Η αγαπημένη μου συνταγή μαγειρικής έχει 3 υλικά και λιώνει στο στόμα
Ένα πιάτο καλομαγειρεμένου φαγητού μπορεί να ισορροπήσει τις τεκτονικές πλάκες της καραντίνας σου, μπορεί να σε χαλαρώσει και να σε κάνει να χαμογελάσεις. Το κοτόπουλο με μανιτάρια δεν είναι foodporn, είναι φαγητό-ερωτισμός.
- 9 ΝΟΕ 2020
Έχεις παραγγείλει από 3 φορές, σε κάθε ντελιβεράδικο της γειτονιάς σου. Έχεις τσεκάρει συνταγές μαγειρικής αλλά δεν έχεις σκοπό να γίνεις ο νέος Gordon Ramsay μέσα στην καραντίνα. Θα σου δείξω μια από τις δικές μου υπερ-απλές συνταγές, για να έχεις έτοιμο σπιτικό φαγητό μέσα σε 30-40 λεπτά, που θα κρατήσεις και σε τάπερ για την επόμενη μέρα (και όσες ακόμα μέρες θέλεις). Είναι πραγματικά, πανεύκολο.
Προετοιμασία
Φοράς την μάσκα σου, στέλνεις SMS 2 στο 13033 και μπαίνεις σούπερμαρκετ. Αποφεύγεις τον διάδρομο με τα κατεψυγμένα για τους λόγους που έχουμε ήδη αναλύσει. Φτάνεις στον πάγκο του χασάπη και παίρνεις ένα φιλέτο κοτόπουλο, κατά προτίμηση λίγο μπαμπάτσικο. Στη συνέχεια παίρνεις και μισό κιλό μανιτάρια στρογγυλά και λιγκουίνι ολικής άλεσης (ή το αγαπημένο σου είδος ζυμαρικών) και είσαι έτοιμος για να μαγειρέψεις. Αν στο ψυγείο σου κατοικούν φαντάσματα καραντίνας, τότε γεμίζεις το καλάθι σου με μουστάρδα, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, λευκό κρασί, μαϊντανό, θυμάρι φρέσκο (ή βασιλικό. Και τα δυο είναι υπέροχα μυρωδικά), ζωμό κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι.
Και γιατί να μην πάρω έτοιμο κοτόπουλο κύριε Γιάννη;
Και γιατί όχι; Αν βαριέσαι να μαγειρέψεις, μπορείς να πάρεις έτοιμο ψημένο κοτόπουλο κύριε αναγνώστη. Αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις κάτι νόστιμο για τον εαυτό σου, αποφεύγοντας το άχρηστο σκρολάρισμα σε άσχημες ειδήσεις της καθημερινότητας του κορονοϊού, θα νιώσεις αμέσως καλύτερα. Εκτός αν κρύβεις οργή μέσα σου, όπως ο Γρηγόρης Πετράκος και θέλεις να στείλεις μηνύματα στον Donald Trump. Πάσο.
Οδηγίες
- Τοποθετείς το φιλέτο στον ξύλινο πάγκο σου, κόβεις το παραφίλετο αρχικά και με το μαχαίρι σου σε ελαφρώς διαγώνια κλίση, κόβεις σε κομμάτια το υπόλοιπο κομμάτι.
- Γεμίζεις με λάδι την επιφάνεια του τηγανιού σου και το αφήνεις να κάψει σε δυνατή φωτιά περίπου 4-7 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις το κοτόπουλο και το τοποθετείς στο τηγάνι.
- Το σοτάρεις και από τις δυο μεριές, μέχρι να πάρει ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα. Μην το αφήσεις αρκετή ώρα, γιατί θα το σοτάρεις ξανά στη συνέχεια. Βγάζεις το κοτόπουλο από το τηγάνι και πετάς τα λίπη.
- Τοποθετείς λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ρίχνεις τα μανιτάρια. Τους δίνεις λίγο χρόνο μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα και ύστερα ρίχνεις και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Σβήνεις με λίγο κρασάκι και συνεχίζεις να μαγειρεύεις τα μανιτάρια μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά τους. Προσθέτεις μουστάρδα και λίγο ζωμό κοτόπουλο, συνεχίζεις να βράζεις μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Τοποθετείς το κοτόπουλο ξανά στο τηγάνι, το μαγειρεύεις για λίγα λεπτά ακόμα μέσα στη σάλτσα μανιταριών – μουστάρδας.
- Καλή σου όρεξη!
Ναι, αλλά με τι θα το συνοδέψω;
Αν φτιάξεις ένα απλό ρύζι στην κατσαρόλα σου, ίσως ο συνδυασμός κοτόπουλο – ρύζι να σου θυμίσει σκοπέτα στην πύλη και τρίτο νούμερο γερμανικό. Αλλά είναι μια απλή και εύκολη λύση. Αν βράσεις τα αγαπημένα σου ζυμαρικά και στο τέλος τα πασπαλίσεις με μπόλικη παρμεζάνα, τότε έχεις απογειώσει το κοτόπουλο με τα μανιτάρια που μόλις έχεις φτιάξει και σίγουρα θα σου μείνει φαγητό και για την επόμενη μέρα. Κάπου εδώ επέτρεψε μου να μιλήσω σαν εστιάτορας του 1981 και να σου εκμυστηρευτώ ότι αυτό το κοτόπουλο ΛΙΩΝΕΙ στο στόμα, περικυκλωμένα από μυρωδάτα μανιτάρια. Δοκίμασε το.
Υλικά + video
Το έχουμε αναφέρει ήδη πως η συνταγή είναι πανεύκολη και μπορείς να την βγάλεις σωστά μέσα σε λιγότερο από μια ώρα, όμως μια επίδειξη των σωστών κινήσεων από έναν σεφ, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Κατά τη γνώμη μου, το πιο αξιόπιστο λυσάρι γι’ αυτή τη συνταγή, προέρχεται από το βιβλίο μαγειρικών του Γιάννη Λουκάκου. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις δυο ειδών μουστάρδες όπως ο σεφ στο παρακάτω video, αν θέλεις να κάνεις πιο spicy τη συνταγή με κάποια καυτερή σάλτσα, ή αν αντί για ταλιατέλες να βάλεις το δικό σου αγαπημένο ζυμαρικό, παίξε μπάλα: η καλή μαγειρική είναι πάντα αυτή που πηγάζει από το αισθητήριο της γεύσης, από τις γεύσεις και τις εμπειρίες ζωής που διαμορφώνουν την αγάπη μας για το καλό φαγητό.
Για το κοτόπουλο σοτέ
40 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
800 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα
150 γρ. κρασί λευκό
350 γρ. ζωμό κοτόπουλο
100 γρ. μουστάρδα
50 γρ. μουστάρδα με κόκκους
80 γρ. βούτυρο
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τα μακαρόνια
Το αγαπημένο σου ζυμαρικό
120 γρ. βούτυρο
20 γρ. παρμεζάνα (αν είσαι μερακλής, βάλε κι άλλη).
Στο τρίτο επεισόδιο του Uncut by Oneman, ο Μάκης Παπασημακόπουλος καταπιάνεται με το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών και μας βάζει σε κλίμα καραντίνας, κάνοντας προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η δεύτερον σεζόν του lockdown.