© iStock
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η θρυλική συνταγή για σπαγγέτι με κεφτεδάκια από τον Νονό

Πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψεις το μαφιόζικο πιάτο της πρώτης ταινίας από την τριλογία;
«Ο Clemenza είχε μόλις γυρίσει από τις δουλειές της ημέρας και έκανε θόρυβο στην κουζίνα, μαγειρεύοντας μια τεράστια ποσότητα σάλτσας ντομάτας. Ο Michael του έκανε νόημα και περπάτησε ως το γωνιακό γραφείο, εκεί όπου βρήκε τον Hagen και τον Sonny να τον περιμένουν ανυπόμονα. Ο Sonny τον ρώτησε: “Είναι ο Clemenza εκεί έξω;”. Ο Michael του έγνεψε καταφατικά: “Ναι, μαγειρεύει μακαρόνια για τους στρατιώτες, όπως όταν ήταν στον πόλεμο”».  

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο Godfather του Mario Puzo.

Ή μάλλον πιο σωστά ένα μυθιστόρημα, πάνω στο οποίο στήθηκε η ίσως πιο θρυλική τριλογία ταινιών του αμερικανικού σινεμά. Ο Νονός του Francis Ford Coppola ήταν και παραμένει μία θρυλική στιγμή του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Όπως βέβαια, θρυλική, είναι και η μακαρονάδα (πιο συγκεκριμένα σπαγγέτι με κεφτεδάκια) που περιγράφεται στην παρακάτω σκηνή.

Αφού μπήκαμε στο mood της ταινίας, πάμε να δούμε πώς μαγειρεύεται αυτό το comfort πιάτο.

Υλικά

  • 4 χοιρινά λουκάνικα
  • 300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • Μουλιασμένη ψίχα από μια μεγάλη φέτα ψωμιού
  • 4 κλαδιά θυμαριού, κομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • Μία σκελίδα σκόρδο
  • 1 αυγό
  • 400g τοματοπελτέ
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας
  • Ένα φλυτζάνι κόκκινο κρασί
  • Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Μία συσκευασία spaghetti
  • Μπόλικη παρμεζάνα

Προετοιμασία

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αφαιρείς το κρέας των λουκάνικων από το γύρω-γύρω και προσθέτεις και τον μοσχαρίσιο κιμά. Ανακατεύεις και δημιουργείς ένα ενιαίο μείγμα.
  • Προσθέτεις το θυμάρι, το σκόρδο, τα αυγά, την ψίχα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και κρασί και ανακατεύεις. Το μείγμα πρέπει να βγει λιπαρό, αλλά όχι υγρό. Αν βγαίνει υγρό, προσθέτεις κι άλλη ψίχα ψωμιού. Αν δεν έχει υγρασία, προσθέτεις λίγο κρασί. Τοποθετείς το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα.
  • Βγάζεις το μείγμα από το ψυγείο και απλώνεις αλεύρι στον πάγκο μαγειρικής σου. Πλάθεις κεφτέδες με το αλεύρι. Φροντίζεις το λάδι στο τηγάνι σου να καίει ήδη.
  • Μαγειρεύεις τους κεφτέδες σε καυτό λάδι για περίπου 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά. Τους αφαιρείς από το τηγάνι.
  • Μαγειρεύεις σε ξεχωριστό τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο τη σάλτσα ντομάτας σου. Ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέτεις λίγο αλάτι και τον χυμό ντομάτας. Όταν η σάλτσα πιεί τα ζουμιά της και αποκτήσει μια ενιαία υφή, μπορείς να προσθέσεις σε αυτήν τους κεφτέδες.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και αλάτι, βράζεις τα μακαρόνια. Τα μαγειρεύεις al dente (αναγράφεται στη συσκευασία το πώς γίνεται). Στο τέλος, κράτησε μια κούπα από το αλατισμένο νερό των μακαρονιών και σούρωσέ τα.
  • Τοποθετείς ξανά τα μακαρόνια στην κατσαρόλα σου. Ρίχνεις σιγά-σιγά τους κεφτέδες με τη σάλτσα. Χρησιμοποιείς και το αλατισμένο νερό των μακαρονιών για να δώσεις υγρασία στο φαγητό σου και να αποφύγεις το κίνδυνο να «κολλήσει».
  • Σερβίρεις τα σπαγγέτι με κεφτεδάκια μαζί με μπόλικη παρμεζάνα και βασιλικό.
Exit mobile version