ΠΟΛΗ
SPONSORED

Η Αθήνα τελικά είναι μια όμορφη πόλη

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πόλεων συζητήσαμε με ενδιαφέροντες ανθρώπους για το μέλλον της πόλης που αγαπάμε.

Ο ΟΗΕ έχει θεσπίσει την 31η Οκτωβρίου ως την παγκόσμια ημέρα πόλεων. Όχι απλά όμως για να γιορτάσουμε τις πόλεις μας, αλλά περισσότερο για να προβληματιστούμε γύρω από το πως θα τις κάνουμε πιο πράσινες, πιο βιώσιμες και πιο όμορφες πόλεις με στόχο την αειφόρο ανάπτυξή τους.

Ένοιες που μπορεί να μας ακούγονται δύσκολες και στόχοι που μπορεί να φαίνονται πολύ υψηλοί. Για αυτό τον λόγο και εμείς παρέα με το ρούμι El Dorado 12 κάναμε μια κουβέντα με τρεις πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους οι οποίοι εφάπτονται του θέματος και ασχολούνται καθημερινά με αυτό. Στο τέλος συμφώνησαν και οι τρεις σε κάτι.

Το ραντεβού είχε δοθεί στο ΝΥΧ rooftop Academian Hotel. Δεν ξέρω αν στην κουβέντα βοήθησε ότι είχαμε μπροστά μας την υπέροχη θέα της Αθήνας και την Ακρόπολη αλλά σίγουρα βοήθησε το El Dorado 12 ετών που είχαμε στα ποτήρια γευσιγνωσίας που μας προσέφερε ο Σπύρος Γλυνός, floor supervisor, για να κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις μεταξύ μας.

Η παρέα αποτελούνταν από τον Θωμά Δοξιάδη, Αρχιτέκτονα και Αρχιτέκτονα Τοπίου του γραφείου Doxiadis+ Architects – Landscape Architect, τον Αλέξη Γαληνό, Διευθυντή της ΜΚΟ Οργάνωση Γη και τον Σταμάτη Καβασίλη, ο οποίος είναι γεωπόνος.

Θέμα συζήτησης όπως είπαμε ήταν, η πόλη μας, οι πόλεις γενικότερα αλλά και τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει αειφόρος ανάπτυξη για το μέλλον. Τι πρέπει να γίνει και από εμάς αλλά και από όλους τους φορείς για να γίνουν οι πόλεις μας πιο πράσινες, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Θωμάς Δοξιάδης, Αρχιτέκτονας -Αρχιτέκτονας Τοπίου του γραφείου Doxiadis+ Architects

Είναι η αειφόρος ανάπτυξη μονόδρομος για το μέλλον;

Ο κύριος Θωμάς Δοξιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά «Νομίζω είναι αστεία η απάντηση αλλά δεν έχουμε επιλογή. Δεν υπάρχει άλλη σωστή επιλογή και καλό είναι να βρούμε τον τρόπο να το διασκεδάσουμε κιόλας για να μη γίνει με τρόπο άσχημο και ασυνήθιστο. Να γίνει όπως το καλό ρούμι, που ωριμάζει σιγά-σιγά σε βαρέλια και έρχεται σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα».

Ποιο είναι το πρόβλημα της Αθήνας και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η πόλη;

Ο Αλέξης Γαληνός πήρε τον λόγο «Οι άνθρωποι έχουμε χάσει την επαφή μας με τη γη και τη φύση. Γενικά σαν κοινωνία πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο έτσι θα βελτιωθεί και η ποιότητα της ζωής μας». Και συνεχίζει λέγοντας «Ξεκινάμε με τα κτίρια το νούμερο ένα πρόβλημα. Προχωρώντας, επόμενο, είναι τα θέματα κινητικότητας, μετά τα θέματα κυκλικής οικονομίας, πρασίνου, απορριμμάτων και τα λοιπά που είναι πιο μικρά, όσων αφορά το αποτύπωμα διοξειδίου που αφήνουν στην πόλη».

Αλέξης Γαληνός, Διευθυντής της ΜΚΟ Οργάνωση Γη

Ένας τρόπος για να αυξήσουμε το πράσινο μέσα στην πόλη είναι και η πρωτοβουλία της Οργάνωσης Γη μαζί με τους εκάστοτε δήμους αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, όπου όλοι μαζί αναπλάθουν μικρούς χώρους σε γειτονιές της πόλης και τους κάνουν πράσινους και λειτουργικούς για τους πολίτες.

