Η συνταγή της Γωγώς Δελογιάννη για παραδοσιακή Τσουχτή Μάνης
- 25 ΟΚΤ 2021
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1995 όταν 40 παραγωγοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζυμαρικών στον κόσμο.
«Ο κεντρικός στόχος της ημέρας είναι να επιστήσει την προσοχή όχι μόνο στο προϊόν, αλλά σε νέους, υγιεινούς και δημιουργικούς τρόποι για να απολαύσει κανείς ένα γεύμα ζυμαρικών» έχει δηλώσει ο Luigi Cristiano Laurenza, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών.
Τα ελληνικά ζυμαρικά αποτελούν ένα ταξίδι στις διαφορετικές κουζίνες του τόπου. Όσο κι αν αλλάζουν οι τάσεις στη διατροφή μας, είναι βασικό υλικό για πολλά παραδοσιακά πιάτα. Για να τα γνωρίσεις καλύτερα, αξίζει να αναζητήσεις μικρούς παραγωγούς και γυναικείους συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα, που φτιάχνουν χειροποίητα ζυμαρικά με αγνά υλικά. Μέρα που είναι όμως, ας ξεκινήσουμε τρώγοντάς τα.
Τσουχτή Μάνης από τη Γωγώ Δελογιάννη
Ένα παραδοσιακό πιάτο της Μάνης, με μυζήθρα και αυγό, το οποίο ανέδειξε η chef Γωγώ Δελογιάννη στη Στοά Φιξ (Αιόλου 102, Ομόνοια). Πιάτο comfort, εύκολο και πολύ νόστιμο, η τσουχτή απαιτεί απλά υλικά και λίγο χρόνο.
«Πρόκειται για μία παραδοσιακή μακαρονάδα, ελληνική cucina povera με τρία βασικά υλικά» λέει η Γωγώ. Μιας και το μενού στη Στοά Φιξ αλλάζει σύντομα, ζητήσαμε τη συνταγή από αυτό το highlight πιάτο του καταλόγου, ένεκα της ημέρας.
Υλικά
- 500 γρ. μακαρόνια Νο. 5 ή Νο. 6
- 4 αυγά
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 2 σκελίδες μαύρο σκόρδο
- Πιπέρι – αλάτι
- Μυζήθρα ξερή, ψιλοτριμμένη, όση θέλει ο καθένας
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε σε τηγάνι το βούτυρο, το μισό ελαιόλαδο και το μαύρο σκόρδο και αφήνουμε να κάψει καλά.
- Μόλις το βούτυρο αφρίσει και αρχίσει να γίνεται ελαφρώς χρυσάφι στις άκρες του, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη μυζήθρα, την ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στα καυτά μακαρόνια.
- Παράλληλα, τηγανίζουμε τα αυγά κι αφήνουμε τον κρόκο μελάτο. Ο κρόκος είναι αυτός που θα δώσει αίσθηση σάλτσας στο πιάτο μας.
- Σερβίρουμε σε πιάτο με το αυγό από πάνω, ρίχνουμε έξτρα μυζήθρα, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σπάμε τον κρόκο και έτοιμοι!
Σημείωση 1: Το 1 αυγό ανά μερίδα ζυμαρικών είναι εντελώς ενδεικτικό. Μπορείτε να πάτε με 2 ή και 3 αν είστε πολύ μερακλήδες.
Σημείωση 2: Εκτός του αυγού, τα πλούσια σπίτια της Μάνης, πρόσθεταν και σοταρισμένο παστό χοιρινό που έφτιαχναν οι ίδιοι. Αν αναρωτιέστε τι σας θυμίζουν τα υλικά, μάλλον έχετε φάει αρκετή καρμπονάρα.