

Ο Τάσος ξεκινά εξηγώντας πώς το Bartender’s Manual του Harry Johnson αποτελεί πηγή έμπνευσης από τα πρώτα του βήματα στο bartending μέχρι σήμερα και πώς το “Μια κινητή Γιορτή” του Ernest Hemingway τον έκανε να φτάσει στο σημερινό cocktail, μια παραλλαγή στο Brandy Crusta. Αφηγείται την ιστορία του νεαρού Hemingway στο Παρίσι και ειδικότερα εκείνη την περίοδο στην οποία ο συγγραφέας έχασε τη βαλίτσα με τα γραπτά του, κάτι το οποίο τον καταράκωσε και τον οδήγησε σε ένα λογοτεχνικό αδιέξοδο. Ο Τάσος μας μιλά για έναν νεαρό bartender ο οποίος κατόρθωσε με ένα cocktail, να δώσει πίσω στον Hemingway την έμπνευσή του. Αυτό το ποτό δημιούργησε μπροστά στους κριτές μας, με έναν “Hemingway”να κάθεται σε ένα από τα τραπέζια του bar και να αναπαριστά πιστά την σκηνή στην οποία ο συγγραφέας βρίσκει ξανά την χαμένη έμπνευσή του.

 

60 ml Tanqueray No. Ten ®, 30 ml χυμός lime, 15 ml Sloe gin, 5 ml σπιτικό falernum, 2 dashes Boker’s Bitters και σπιτική σόδα από grapefruit συνθέτουν το “Hem My Way”.

Το “ Exileosis ” του Θάνου Ιωάννου (Artisanal)

 

Μία τρομπέτα, ένα ψάθινο καπέλο και η εξιστόρηση ξεκινά. Το St. James Gate από το βιβλίο του Tony Conigliaro 69 Colebrooke Row είναι η πηγή έμπνευσης του Θάνου, ο οποίος διηγείται μία προσωπική του ιστορία και την μπλέκει μαεστρικά με εκείνη του Αρμένιο Κρουζ από το όμορφο όσο και σκοτεινό μυθιστόρημα του Carlos Fuentes με τίτλο “Ο Θάνατος του Αρμένιο Κρουζ”.  Ο Θάνος μας μιλά για μία δίκη του ημέρα σε μια παραλία και πώς αυτή έφτασε να είναι μία σκοτεινή και δύσκολη ημέρα για εκείνον και τους γύρω του, συνδέοντάς το με τη ζωή του επαναστάτη ο οποίος έφτασε να προδώσει τα πιστεύω και τους συντρόφους του για χάρη του χρήματος. Το ποτό σερβίρεται στους κριτές υπό τους ήχους της τρομπέτας.

 

58 ml Don Julio Reposado ®, 25 ml ασπράδι αυγού, 25 ml σπιτικό σιρόπι από stout, 15 ml σιρόπι από μέλι, 25 ml χυμός λεμόνι και 2 dashes Abbot’s Bitters συνθέτουν το “Exileosis”.

Μία ημέρα έμεινε για το judging του δεύτερου κύματος για το World Class Bartender of the Year 2015. Όσο διαβάζεις αυτές τις γραμμές, βρισκόμαστε στην τελευταία ημέρα της διαδικασίας, με την στιγμή της κατάρτισης της τελικής εξάδας του δεύτερου κύματος να είναι πολύ κοντά. Στην ενότητα World Class θα βρεις όλες τις ημέρες του judging στην Αθήνα αλλά και μέσα από τα social acounts του Oneman, μπορείς να παίρνεις μία γεύση για όσα θαυμαστά βιώνουμε καθημερινά. Μπορείς ακόμα να παρακολουθείς live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece

Exit mobile version