iStock
CLASSIC COCKTAILS

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το Espresso Martini

Η προέλευση του πιο διάσημου modern classic έχει τη δική της μαγεία.
Δεν ήταν η Kate Moss. Δεν ήταν η Naomi Campbell. Το μυστηριώδες μοντέλο που σύμφωνα με τον μύθο, ζήτησε ένα βράδυ από το bartender Dick Bradsell μόλις μπήκε στο Soho Brasserie του Λονδίνου στα 80s ένα ποτό για να “fuck me up and then wake me up” μπορεί να μην ήταν καν μοντέλο. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι το ποτό ήταν το Espresso Martini.

Μιλήσαμε με τον Νίκο Γινάργυρο, νικητή του φετινού διαγωνισμού World Class στην Ελλάδα και μας εξήγησε γιατί το λατρεύει αλλά και την παραλλαγή που αυτός προτείνει. Πριν όμως δούμε τι περιέχει το Espresso Martini πάμε να μάθουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία του.

Η ιστορία του Espresso Martini

 


iStock

Όπως έχει δηλώσει η Beatrice Bradsell, κόρη του εμπνευστή του cocktail, ούτε ο ίδιος θυμόταν το όνομα της γυναίκας που του το είχε ζητήσει, αλλά είχε υποθέσει ότι ήταν μοντέλο από την ομορφιά και τον αέρα της. Σύμφωνα με την ίδια, ο πατέρας της, της είχε πει ότι έφτιαξε το cocktail όταν στο Soho γυριζόταν η ταινία Absolute Beginners με τον David Bowie, άρα το έτος που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι σερβιρίστηκε πρώτη φορά ήταν το 1985, αν αναλογιστούμε ότι η ταινία βγήκε το 1986.

Το όνομα του μοντέλου είναι μια από τις αρκετές λεπτομέρειες που παραμένουν ασαφείς και έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα των ετών. Ακόμα και το όνομά του δεν ήταν Espresso Martini όταν πρωτοφτιάχτηκε, αλλά Vodka Espresso. Στα τέλη των 90s άλλαξε και έγινε Espresso Martini ενώ για μια περίοδο από το 1998 μέχρι το 2003 το όνομά του ήταν Pharmaceutical Stimulant. Αυτό έλαβε χώρα όταν ο Dick Bradsell δούλεψε πίσω από την μπάρα του Pharmacy στο Notting Hill, το bar που είχε ανοίξει ο Damien Hirst.

Εξέλιξη όμως υπήρξε και στην ίδια τη συνταγή. Την πρώτη φορά που σερβιρίστηκε στο Soho Brasserie στην οδό Old Compton Street ήταν μια δημιουργία εκτός menu από τον Dick Bradsel. Τότε δεν υπήρχε coffee liqueur στα συστατικά αλλά μόνο vodka, espresso και λίγο σιρόπι ζάχαρης, ενώ σερβιριζόταν σε χαμηλό ποτήρι με πάγο με γαρνιτούρα τρεις κόκκους καφέ.

Ο Dick Bradsell έφτιαξε πολλά Vodka Espresso τη δεκαετία του ’90 στο Atlantic Bar & Grill, που βρισκόταν στο Πικαντίλι αλλά δεν υπήρχε σε κανένα μενού μέχρι ο bartender να δουλέψει στο bar του Jonathan Downey με όνομα Match EC1, που άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 1997.

Τότε είναι που φτιάχτηκε πρώτη φορά με coffee liqueur αντί για espresso ενώ σερβιριζόταν σε ζεστό ποτήρι. Μετά από αρκετές αλλαγές στη συνταγή, καταλήξαμε στη σημερινή αλλά και στο όνομα Espresso Martini. Ο λόγος; Αρκετά προφανής.

Το Λονδίνο εκείνη την περίοδο ζούσε την τρέλα του Martini και ό,τι cocktail φτιαχνόταν είχε στο όνομά του αυτή τη λέξη. Ο διάσημος bartender Salvatore Calabrese θυμάται ότι στις αρχές της νέας χιλιετίας, όπου δούλευε έφτιαχνε ασταμάτητα Espresso Martini κι ας μην υπήρχε στον κατάλογο των cocktails. Έτσι ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα bars.

Ο Νίκος Γινάργυρος θυμάται ότι το πιο ωραίο Espresso Martini το έχει πιει στο Atlas στη Σιγκαπούρη το 2019, από τον εκπληκτικό bartender Lee. «Είναι ένα cocktail που ταιριάζει άνετα στις απογευματινές ώρες που ιδανικά δεν είμαστε αποφασισμένοι αν θέλουμε καφέ ή αλκοόλ. Είναι ένας συνδετικός κρίκος θα έλεγα.

Επιπλέον, η κρεμώδης υφή που δημιουργείται από το χτύπημα στο shaker, προσφέρει μια τρομερή αίσθηση όταν το πίνουμε. Ο καφές στα cocktail είναι παρεξηγημένος αλλά θεωρώ ότι μπορεί να προσδώσει τεράστια πολυπλοκότητα αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δηλαδή, αν επιλέξουμε προσεκτικά την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε και τον τρόπο εκχύλισης, ακόμα και το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι λεπτομέρειες που κάνουν τεράστια διαφορά στο αποτέλεσμα».

Πώς θα το φτιάξεις


iStock

Συνταγή Classic

  • 45 ml Ketel One Vodka
  • 30 ml Espresso
  • 20 ml Coffee Liqueur
  • 2 σταγόνες saline Solution( 1g αλάτι/ 10g νερό)

Μέθοδος: Shaker και καλό σούρωμα
Ποτήρι: Extra παγωμένο Coupet
Γαρνιτούρα: κόκκοι καφέ

Συνταγή παραλλαγής

  • 45 ml Ketel One Vodka
  • 30 ml Espresso Cold Brew
  • 15 ml Coffee Liqueur
  • 5 ml Apricot Liqueur
  • 2 ριξιές Chocolate Bitter’s

Μέθοδος: Shaker και καλό σούρωμα
Ποτήρι: Extra παγωμένο Coupet
Γαρνιτούρα: Apricot Leather

Exit mobile version