unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Η Eυρωβουλή θέλει να ‘καταργήσει’ τα vegan burgers

Πότε ένα burger στην πραγματικότητα δεν είναι burger; Μια νέα μάχη ξεκίνησε.

Υπάρχουν veggie burgers; Υπάρχουν λουκάνικα χωρίς κρέας; Υπάρχει vegan καπνιστός σολομός; Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί έντονες αμφιβολίες.

Αντίο vegan burgers, ζήτω τα vegan discs

Σίγουρα υπάρχουν ανθρωπιστικές και κοινωνικές/οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη, αλλά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί. Ναι λοιπόν, είμαστε πολύ κοντά σε μια πραγματικότητα όπου όποιος αποκαλεί ‘veggie burger’ ένα vegan προϊόν κρέατος θα αντιμετωπίζει σοβαρές ποινές, θα καίγεται στην πυρά, σαν μάγισσα πάνω στο σκουπόξυλό της. Επίσης, το vegan λουκάνικο επ’ ουδενί δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως λουκάνικό, αλλά ως ‘δάκτυλο (‘finger’).

Πρόκειται για το αντικείμενο μιας νέας ψηφοφορίας της ολομέλειας Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, που καλείται να αποφασίσει μέχρι την επόμενη Τρίτη, αν η χρήση των λέξεων ‘μπριζόλα’, ‘λουκάνικο’ και ‘μπιφτέκι’ πρέπει να περιορίζεται στην περιγραφή προϊόντων κρέατος ή όχι.

H Pekka Pesonen, Γενική Γραμματέας του οργανισμού Copa-Cogeca, που εκπροσωπεί ενώσεις κτηνοτρόφων στην Ευρωβουλή, δήλωσε σχετικά: “Πρέπει να κάνουμε διακριτή τη διαφορά μεταξύ των προϊόντων και το κρέας είναι σίγουρα διαφορετικό σε σχέση με τα υποκατάστατα κρέατος, που είναι προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί πολλαπλές επεξεργασίες, οι οποίες πάνε ενάντια στη σχετικά πιο φυσική σύσταση του κρέατος”.

Μάχη ανάμεσα σε δυο λόμπι

Πρόκειται για μια pro/against meat κόντρα, με τα δυο λόμπι να προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, με επικοινωνιακά τρικ. Η Jasmijn de Boo, αντιπρόεδρος του οργανισμού ProVeg International, που προωθεί vegan δράσεις ανά τον κόσμο, απάντησε στις παραπάνω αιτιάσεις; “Πιστεύουμε πως όλοι αυτοί οι όροι, όπως ‘λουκάνικο’ και ‘μπιφτέκι’ λένε κάτι για τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος. Επίσης, όταν ένας καταναλωτής αγοράζει ένα ‘vegeterian sausage’ γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως αυτό που πληρώνει δεν έχει κρέας και την ίδια στιγμή αυτό ακριβώς αναζητεί και ξέρει πως θα έχει την ίδια υφή και γεύση όταν το μαγειρέψει”.

Σύμφωνα με την de Βοο, οι περιγραφές αυτές ήρθαν για να μείνουν, καθώς ήδη υπάρχουν σε λεξικά και αποτελούν μέρος του καθημερινού λόγου εδώ και χρόνια. Αξίζει πάντως να τονίσουμε πως σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι πωλήσεις υποκατάστατων κρέατος έχουν παρουσιάσει αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια και μάλλον αυτό είναι ένα στοιχείο που ενοχλεί πολλούς.

Οι κινήσεις αυτές πάντως, γίνονται και για να φρενάρουν εξελίξεις, όπως αυτή του διατροφικού νόμου που είναι σε ισχύ στην Γαλλία, που έχει απαγορεύσει τον χαρακτηρισμό των vegan προϊόντων κρέατος ως ‘burgers’, ‘λουκάνικα’ και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε ζωικά προϊόντα.