Netflix © 2022
ΓΕΥΣΗ

Η ξεχωριστή ιστορία της Ann Kim στο Chef’s Table: Pizza

Η Ann Kim πολέμησε τα κοινωνικά εμπόδια και τις οικογενειακές προσδοκίες για να σερβίρει κίμτσι στην πίτσα. Τώρα είναι κάτοχος του βραβείου James Beard και ιδιοκτήτρια επιτυχημένων εστιατορίων στη Μινεάπολη.

Πριν από μία δεκαετία δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το φαγητό αλλά και τη σπουδαιότητα αυτής. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Chef’s Table του Netflix (πολύ μετά τον Anthony Bourdain), που δίνουν βήμα σε μάγειρες από όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις ιστορίες και το φαγητό τους με ένα διεθνές κοινό.

Μία αξιοσημείωτη ιστορία είναι και αυτή Ann Kim από τη Μινεάπολη, που τη συναντάμε στο τρίτο επεισόδιο της νέας σεζόν Chef’s Table: Pizza. Σε αυτή τη θεματική ενότητα, γνωρίζουμε chefs από όλο τον κόσμο, που με τη δημιουργικότητά τους αναδεικνύουν ένα συνηθισμένο φαγητό, όπως η πίτσα, σε έργα τέχνης.

Γνωστή για τα εστιατόρια Pizzeria Lola, Young Joni και Sooki & Mimi και βραβευμένη με Jame Beard, η Ann Kim πολέμησε τα κοινωνικά εμπόδια και τις οικογενειακές προσδοκίες για να σερβίρει κίμτσι στην πίτσα. Και το πέτυχε.

«Η διαδικασία ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν από δύο χρόνια, όταν ο εκτελεστικός παραγωγός Brian McGinn μού έστειλε μήνυμα στο Instagram ρωτώντας αν θα με ενδιέφερε να εμφανιστώ στην επόμενη σεζόν του Chef’s Table» λέει η Kim.

«Νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο ή spam, οπότε αρχικά το αγνόησα μέχρι που με εντόπισε αφού βρήκε το email μου. Χαίρομαι που ήταν επίμονος! Τα γυρίσματα ήταν αρχικά προγραμματισμένα να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2020 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας».

Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι, η Kim ξεκίνησε τα γυρίσματα στη Μινεάπολη και στη Νέα Υόρκη με τη σκηνοθέτιδα Zia Mandviwalla να καθοδηγεί ολόκληρη την παραγωγή μέσω του Zoom. «Η Zia είχε μείνει αναγκαστικά πίσω στη Νέα Ζηλανδία λόγω περιορισμών που προέκυψαν λίγο πριν προγραμματίσει να πετάξει στη Μινεάπολη για να ξεκινήσει τα γυρίσματα», θυμάται η Kim.

«Ήταν δυσάρεστο που δε βρισκόταν η ίδια μαζί μας, αλλά την εμπιστεύτηκα όπως και ολόκληρη την ομάδα παραγωγής για να καταγράψουν τελικά την ιστορία μου με έναν αυθεντικό τρόπο. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις τον όγκο της δουλειάς που χρειάζεται για να φτιάξεις ένα επεισόδιο 45 λεπτών».

Γιατί είναι σημαντική η ιστορία της Ann Kim;

Η σημασία της εκπροσώπησης είναι το πρώτο πράγμα που μετράει στην ιστορία της Ann Kim, πριν φτάσουμε στο νόστιμο φαγητό της. Στην αρχή του επεισοδίου, τη βλέπουμε να λέει πως ενώ μεγάλωνε, δεν υπήρχαν γύρω της παρά ελάχιστα παραδείγματα Ασιατισσών Αμερικανών που κατάφεραν να πετύχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ως Κορεάτισσα Αμερικανίδα γεννημένη από γονείς μετανάστες, κατάλαβε νωρίς ότι ήταν πολύ διαφορετική από τους περισσότερους συνομηλίκους της στη Μινεσότα.

«Αν δώσετε στους ανθρώπους την ελευθερία να είναι απλώς ο εαυτός τους, μπορούν να συμβούν καταπληκτικά πράγματα». Αυτό το συναίσθημα ήταν μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε όλη τη ζωή και την καριέρα της, και την ώθησε να γίνει μια από τις πιο δυνατές chef στην περιοχή της.

Μένοντας πιστή στις ρίζες της, η Kim ακολούθησε το όνειρό της και κατάφερε να καινοτομήσει. Πόσο συχνά βλέπουμε κίμτσι σε πίτσα; «Το κίμτσι είναι ζωή», δηλώνει, εξηγώντας πώς η μητέρα και η γιαγιά της έπαιξαν αναπόσπαστο ρόλο στο να τη βοηθήσουν να κατανοήσει το φαγητό και να την ενθαρρύνουν να εμπιστευτεί το ένστικτό της όταν πρόκειται για τα δικά της γούστα.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου είναι ξεκάθαρο πώς η Kim έχει διαμορφώσει τα μενού της και τα συστατικά που χρησιμοποιεί σε όλο της το φαγητό (ειδικά τις πίτσες της, που την οδήγησαν να ανοίξει το Pizzeria Lola και το Young Joni), τιμώντας την κληρονομιά της οικογένειάς της.

Το 2010, άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο, το Pizzeria Lola, στη Μινεάπολη, που έχει επαινεθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το δεύτερο εστιατόριο της, Hello Pizza, είναι ένα μαγαζί που επίσης βρίσκεται συχνά στην κορυφή λιστών με τις καλύτερες προτάσεις.

Το Young Joni άνοιξε το 2016 και προτείνει ένα μενού όπου η πίτσα διαφοροποιείται αρκετά. Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, όπως Εστιατόριο της Χρονιάς από το Minneapolis Star Tribune και το καλύτερο νέο εστιατόριο σύμφωνα με το αμερικάνικο GQ.

Το 2019, η Ann έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής από τη Μινεάπολη που έλαβε το βραβείο James Beard στην κατηγορία “Best Chef Midwest”. Έχει παρουσιαστεί σε New York Times, Vogue, Forbes, Wall Street Journal και στο CBS.