
Η μπύρα μπορεί να είναι πιο παλιά απ’ όσο νομίζεις
Οι πρώτες αδιάσειστες αποδείξεις για την παρασκευή μπίρας προέρχονται από τους Σουμέριους της Μεσοποταμίας.
- 18 ΦΕΒ 2025
Οι μπίρες είναι τόσο παλιές όσο και η Ιστορία – και κατά ορισμένους υπολογισμούς, ακόμη παλαιότερες. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση της σφηνοειδούς γραφής των Σουμερίων κατά την τέταρτη χιλιετία π.Χ. σηματοδοτεί την αρχή της καταγεγραμμένης Ιστορίας.
Παρομοίως, οι πρώτες αδιάσειστες αποδείξεις για την παρασκευή μπίρας προέρχονται επίσης από τους Σουμέριους της Μεσοποταμίας, σε μια πόλη που ονομάζεται Godin Tepe (που σήμερα ανήκει στο Ιράν).
Το 1992, οι αρχαιολόγοι εκεί ανακάλυψαν ίχνη μπίρας σε θραύσματα πιθαριών που χρονολογούνται γύρω στο 3500 π.Χ. Ωστόσο, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η μπίρα είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η καλλιέργεια σιτηρών – γεγονός που θα τοποθετούσε την εφεύρεση του αλκοολούχου ποτού γύρω στο 10.000 π.Χ., κάπου στην Εύφορη Ημισέληνο.
Περιέργως (ή όχι), χιλιάδες πινακίδες των Σουμερίων κάνουν αναφορά στην μπίρα. Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται ακόμη και στο Έπος του Γκιλγκαμές, το οποίο θεωρείται ως το αρχαιότερο σωζόμενο λογοτεχνικό έργο. Αλλά ανάμεσα σε όλες αυτές τις αναφορές, δεν καταγράφηκε ποτέ καμία συνταγή για τον αρχαίο ζύθο.
Ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που θα λέγαμε σε οδηγίες βήμα – βήμα, είναι ένα κείμενο γνωστό ως Ύμνος στη Νινκάσι (γνωστή και ως θεά της μπίρας).
Γραμμένος γύρω στο 1800 π.Χ., αυτός ο ύμνος περιγράφει τις βύνες, τον μαγειρεμένο πολτό και τις δεξαμενές που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής μπύρας. Φαίνεται ότι η μπίρα των Σουμερίων είχε ως επί το πλείστον δύο συστατικά: βυνοποιημένο κριθάρι και ψωμί μπίρας, ή bappir, το οποίο εισήγαγε μαγιά για τη ζύμωση.
Η μπίρα έμπαινε σε πιθάρια και τα ιζήματά της φιλτράρονταν σε μεγάλο βαθμό πίνοντας το παρασκεύασμα με καλαμάκι από καλάμι. Το 1989, η Anchor Brewing Company του Σαν Φρανσίσκο συνεργάστηκε με ανθρωπολόγους για να αναδημιουργήσει αυτό το σουμεριακό παρασκεύασμα- έκριναν τα αποτελέσματά τους «πόσιμα». Ευτυχώς, η μπίρα έχει υποστεί σημαντικές καινοτομίες από την εφεύρεσή της πριν από χιλιάδες χρόνια.
«Με μπίρα πριν από το ποτό, ποτέ δεν θα αρρωστήσεις περισσότερο – με ποτό πριν από την μπίρα, είσαι καθαρός» είναι ένα γνωμικό άγνωστης προέλευσης που υποστηρίζει ότι οι μπίρες με χαμηλό αλκοολικό δείκτη (ABV) είναι καλύτερο να καταναλώνονται στο τέλος μιας βραδιάς γεμάτη με αλκοόλ παρά νωρίς. Ωστόσο, καμία επιστημονική μελέτη δεν υποστηρίζει αυτόν τον μύθο.
Μόλις μπει στο στομάχι σου, το αλκοόλ απορροφάται αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος, οπότε η σειρά με την οποία το καταναλώνεις δεν θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το μέλλον του hangover. Ο μόνος πυρήνας αλήθειας βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ποτά επηρεάζουν τις ικανότητές σου στη λήψη αποφάσεων.
Εάν επιλέξεις ποτά με υψηλότερο ABV αργά το βράδυ, η μειωμένη κρίση σου μπορεί να υπολογίσει λανθασμένα πόσα έχεις πιει τελικά. Δεν έχει σημασία όμως με ποια σειρά τα καταναλώνεις, καθώς άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πρωινό σου hangover – όπως το ιστορικό καπνίσματος, η γενετική και η πρόσληψη τροφής (αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να πίνεις νερό δεν θα σε σώσει).
Στο τέλος της ημέρας, η καλύτερη συμβουλή είναι απλώς να πίνεις λιγότερο– οι ειδικοί συνιστούν να μην πίνεις ποτέ περισσότερα από τέσσερα ποτά σε ένα βράδυ.