Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τη γέννηση του cheeseburger
- 16 ΑΠΡ 2024
Μπορεί το cheeseburger να είναι συνώνυμο της αμερικανικής γαστρονομίας και κουλτούρας αλλά το ποιος πρέπει τελικά να πάρει τα εύσημα γι’αυτή τη φανταστική επινόηση, ίσως παραμείνει μυστήριο. Η γέννηση του cheeseburger πιστώνεται από πολλούς ιστορικούς φαγητού στον 16χρονο Lionel Sternberger.
Το 1924, ο τότε έφηβος αποφάσισε να προσθέσει μια φέτα american cheese σε ένα χάμπουργκερ ενώ ψηνόταν, στο σαντουιτσάδικο του πατέρα του, Rite Spot, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Η νέα προσθήκη άρεσε πολύ τόσο στον ίδιο όσο και τον πατέρα του και κάπως έτσι γεννήθηκε το cheeseburger. Ή μήπως όχι; Οι Sternberger το ονόμασαν cheese hamburger, οπότε αυτή η τεχνική λεπτομέρεια μάλλον τους αποκλείει από τα credits.
Το πρώτο σάντουιτς που στην πραγματικότητα ονομάστηκε “cheeseburger” ήταν στο εστιατόριο Kaelin’s στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ο Charles Kaelin ισχυρίζεται ότι εφηύρε το μπιφτέκι με τυρί το 1934 επειδή ήθελε, όπως αναφέρει ο Robin Garr, «μία νέα γεύση στο χάμπουργκερ».
Πρόκειται για το πρώτο δείγμα ενός μενού σε ένα μαγαζί που ισχυρίζεται ότι είναι «η γενέτειρα του cheeseburger». Έπειτα, υπάρχει ο Louis Ballast του Humpty Dumpty Drive-In στο Ντένβερ, ο οποίος κατοχύρωσε το όνομα “cheeseburger” το 1935.
Το τέλειο cheeseburger
Ο Anthony Bourdain ήταν ξεκάθαρος για το τι συνιστούσε ένα καλό burger. Μόνο τρία συστατικά: αφράτο potato bun, μοσχαρίσιος κιμάς καλής ποιότητας και λιωμένο τυρί.
Το όλο ζήτημα για τον ίδιο ήταν να μπορείς να πιάνεις το cheeseburger σου με το ένα χέρι και να το απολαμβάνεις μέσα σε λίγες δαγκωνιές. Και στο In-N-Out έβρισκε ένα από τα αγαπημένα του cheeseburger στο Λος Άντζελες.
Ακόμα όμως κι αν οι περισσότεροι Αμερικανοί μοιράζονται μια τεράστια αγάπη για τα cheeseburgers, παθιάζονται επίσης με τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να μαγειρευτεί αλλά και με τα υλικά που συνδυάζονται μεταξύ του patty και των αφράτων potato buns.
Ένα από τα πιο διάσημα είδη ψησίματος είναι τα smashed burger. Αυτός ο τύπος μπιφτεκιού ήταν δημοφιλής στα εστιατόρια που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1930, πιθανώς όχι τυχαία την ίδια στιγμή που εφευρέθηκε το πρώτο cheeseburger, και πλέον σε σύγχρονα μαγαζιά που μιμήθηκαν την ιδέα.
Ο George Motz θεωρείται ένας από τους πιο μεγάλους γνώστες του αντικειμένου, με τον ίδιο να έχει κάνει διατριβή πάνω στα smashed burgers. Μία από τις μεθόδους που έχει εφεύρει προκειμένου να φτιάχνει ακόμα πιο λαχταριστά cheeseburgers είναι να ψήνει τα κρεμμύδια και να τα αναμειγνύει με το smashαρισμένο patty στην εκάστοτε επιφάνεια ψησίματος.
Τα smashed burgers τρώγονται, μονά, διπλά, ακόμα και τριπλά. Ψήνονται well-done και πάνω από το μπιφτέκι μπαίνει πάντα american cheese. Η επιλογή των toppings περιλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, πίκλες, ωμά κρεμμύδια και σος όπως μουστάρδα, κέτσαπ και μαγιονέζα. Τόσο τέλειο!
Το cheeseburger έχει αναδειχθεί πλέον σε βασικό πρωταγωνιστή. Γι’ αυτό και κάποια αθηναϊκά εστιατόρια όπως το Ekiben ή το Guerilla Chef Burgers δε σερβίρουν πατάτες μαζί με το burger τους.
Αν πάλι θέλεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα, θα βρεις αρκετά μαγαζιά στην πόλη που προτείνουν πατάτες με τσένταρ και μπέικον, γλυκοπατάτες, τηγανητά κρεμμύδια και άλλα sides, για να συνοδεύσεις το cheeseburger.