FOOD & DRINK

Η συνταγή για το απόλυτο πιάτο του χειμώνα, γιουβαρλάκια με αυγολέμονο

Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, το απόλυτο comfort food, γιουβαρλάκια αυγολέμονο.

Υπάρχουν κάποια φαγητά που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Είτε έχεις περάσει μια κουραστική εβδομάδα είτε αισθάνεσαι κάπως πεσμένος, το κατάλληλο πιάτο μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, να ζεστάνει την ψυχή σου. Και τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ανάμεσα σε αυτά.

Πιθανότατα να τα έφτιαχνε η μαμά σου και να τα αναζητάς σε μαγειρεία, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συνταγή που μπορείς εύκολα να δοκιμάσεις στην κουζίνα σου.

Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο 

Υλικά (4 άτομα)

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 25 γρ. μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. άνιθο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 120 γρ. ρύζι γλασέ (πλυμένο και στραγγισμένο)
  • 1 αυγό
  • Λίγο αλεύρι
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 αυγά
  • 20 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ πλάθουμε τον κιμά με τον μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, ρύζι, το ένα αυγό, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 έως 1 ώρα για να σφίξει.
  2. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθουμε σε ομοιόμορφα μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού ( 25γρ.) και τα αλευρώνουμε. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 3 κτσ. ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε τα γιουβαρλάκια ελαφρά. Στη συνέχεια σβήνουμε με τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1/2 ώρα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Για το αυγολέμονο χωρίζουμε τα ασπράδια από τα 2 αυγά και τα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ με ένα αυγοδάρτη μέχρι να αφρατέψουν, ρίχνουμε τους κρόκους, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Συνεχίζοντας το χτύπημα, με μια μεγάλη κουταλα τις σούπας προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό από την κατσαρόλα (σιγά-σιγά για να μη μαγειρευτεί το αυγό). Όσο περισσότερο ζωμό προσθέσουμε τόσο το καλύτερο. Τέλος, ρίχνουμε όλο το μίγμα του μπολ στην κατσαρόλα κουνώντας την κυκλικά. Δεν το επαναφέρουμε στη φωτιά γιατί θα κόψει το αυγολέμονο.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες comfort συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.

Exit mobile version