Η κολοκύθα είναι πολλά παραπάνω από το συστατικό για ένα σωστό Halloween
Πώς ένα μόνο υλικό γίνεται η βάση πολλών συνταγών αλλά και η «μασκότ» του Halloween.
- 22 ΟΚΤ 2021
Οι πορτοκαλί κολοκύθες (pumpkin) είναι οι πιο κλασικές και διάσημες του είδους τους, και σε αυτό έχει παίξει σίγουρα τον ρόλο του και το Halloween. Η εποχή τους ξεκινάει μαζί με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου και αποτελούν τη βάση πολλών συνταγών – από ζεστές σούπες και πίτες μέχρι γλυκά και κέικ.
Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι συνδεδεμένη με το φθινόπωρο, το comfort food και φυσικά το Halloween. Δεν είναι όμως μόνο η νοστιμιά και η ευκολία με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα συνταγών, αλλά και τα οφέλη της στην υγεία που την καθιστούν ένα αγαπημένο υλικό της εποχής.
Οι κολοκύθες μετατρέπονται με επιτυχία σε γιορτινά φανάρια, ενώ η λαμπερή πορτοκαλί τους σάρκα είναι γλυκιά και αρωματική. Έτσι, από τη μία στολίζουν το σπίτι σαν jack-o’-lantern και από την άλλη χαρίζουν στον οργανισμό φυτικές ίνες καθώς και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα.
Η σύνδεση της κολοκύθας με το Halloween
Η ιστορία της κολοκύθας και η χρήση της στο Halloween περιέχει ένα μείγμα από ενδιαφέροντα γεγονότα και κελτική λαογραφία.
Αυτό το είδος κολοκύθας βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής και του Μεξικού. Οι ιθαγενείς μετέφεραν τους σπόρους και σε άλλα μέρη της Βόρειας Αμερικής, ενώ για να καταναλώσουν τις κολοκύθες τις έκοβαν σε μακριές λωρίδες και τις έψηναν στη φωτιά.
Επίσης, τις αποξήραιναν και τις έπλεκαν σε χαλάκια. Για τους ιθαγενείς, οι σπόροι δεν καταναλώνονταν μόνο ως τροφή αλλά τους χρησιμοποιούσαν και για φάρμακα.
Ο Κολόμβος πήρε τους σπόρους της κολοκύθας πίσω στην Ευρώπη, όμως δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα καλά, ενώ το 1584, ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ βρήκε κολοκύθες στο σημερινό τμήμα του Καναδά. Όταν οι άποικοι έφτασαν στις ΗΠΑ, άρχισαν να χρησιμοποιούν την κολοκύθα στο φαγητό. Ήταν η επιρροή των Ιρλανδών μεταναστών, ωστόσο, που έκανε την κολοκύθα μέρος του Halloween.
Η παράδοση του jack-o’-lantern προήλθε από τους πρώτους Ιρλανδούς μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι έφτιαχναν το τρομακτικό αυτό φανάρι για το Halloween. Σύμφωνα με την ιρλανδική λαογραφία, ο Τζακ ήταν ένας σιδεράς που είχε ξεγελάσει αρκετές φορές τον διάβολο.
Η ιστορία λέει ότι όταν πέθανε ο Τζακ, του αρνήθηκαν την είσοδο τόσο στον παράδεισο όσο και στην κόλαση. Όταν ο διάβολος τον απομάκρυνε, έδωσε στον Τζακ ένα αναμμένο κάρβουνο.
Ο Τζακ σκάλισε ένα γογγύλι για να το βάλει μέσα και να του δώσει φως. Οι Ιρλανδοί θυμόντουσαν αυτή την ιστορία κάθε χρόνο σκαλίζοντας τρομακτικά πρόσωπα σε γογγύλια και τοποθετώντας μέσα ένα αναμμένο κομμάτι κάρβουνο.
Όταν, όμως, μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι οι κολοκύθες ήταν πιο άμεσα διαθέσιμες και έφτιαχναν καλύτερα φαναράκια από τα γογγύλια. Τελικά, τα κεριά αντικατέστησαν τα αναμμένα κάρβουνα. Σήμερα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα στο jack-o’-lantern ένα κερί που λειτουργεί με μπαταρία ή ακόμα κι έναν φακό.
Υπάρχουν 30 ποικιλίες κολοκύθας, αλλά αυτή που χρησιμοποιείται συχνότερα για τη χάραξη φαναριών είναι η ποικιλία του Κονέκτικατ. Ο πολτός αυτής της ποικιλίας δεν είναι ο καλύτερος για κατανάλωση, καθώς προτιμώνται πιο γλυκές ποικιλίες.
Η κολοκύθα στο φαγητό
Προτίμησε κολοκύθες που είναι βαριές για το μέγεθός τους, με λεία, σφριγηλή φλούδα. Οι μικρότερες κολοκύθες τείνουν να έχουν περισσότερη σάρκα.
Η κολοκύθα διατηρείται σε δροσερό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος, για αρκετές εβδομάδες. Αφού κοπεί, πρέπει να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, για περίπου μία εβδομάδα.
Πίτες, spice latte (σαν αυτό που θα βρεις στα Starbucks), βελουτέ σούπα, κέικ, πουρές είναι μερικές από τις κλασικές συνταγές στις οποίες θα βρεις την κολοκύθα ως βασικό συστατικό, ενώ τρώγεται και ψητή. Πρόκειται για ένα υλικό που ταιριάζει σχεδόν παντού, από ένα ζεστό μπολ με oatmeal για πρωινό μέχρι energy bars.
Αν η διαδικασία καθαρίσματος και τεμαχισμού, σου φαίνεται δύσκολη, θα βρεις έτοιμη, καθαρισμένη κολοκύθα στο σούπερ μάρκετ και σε διάφορα μανάβικα.
Τα οφέλη για την υγεία
Η κολοκύθα έχει μια σειρά από φανταστικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές β-καροτίνης. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στα πορτοκαλί λαχανικά και στα φρούτα το ζωντανό χρώμα τους. Ο οργανισμός μετατρέπει οποιαδήποτε β-καροτίνη προσλαμβάνει σε βιταμίνη Α.
Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλές ποσότητες β-καροτίνης μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:
- Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.
- Προσφέρει προστασία από το άσθμα και τις καρδιακές παθήσεις.
- Μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η κολοκύθα, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και βελτιώνει συνολικά την υγεία:
- Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.
- Βελτιώνουν την υγεία της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής.
- Αυξάνουν την ενέργεια και τον υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).