Η Jay Fai είναι η βασίλισσα του street food στην Μπανγκόκ
- 13 ΙΑΝ 2022
Η Junsuta, με το παρατσούκλι Jay Fai, όπως ονομάζεται και το εστιατόριο, επιβλέπει καθημερινά τις εστίες που δουλεύουν με κάρβουνο, ντυμένη με τη μαύρη ποδιά της, τον σκούφο και τα χαρακτηριστικά γυαλιά του σκι, με τα οποία προστατεύει τα μάτια της από την έντονη ζέστη στην οποία είναι εκτεθειμένη για πολλές ώρες.
Η chef ξεκίνησε το μαγαζί της στην άκρη του δρόμου τη δεκαετία του 1980 και απέκτησε τη φήμη της για τα θαλασσινά υψηλής ποιότητας και την ικανότητά της να μεταμορφώνει τα υλικά σε γευστικά πιάτα, μαγειρεμένα στα γουόκ της.
Από τον οδηγό Michelin στο Netflix
Στην πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ Street Food του Netflix, η παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης του street food, μοιράζεται την ιστορία της αλλά και τα πιάτα που την έθεσαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής. Το γραφικό μαγαζί της που βρίσκεται στην πολυσύχναστη Maha Chai Road της Μπανγκόκ αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες που συρρέουν για να δοκιμάσουν τη δική της εκδοχή για τη σουπα tom yum, την πολυτελή ομελέτα με καβούρια (khai jiao poo) και το pad kee mao talay (μεθυσμένα νουντλς με θαλασσινά).
Από τότε που κέρδισε το πρώτο της αστέρι στον εναρκτήριο οδηγό Michelin για την Μπανγκόκ το 2018 και ξανά το 2019, πολλά έχουν αλλάξει για το ταπεινό εστιατόριο. Η φήμη της Jay Fai εκτοξεύθηκε στην παγκόσμια σκηνή, καθώς συμμετείχε στο 6ο Συμπόσιο MAD στην Κοπεγχάγη το 2018 κατόπιν εντολής του Rene Redzepi από το Noma ενώ συνεργάστηκε με την Thai Airways για τη δημιουργία ενός μενού για τους επιβάτες της πρώτης θέσης.
Τα βραβεία και οι αξιώσεις δεν σταματούν εδώ για τη βασίλισσα του street food. Το 2021, τα 50 Best Restaurants στην Ασία έδωσαν στη Jay Fai το διάσημο βραβείο Icon. Σήμερα, στα 76 της χρόνια, η σεφ και ιδιοκτήτρια του διάσημου εστιατορίου συνεχίζει να σηκώνεται νωρίς το πρωί, να φοράει το εμβληματικό κόκκινο κραγιόν της και να κατευθύνεται στην ψαραγορά για να επιλέξει τα προϊόντα της για την ημέρα.
Πριν φτάσει στο εστιατόριό της για να ξεκινήσει τις προετοιμασίες, μια αδυσώπητη σειρά πελατών θα αρχίσει να δημιουργείται από νωρίς προκειμένου να πιάσει μια θέση στα επτά τραπέζια που υπάρχουν στον χώρο.
Η παραπάνω ρουτίνα ακολουθείται ευλαβικά από τη μαγείρισσα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Η Junsuta άνοιξε το Raan Jay Fai, που σημαίνει Sister Mole, το παρατσούκλι της – μια αναφορά στο σημάδι στα δεξιά της μύτης της, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Εργαζόταν έξι ημέρες την εβδομάδα, τηγανίζοντας προσωπικά κάθε πιάτο που σερβίρει το εστιατόριο, και μόλις πρόσφατα επέτρεψε στον εαυτό της ένα επιπλέον ρεπό και άδεια μία φορά τον χρόνο. Όταν δεν είναι εκεί για να μαγειρέψει, το μαγαζί είναι κλειστό.