Ο Αλέξης Γαληνός μας μίλησε για αυτη την πρωτοβουλία «Τα πάρκα τσέπης, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι 7. Στις περιοχές Παγκράτι, Σεπόλια, Κεραμεικό, Πετράλωνα, Πετρούπολη, Ασπρόπυργο και Ίλιον. Σύντομα θα ανοίξει και το 8ο στην Θεσσαλονίκη».

«Εμείς αναλαμβάνουμε καταρχήν σε συνεργασία με τον εκάστοτε δήμο να καταλήξουμε στη σωστή τοποθεσία. Μετά κάνουμε τη μελέτη και την κατασκευή, αλλά και το εξίσου πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η διασύνδεση, της πράσινης λύσης, με την τοπική γειτονιά έτσι ώστε να το αγαπήσει.

Ο άμεσος σκοπός μας στην ουσία στα πάρκα τσέπης είναι να δημιουργήσουμε έναν μικρό χώρο πρασίνου. Αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση η οποία είναι να αλλάξουμε λίγο τρόπο ζωής, και έτσι θα βελτιωθεί και η ζωή μας γενικότερα».

Πόσο ρόλο παίζει η συμμετοχή όλων στην αειφόρο ανάπτυξη της πόλης;

Σταμάτης Καβασίλης, γεωπόνος

Όμως πάνω από όλα σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση του κάθε ενός πολίτη απέναντι στο πάρκο της γειτονιάς του αλλά και στην πόλη του γενικότερα. Ο γεωπόνος Σταμάτης Καβασίλης μας μίλησε για αυτό:

«Στην ουσία πρέπει να είναι συμμετοχικό όλο αυτό. Ήμουν στο Αμβούργο και εκεί οι πολίτες φρόντιζαν από μόνοι τους μια πολύ υποβαθμισμένη περιοχή.Οι πολίτες έχουν τη διάθεση, αλλά πρέπει να έχουν και κάποιο έναυσμα».

«Τα πάντα είναι θέμα παιδείας και συγκεκριμένα από την ηλικία του δημοτικού. Αν ευαισθητοποιήσεις τα παιδιά θα έχεις μια έτοιμη γενιά να το αποδεχτεί και θα συμμετέχει σε όλο αυτό». Εκείνη τη στιγμή ο Σπύρος Γλυνός μας σέρβιρε σε double old fashioned ποτήρια με υπέροχο block πάγου και μια φλούδα πορτοκάλι το El Dorado 12 για να το απολαύσουμε κρύο.

Η κουβέντα συνεχιστηκε με το El Dorado 12 ετών σερβιρισμένο σε double old fashioned ποτηρί.

Πόσο εφικτή είναι αυτή η αλλαγή για την Αθήνα;

Το ερώτημα που τέθηκε στο τραπέζι ήταν πόσο εφικτή είναι αυτή η αλλαγή για την Αθήνα. «Είναι μονόδρομος ότι πρέπει να γίνουμε κλιματικά ουδέτερη πόλη. Ένας τρόπος είναι να δημιουργήσουμε πράσινους διαδρόμους που θα ενώσουν τα μικρά ή μεγάλα πάρκα της πόλης και επίσης θα βοηθήσουν τους επικονιαστές και την ορνιθοπανίδα της.

Σημαντικό είναι επίσης να δημιουργηθούν αστικοί λαχανόκηποι μέσα στην πόλη. Έτσι και τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση. Συνήθως οι γονείς δεν δίνουν το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά θέλουν να παίξουν με το χώμα και έχουν την τάση να ασχοληθούν και να το ακουμπήσουν».

"Ένα πράσινο μέλλον για την ανθρωπότητα, παραδόξως είναι γραμμένο στις πόλεις."
Τον λόγο τότε παίρνει ο Θωμας Δοξιάδης και αναφέρει ότι «Οι ελληνικές πόλεις δεν έχουν οργανωθεί με την έννοια των κοινόκτητων, του κοινόχρηστου. Υπάρχει μόνο το ιδιωτικό και ο μίνιμουμ χώρος που χρειάζομαι για να ζήσω. Ο ορισμός της πόλης είναι ο χώρος όπου έχουν οι πολίτες για να μοιράζονται πράγματα. Στην Αθήνα έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας πολλές φορές δεν φροντίζουμε τίποτα και αυτό πρέπει να αλλάξει».

