Η συνταγή για το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχαράκι με τραγανές πατάτες φούρνου
Κάθε εβδομάδα, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, ένα πιάτο βγαλμένο από τα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια.
- 22 ΙΟΥΛ 2022
Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε στη μαγειρική με διαφορετικές κουζίνες – ποιος μπορεί να αντισταθεί άλλωστε σε ένα stir fry ή yakitori – αλλά πάντα επιστρέφουμε στα φαγητά που μας μεγάλωσαν.
Ένα από αυτά είναι και το κοκκινιστό μοσχαράκι, ένα πιάτο βγαλμένο από τα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια κι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Για όλες εκείνες τις ημέρες που θέλεις ένα comfort πιάτο που θα σε γεμίσει θαλπωρή, η απάντηση είναι σε αυτή τη συνταγή.
Όταν μάλιστα, συνδυάζεται με τραγανές πατάτες (φούρνου στην προκειμένη περίπτωση για να αποφύγουμε το τηγάνι), έχουμε το τέλειο φαγητό.
Μοσχαράκι Κοκκινιστό με Τραγανές Πατάτες Φούρνου
Υλικά (για 4 άτομα)
- 800 γρ. μοσχάρι (σε μεγάλους κύβους)
- 27 γρ. ελαιόλαδο + 27 γρ.
- 320 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 50 γρ. πελτέ τομάτας
- 400 γρ. σάλτσα τομάτας
- 8 γρ. σουμάκ
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- 160 ml κόκκινο κρασί
- 8 γρ. αλεύρι
- 3 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε το κρέας με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο (27 γρ.).
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας σε δόσεις, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και βράσει.
(!) Αυτό το βήμα είναι το σημαντικότερο για ένα γευστικό και πολύ μαλακό κρέας. - Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και στο ίδιο σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, έως ότου καραμελώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καβουρδισμένο κρέας, τον πελτέ τομάτας και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε για μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 1.30 με 2 ώρες.
(!) Ίσως, χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Τραγανές Πατάτες Φούρνου σαν Τηγανητές
Υλικά
- 1.5 κιλό πατάτες για τηγανητές
- 15 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.
- Κόβουμε τις πατάτες στο σχήμα της τηγανητής πατάτας, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις ξεπλένουμε καλά με νερό.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τις καλύψουμε καλά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία(5-8).
- Μόλις το νερό πάρει μια βράση βράζουμε τις πατάτες για 10’-15’ ή έως ότου οι πατάτες μαλακώσουν τόσο που να τρώγονται ευχάριστα αλλά να μη σπάνε.
- Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και στη συνέχεια ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
- Ψήνουμε στο φούρνο ανακατεύοντας περιστασιακά για 25’-30’ ή έως ότου οι πατάτες πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Απογειώνουμε τη γεύση με flavorits® και καταναλώνουμε αμέσως.
(!) Όταν οι πατάτες κρυώσουν δεν θα έχουν τόσο τραγανή και ευχάριστη υφή οπότε καλό είναι να τις καταναλώσουμε όσο είναι ζέστες.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.