David Silverman/Getty Images/Ιdeal Image
ΚΡΑΣΙ

Η ακαταμάχητη γοητεία ενός δροσερού κόκκινου κρασιού

Το απολαμβάνεις σε μπάρμπεκιου στον κήπο, σε πάρτι στην ταράτσα, στους πεζόδρομους της πόλης, ακόμα και σε πικνίκ στην εξοχή. Δεν σερβίρεται όμως κάθε κόκκινο κρασί chilled γι' αυτό και οι experts μοιράζονται τις προτάσεις τους για σίγουρη απόλαυση.

Ένα ελαφρώς παγωμένο (chilled) κόκκινο κρασί ταιριάζει ιδανικά στις ζεστές θερμοκρασίες. Το απολαμβάνεις σε μπάρμπεκιου στον κήπο, σε πάρτι στην ταράτσα, στους πεζόδρομους της πόλης, ακόμα και σε πικνίκ στην εξοχή. Δεν σερβίρεται όμως κάθε κόκκινο κρασί chilled γι’ αυτό και οι experts μοιράζονται τις προτάσεις τους για σίγουρη απόλαυση.

«Σίγουρα μπορείς να πιεις chilled ένα Gamay από το Beaujolais ή ενα Gamay Saint Roman από τον Λίγηρα. Επίσης, εδώ συναντάμε και μία πραγματικά φρουτώδη ποικιλία που ονομάζεται Grolleau και είναι glou-glou, με αποτέλεσμα να μπορείς να τα απολαύσεις οριακά και σε θερμοκρασία λευκού κρασιού», εξηγεί ο Γιώργος Μιχελής από την Pure Spirit Wines.

Για να πετύχεις την επιθυμητή θερμοκρασία, ο Perry Παναγιωτακόπουλος, δημιουργός του Wine Kiosk, προτείνει τη διαδικασία που ακολουθεί όταν κάνει τις παρουσιάσεις των καταλόγων στα καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται. «Δεν θέλουμε να βγει από το ψυγείο του σπιτιού μας. Αλλά από την άλλη πώς θα το δροσίσουμε; Στις παρουσιάσεις, λέω να το ακουμπούν στη σαμπανιέρα με πάγο χωρίς νερό χωρίς όμως να το βυθίζουν. Απλώς ακουμπάς τον πάτο κι αυτό δίνει μία καλύτερη θερμοκρασία».

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2022

Τα κόκκινα φρούτα είναι σε αφθονία, κυρίως αγριοφράουλες και ραβέντι, ενώ υπάρχει μια νότα φλούδας κόκκινου μήλου στις τανίνες. Η επίγευση είναι γεμάτη από μούρα και αλατισμένα κεράσια, προσθέτοντας ένα πιο νόστιμο τελείωμα που κάνει το κρασί επικίνδυνα πόσιμο, παρά τις δυνατότητες παλαίωσης του.

Το πρώτο από τα τρία κρασιά που επιλέγει η Λίλλυ Χαλικιά, sommelier και ιδρύτρια της AweSomm Imports, με κοινό σημείο αναφοράς τους αμπελώνες της Νοτίου Αφρικής, σε ταξιδεύει στο οικογενειακό οινοποιείο Cyrstallum. Το τρέχουν τα αδέρφια Andrew και Peter – Allan, τρίτη γενιά οινοποιών και γιοί του πρωτοπόρου οινοπαραγωγού του Pinot Noir της περιοχής του Hemel-en-Aarde, Peter Finlaytion.

Damascene Stellenbosch Syrah 2022

«Το Damascene είναι η αποκορύφωση της τεράστιας εμπειρίας του κορυφαίου οινοποιού Jean Smit και μια δικιά του επιθυμία, να μπορέσει να πει τις ιστορίες των αμπελώνων μέσα από τα κρασιά του». Αρωματικό και πικάντικο, το Damascene Stellenbosch Syrah 2022 πίνεται δροσερό.

Naudé, Grenache 2019

Γνωστό για τις πλούσιες γεύσεις φρούτων, όπως κόκκινα και σκούρα μούρα αλλά και μπαχαρικά όπως πιπέρι. Το κρασί έχει παλαιώσει για μερικά χρόνια και είχε χρόνο να αναπτύξει πιο σύνθετες γεύσεις και αρώματα, καθώς και μια καλή ισορροπία οξύτητας και τανινών.

Domaine Séléné, Beaujolais-Villages

Ο Sylvere Trichard του Domaine Séléné εργάζεται με φυσικό τρόπο για να δημιουργήσει εκλεπτυσμένα κρασιά. Αφήνει τα αμπέλια του με χορτάρι και αγριολούλουδα, ενώ οι ενδιάμεσες λωρίδες συντηρούνται απλά με ένα χλοοκοπτικό – δεν υπάρχουν άροτρα ή μηχανήματα εδώ. Το Beaujolais που βρίσκεται ανάμεσα στις προτάσεις του Γιώργου Μιχελή παράγεται από τα παλιά αμπέλια του κτήματος. Ένα μικρό ποσοστό ωριμάζει σε βαρέλια για να τελειοποιηθεί και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετική ισορροπία, με βαθιά μύτη κερασιού. Ταιριάζει με πιατέλες αλλαντικών.

Le Jeau Rouge Vin de France, Julien Delrieu

κόκκινα κρασιά καλοκαίρι Maree Haute

Μείγμα Grolleau και Cabernet Franc από τρία διαφορετικά terroirs: Falun, Gravel και Schist. Γηγενείς ζύμες, χωρίς φιλτράρισμα. Ένα κρασί απαλό και ευκολόπιοτο.

Domaine Gramenon, Grenache “La Sagesse”

Το τρίτο και τελευταίο κρασί από το Domaine Gramenon παράγεται από 100% Grenache. Αμπέλια με άρωμα Μεσογείου που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο από τη Michèle και τον γιο της, Maxime Aubéry-Laurent.

Μαύρο Καλαβρυτινό bio, TETRAMYTHOS

Οι επιλογές του Perry Παναγιωτακόπουλου προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα, από ενδιαφέροντες παραγωγούς που χαράσσουν δική τους πορεία. Ο κοινός γνώμονας είναι πώς πρόκειται για κρασιά δεξαμενής που προέρχονται από αυθόρμητες ζυμώσεις (wild fermentation). «Δεν είναι τόσο τανικά τα σταφύλια τους και είναι όλα πολύ νόστιμα και οικονομικά κρασιά», λέει και κάνει την αρχή με μία επιλογή από το πρότυπο, bio οινοποιείο TETRAMYTHOS.

Αραλλέ, Οινοποιείο Καρίμαλη

Γηγενείς, άγριες ζύμες και πιστοποιημένοι βιολογικοί αμπελώνες. Από την Ικαρία με αγάπη έρχεται αυτό το κρασί που φτιάχνει η Ηλιάνα Καρίμαλη, οινοποιός νέας γενιάς.

Merlé, Οινοποιείο Δαλαμάρα

Το τελευταίο κρασί που συμπληρώνει την τριλογία των ελληνικών ερυθρών κρασιών είναι το Merlé, 100% merlot από τον Κωστή Δαλαμάρα στη Νάουσα. Ανήκει κι αυτό με τη σειρά του στα άκρως καλοκαιρινά κρασιά που πίνονται ελαφρώς παγωμένα.