HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακά γεμιστά

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan, τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε παραδοσιακά γεμιστά.

Ποιο είναι το πιο καλοκαιρινό φαγητό; Δέκα ανθρώπους να ρωτήσεις και οι δέκα -άντε οι οκτώ, για να μη φανούμε υπερβολικοί- θα απαντήσουν τα γεμιστά

Μπορεί να είναι από τα μπελαλίδικα, παραδοσιακά φαγητά, αλλά αν έχεις τη σωστή συνταγή και λειτουργείς με οργάνωση, θα χρειαστείς μόλις 30 λεπτά προετοιμασίας. Μετά, θα αφήσεις τον φούρνο να κάνει τη δουλειά του. 

Τι προτιμάς άραγε, τομάτα ή πιπεριά; 

Παραδοσιακά γεμιστά

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μεγάλες πράσινες πιπεριές
  • 8 τομάτες μεγάλες
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ολόκληρη) + 1 (ψιλοκομμένη)
  • 80 γρ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένα)
  • 40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 60 γρ. + 120 γρ. + 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 500 γρ. ρύζι γλασέ (πλυμένο)
  • 15 γρ. πελτέ τομάτας
  • 120 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 4 πατάτες
  • 25 – 30 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί για να είμαστε σίγουροι ότι χωράνε. Δεν πρέπει να είναι πολύ στριμωγμένα για να μπορέσουμε να βάλουμε τις πατάτες στα κενά.
  2. Κόβουμε το καπάκι από τις πράσινες πιπεριές και αφαιρούμε το άσπρο εσωτερικό κάτω από το καπάκι. Πετάμε τους σπόρους και το κρατάμε. Επίσης, κόβουμε τα καπάκια από τις τομάτες αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το οποίο βάζουμε σε ένα μπολ ξεχωριστά.
  3. Με ένα πιρούνι καρφώνουμε τα λαχανικά στο κάτω μέρος σε 4 σημεία. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό κάθε λαχανικού με 1/2 κ.γ. ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  4. Βάζουμε στο μούλτι το εσωτερικό από τις πράσινες πιπεριές, το εσωτερικό από τις τομάτες, την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα αλέθουμε ώστε να φτιάξουμε μία σάλτσα.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου για 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι, τον πελτέ, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με τη μισή σάλτσα και το ζωμό λαχανικών. Μαγειρεύουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά ή έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε 2-3 κ.γ αλάτι και πιπέρι.
  7. Προσθέτουμε στο μείγμα τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι και πιπέρι (σε αυτό το σημείο το ρύζι θα πρέπει να είναι αρκετά αλμυρό.
  8. Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση μέχρι τα 3/4.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  10. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις στριμώχνουμε ενδιάμεσα στα λαχανικά.
  11. Ραντίζουμε τα γεμιστά με το 1/3 κούπας ελαιόλαδο και κλείνουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  12. Ρίχνουμε στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα 1/2 κούπα νερό και πασπαλίζουμε από πάνω παντού με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζουμε πρώτα με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε πάρα πολύ καλά με αλουμινόχαρτο.
  13. Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για ακόμα 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.

*** Πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά στο ταψί και να έχουν αρχίσει τα λαχανικά και οι πατάτες να ξεροψήνονται.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.