«Η πόλη μπορεί να καταναλώνει το 65% έως το 90% των πόρων της γης άρα είναι πολύ δύσκολο το αποτύπωμα της να μηδενιστεί. Μην κατηγορούμε όμως τις πόλεις. Οι πόλεις θεωρούνται πιο πράσινες από τα προάστια και τα χωριά διότι υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούμε με πιο αποτελεσματικούς τρόπους τους πόρους.

Ένα πράσινο μέλλον για την ανθρωπότητα, παραδόξως είναι γραμμένο στις πόλεις. Αρκεί να φροντίσουμε αυτό τον πυρήνα των πρασίνων. Την πόλη πρέπει να δούμε γενικότερα. Όχι μόνο τον κορμό της, αλλά και τις ρίζες της».

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας ατομικά;

Το El Dorado 12 years old στο ποτήρι γευσιγνωσίας
«Κάτι άλλο που μπορεί ατομικά να κάνει ο καθένας είναι να μειώσουμε πάρα πολύ την κατανάλωση κρέατος. Μπορεί να μοιάζει άσχετο με τη δομή του θέματος, αλλά είναι πάρα πολύ σχετικό για την αειφόρο ανάπτυξη γενικότερα όχι μόνο των πόλεων. Το δεύτερο είναι πολύ καλύτερη χρήση των πόρων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω πάνω από 40% τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια».

Ο Αλέξης Γαληνός συμπλήρωσε «Το άλλο που μπορείς να κάνεις σαν ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι να συνειδητοποιήσεις ότι δε χρειάζεται να καταναλώνεις ασταμάτητα στη ζωή σου και από κει και πέρα να υποστηρίζεις τις εταιρείες εκείνες που παράγουν τα προϊόντα τα οποία έχουν μία περιβαλλοντική συνείδηση σε μια αντίληψη».

Το γραφείο του κυρίου Δοξιάδη Doxiadis+ Architects – Landscape Architect ασχολείται με την αειφόρο ανάπτυξη και τα αστικά τοπία «Ένα τρελό πράγμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή στην μπιενάλε της Βενετίας είναι ίσως ο πρώτος στην ιστορία κήπος από μύκητες για να ανακαλύψουμε ποια είναι η σχέση μας με τους μύκητες.

Στην ουσία δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς. Στην πρακτική πλευρά ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή με ένα πάρκο στην Αθήνα το οποίο βασίζεται κυρίως στην ανακύκλωση των υλικών του μέρους. Άρα δε φέρνεις απ έξω πράγματα κάθεσαι και σκαλίζεις αυτά που βρήκες εκεί πέρα και τα χρησιμοποιείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Doxiadis+
Το Doxiadis+ Architects – Landscape Architect έχει επίσης αναλάβει την ανάπλαση στον Λόφο Στρέφη. Πέρα από την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του Πάρκου του Στρέφη, όπως η ανενεργή παιδική χαρά, η έλλειψη χώρων υγιεινής, και οι πτώσεις βράχων, η πιο υπέροχη παρέμβαση είναι η ανάδειξη της κορυφογραμμής.

Πλέον θα μπορούν όλοι να επισκέπτονται ένα από τα ωραιότερα σημεία στα πάρκα της Αθήνας, να χαίρονται τις μοναδικές θέες, να βλέπουν την πόλη από άλλη οπτική  αλλά και πάνω από όλα να χαίρονται τους ανοιχτούς χώρους της πόλης που τόσο μας έλειψαν ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας.

Η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη;

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα ρώτησα και τους τρεις αν η Αθήνα είναι μια ωραία πόλη τελικά. Και οι τρεις συμφώνησαν ότι «η Αθήνα είναι μια καταπληκτική πόλη και για αυτό την θαυμάζει όλο και περισσότερο η διεθνής κοινότητα όσο την ανακαλύπτει. Από κει και πέρα, είναι μία πολύ ζωντανή πόλη και είναι και μια πόλη που έχει ακόμα την αίσθηση της γειτονιάς». Αφού τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας με El Dorado 12 ήπιαμε μια τελευταία γουλιά στην υγειά και την ομορφιά της Αθήνας μας.

Το τελευταίο τσούγκρισμα με El Dorado 12 ετών στην υγειά της Αθήνας

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, το ACADEMIAS HOTEL AUTOGRAPH COLLECTION, Ακαδημίας 38 και Ομήρου, Αθήνα.