Η ιδιαίτερη σχέση της οικογένειας Kennedy με το αλκοόλ
- 27 ΦΕΒ 2021
Τα δείπνα του στον Λευκό Οίκο φημίζονταν για τα άφθονα κοκτέιλ τους. Σύμφωνα με το βιβλίο Grace and Power της Sally Bedell Smith «σερβιραν τα ποτά σε τεράστια ποτήρια», ενώ ο συγγραφέας και στενός φίλος του Kennedy, George Plimpton έγραφε πως: «Όλοι έπιναν πάρα πολύ γιατί ήταν ενθουσιασμένοι». Τα ταξίδια στην έρημο με τον Frank Sinatra ήταν σίγουρα μία ευκαιρία για τους δυο τους να χαλαρώσουν και περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές. Η Tina Sinatra είχε δηλώσει, μάλιστα, σχετικά με αυτά στον Seymour Hersh, με τον τελευταίο να καταγράφει τη δήλωση στο The Dark Side of Camelot: «Δεν ήμουν ποτέ εκεί. Δεν ήταν ένα σαββατοκύριακο που έφερνες τη γυναίκα και τα παιδιά».
Όλα αυτά όμως είναι λίγο πολύ γνωστά. Η σχέση του JFK με το αλκοόλ δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και από κανέναν. Όμως οι ρίζες της και το πως όλη η οικογένεια Kennedy συνδέεται με αυτό και την ποτοαπαγόρευση είναι κάτι που δεν είναι και τόσο γνωστό. Σύμφωνα με τις φήμες, γιατί τίποτα από όλα αυτά δεν έχει αποδειχθεί ιστορικά, ο Joe Kennedy δημιούργησε την περιουσία της οικογένειας με το bootlegging (σ.σ: τη λαθραία δηλαδή παραγωγή) και το εμπόριο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης.
Η οικογένεια Kennedy εκείνη την εποχή ήταν συνώνυμη με το ρούμι που έφτανε στην Ανατολική Ακτή. Στο Last Call, μάλιστα, ο Daniel Okrent αναλύει λεπτομερώς το πώς δεν μπορούσε να βρει αξιόπιστες πληροφορίες για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι ο πατέρας του JFK πούλησε παράνομα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, παρότι πρόκειται για μία υπόθεση που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται σαν ιστορικό γεγονός.
Αυτό που σίγουρα είναι αλήθεια, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, ο Kennedy είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη με τον γιο του Franklin Roosevelt. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 1933 ανέβηκαν οι δυο τους στο ατμόπλοιο SS Europa και αναχώρησαν από το λιμάνι της Νέας Υόρκης με προορισμό το Λίβερπουλ. Κατά πολλούς, είχε πληροφορηθεί, χάρη στις φιλίες του στα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, ότι πλησιάζει η άρση της ποτοαπαγόρευσης, ενώ κατά άλλους είχαν προηγηθεί πολλά ταξίδια πριν από αυτό. Απλά αυτό ήταν το μοναδικό που είχε νόμιμη αιτία.
Σκοπός του ήταν να αποκτήσει τα δικαιώματα εισαγωγής για τους τίτλους Dewar’s, Gordon’s Gin και Haig & Haig, κάτι που κατάφερε με τη βοήθεια του Winston Churchill. Στην ιδιωτική συνάντηση των τριών ανδρών στο σπίτι του Churchill στο Tσάρτγουελ, ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, εντυπωσιάστηκε από τους δύο Αμερικανούς και τους έφερε σε επαφή με τα κατάλληλα πρόσωπα στο Λονδίνο. Όχι όμως χωρίς αντάλλαγμα.
O Kennedy είχε μαζί του την επιστολή από τον Seton Porter, της National Distillers Products Corp.. Μία επιστολή που όριζε την εταιρεία του ως τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο πωλήσεων στη Νέα Αγγλία για τα προϊόντα της. Αμέσως ο Churchill επένδυσε στη National Distillers Products Corp. μεγάλα ποσά, τα οποία φυσικά και πήρε πίσω πολλαπλάσια.
Όταν η απαγόρευση έληξε τελικά δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1933, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που εμφανίστηκε – ή για άλλους την ευκαιρία που ο ίδιος δημιούργησε. Με αυτήν τη νέα συμφωνία, η Somerset είδε την επιχείρησή της στις ΗΠΑ να ανεβαίνει, πουλώντας 150.000 κουτιά ουίσκι το πρώτο έτος. Μέχρι το τέλος του 1934, η National Distillers Products Corp., συμπεριλαμβανομένου του franchise της New England που διαχειριζόταν ο Kennedy, δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη της είχαν τετραπλασιαστεί σε ένα χρόνο.
Όταν πούλησε το franchise Somerset, μία δεκαετία αργότερα το 1946, ο Joe Kennedy κέρδισε 8,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία ισοδυναμούν σε περισσότερα από 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινή αξία. Δεν κέρδισε όμως μόνο λεφτά από αυτή τη συναλλαγή, αφού πούλησε την εταιρεία στους πρώην αρχηγούς της μαφίας Longy Zwillman και Joseph Reinfeld. Μάλιστα, λέγεται ότι αυτή ήταν η κίνηση που οδήγησε τον JFK μέχρι το Κογκρέσο.
Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει την παραπολιτική δράση του Joe Kennedy είναι ότι στις εκλογές του 1932 ήταν ένας από τους κορυφαίους δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας του Roosevelt, ο οποίος βγήκε Πρόεδρος των ΗΠΑ και έβαλε τέλος στην ποτοαπαγόρευση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει τόσο καπνός χωρίς φωτιά. Όλα δείχνουν πως η οικογένεια Kennedy έφτιαξε την περιουσία της μέσα από το αλκοόλ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις μαρτυρίες της εποχής όλα της τα μέλη της είχαν ιδιαίτερη σχέση με αυτό. Ή για να το πούμε πιο σωστά: το λάτρευαν.