His & Hers: Δύο cocktail για να απογειώσεις το τσίπουρο που έχεις στο σπίτι
- 7 ΙΑΝ 2022
Το Τσίπουρο Καλαϊτζή είναι η βάση για τις δημιουργίες μας γιατί είναι ένα πραγματικά υπέροχο τσίπουρο. Αποτέλεσμα διπλής απόσταξης, είναι ένα τσίπουρο ευκολόπιοτο, μαλακό και με φοβερά αρώματα στη μύτη και τη γλώσσα. Αρώματα που προκύπτουν από το αρμονικό πάντρεμα πέντε ποικιλιών στο καζάνι. Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ροδίτης και Ασύρτικο, στέμφυλα από αυτές τις πέντε ποικιλίες δημιουργούν μία μοναδική παλέτα για το τσίπουρο που φτάνει στο σπίτι μας.
Και ναι, έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε αυτό το φίνο απόσταγμα, είτε με γλυκάνισο είτε χωρίς, σκέτο. Με πάγο ή με λίγο νερό, δίπλα σε νόστιμους μεζέδες, φυσικά με καλή παρέα.
Αλλά πριν από αυτές τις γιορτές είπαμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει τσίπουρο και μπορεί υπέροχα να αντικαταστήσει άλλα αποστάγματα και ποτά σε κλασικές συνταγές ή να δημιουργήσει καινούριες.
Την πρόκληση για τη δημιουργία των cocktails ανέλαβε ο Βασίλης Καρμάος, bar manager στα Drakoulis Dry & Raw. Και μεγαλούργησε με δύο συνταγές τις οποίες μπορεί όποιος αγαπά να φτιάχνει ποτά στο σπίτι να αντιγράψει. Η αρχή γίνεται με Τσίπουρο Καλαϊτζή και όρεξη για δημιουργία, όπως θα δεις και στο βίντεο. Ο Βασίλης έπαιξε με τις γεύσεις και δημιούργησε ένα His & Hers combo. Ένα cocktail για εκείνη και ένα cocktail για εκείνον.
Τα δύο cocktails που δημιούργησε:
MERAKI SOUR ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ
50ml Τσιπουρο Καλαϊτζή
25ml Σπιτικό Σιρόπι Ανθομελου με μανταρίνι.
20ml Λεμόνι
3-4 Φύλλα βασιλικού
3 Σπόρους κάρδαμο
2 Dash Aromatic bitters
1 Ασπράδι αυγού
Σε ένα shaker με πάγο προσθέτουμε το τσίπουρο, το χυμό λεμόνι και τους σπόρους από κάρδαμο και κάνουμε λίγο muddle. Προσθέτουμε φύλλα βασιλικού, το σιρόπι μας, το ασπράδι και τα bitters. Χτυπάμε και στραγγίζουμε στο ποτήρι. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και μερικούς ακόμα σπόρους από κάρδαμο.
THESSALIS POMEGRONI ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ
20 ml Τσίπουρο Καλαϊτζή
25 ml Italian Bitter Liqueur
25 ml Sweet Vermouth
15 ml κρέμα βαλσάμικου αρωματισμένη με ρόδι
Είναι μία παραλλαγή του αγαπημένου negroni αλλά με τσίπουρο. Σε ένα mixing glass προσθέτουμε το τσίπουρο (στη θέση του gin), το βερμούτ και το bitter λικέρ. Το έξτρα twist μας το δίνει η κρέμα βαλσάμικου αρωματισμένη με ρόδι. Προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε καλά πριν στραγγίξουμε στο ποτήρι.