© iStock
HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

Η τέλεια συνταγή για κερκυραϊκή παστιτσάδα

Ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει στους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Σήμερα, φτιάχνουμε κερκυραϊκή παστιτσάδα.

Ένα φαγητό που θα σε ταξιδέψει στην Κέρκυρα είναι η παστιτσάδα. Το χοντρό μακαρόνι, τα εκλεκτά μπαχαρικά που δημιουργούν ένα ξεχωριστό μείγμα και φυσικά το καλομαγειρεμένο κρέας – μοσχάρι στην προκειμένη περίπτωση – συνθέτουν ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς και comfort γεύσης.

Η κερκυραϊκή παστιτσάδα είναι ένα φαγητό που τρώγεται ιδανικά στο μεσημεριανό τραπέζι με φίλους.

Η συνταγή για κερκυραϊκή παστιτσάδα

Υλικά

Για την παστιτσάδα

  • 1200 γρ. μοσχάρι χτένι
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 180 γρ. κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 80 γρ. κόκκινο ξύδι
  • 15 γρ. αλεύρι
  • 240 γρ. κόκκινο κρασί
  • 250 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 720 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • Γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

Για το σπετσερικό (μείγμα μπαχαρικών):

  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • 1 κ.γ. μπαχάρι (κόκκους)
  • 1.5 γρ. κύμινο (σκόνη)
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο (καρφί)
  • 2 στικς κανέλας
  • 2 κ.σ. ροζ ή μαύρο πιπέρι
  • 2 γρ. μπούκοβο
  • 6 φύλλα δάφνης
  • Τούλι για τα μπαχαρικά

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά από το σπετσερικόχωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Ανακατεύοντας συνεχώς την κατσαρόλα,καβουρδίζουμε τα μπαχαρικά για περίπου 1 – 2 λεπτά μέχρι να μυρίζουν έντονα, τα αφαιρούμε σε ένα μπολ και τα δένουμε με σπάγκο στο τούλι. (τα μπαχαρικά σε σκόνη δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν μέσα στο τούλι αλλά δεν μας ενοχλεί).
  2. Δυναμώνουμε την θερμοκρασία σε μέγιστη (9) και παράλληλα με τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου μαρινάρουμε με το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του κρέατος και καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι ναέχουμε ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα. Αφαιρούμε το κρέας προσωρινά, προσθέτουμε τη δεύτερη δόση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αφαιρώντας το κρέας στο τέλος.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τσιγαρίζουμε για περίπου 7 – 8 λεπτά.´
  4. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κρέας, σβήνουμε με το ξύδι και μόλις αυτό σχεδόν εξατμιστεί προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και όταν σχεδόν εξατμιστεί προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας, το ζωμό και το μείγμα μπαχαρικών. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα μπαχαρικά με το τούλι καλά δεμένο.Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  5. Σιγοβράζουμε για περίπου 90 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Μετά από τον χρόνο αυτό η σάλτσα θα πρέπει να μην είναι πολύ υδαρής. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  6. Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο βραστό νερό για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα ζεματάμε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο στην κατσαρόλα.
  7. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με το κρέας και τρίβουμε αρκετή γραβιέρα.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.