Jerry Thomas: O πρώτος bartender
- 26 ΜΑΙ 2018
Το μακρινό 1863, ένας Άγγλος ταξιδιώτης με το όνομα Edward Hingston μπαίνει στο ξενοδοχείο Occidental Hotel στο San Francisco. Αυτό που αντικρίζει, του μαγεύει τη ματιά και το μυαλό και δεν μπορεί να ξεκολλήσει. Μία επιβλητική φιγούρα κρατάει με μαεστρικό τρόπο δύο mixing glasses και χειρίζεται μια μπλε φωτιά που μοιάζει με διαμάντι. Η φιγούρα αυτή ήταν ο Jerry Thomas, πατέρας, εμπνευστής και πρωτοπόρος σε όλο αυτό που σήμερα θεωρούμε bartending και mixology.
Σε μια περίοδο που όλοι έπιναν σκέτα ποτά ή punch, εκείνος εμφανίστηκε στον χώρο όχι μόνο για να θέσει τα πραγματικά του θεμέλια, αλλά και για να τον πάει πολλά επίπεδα παραπάνω. Έγραψε το πρώτο βιβλίο με θέμα τα cocktails και τις τεχνικές που πρέπει να ακολουθεί ένας bartender. Ήταν ο άνθρωπος που όρισε τις συνταγές σε πολλά κλασικά cocktails, έφτιαξε δικά του bitters κι έμαθε το blue blaze σε όλο τον κόσμο.
Ο Jerry Thomas ήταν εφευρέτης, showman και πατριάρχης μιας ολόκληρης κουλτούρας. Τα τρία βιβλία που συνέγραψε , τα ‘The Bar-Tender’s Guide‘, ‘How to Mix Drinks’ και ‘The Bon-Vivant’s Companion’, αποτελούν ακόμα και σήμερα τα θεμελιώδη αναγνώσματα για κάθε bartender.
Πριν μπει για πρώτη φορά πίσω από την μπάρα είχε δουλέψει σαν ναύτης, εργάτης σε ορυχεία, μέλος παραγωγής σε θέατρο, εθελοντής πυροσβέστης. Άλλαξε τουλάιχστον 20 επαγγέλματα πιριν καταλήξει πίσω από μία νεοϋορκέζικη μπάρα και ξεκινήσει το υπέροχο ταξίδι του. Ο Jerry Thomas ή ‘The Professor’ όπως τιμητικά τον αποκαλούν ολοι οι bartenders του κόσμου, έφτιαξε καινούργια cocktails, κατέγραψε μερικές γνωστές συνταγές τις εποχής και τελειοποίησε το cocktail σήμα – κατατεθέν του, το Blue Blazer. Την περίοδο που δούλευε στο ‘Occidental’ έβγαζε 100 δολάρια την εβδομάδα, περισσότερα ακόμα και από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι περισσότερες γκραβούρες και τα σκίτσα που τον απεικονίζουν, τον δείχνουν με το Blue Blazer, να παίζει με τη φωτιά ανάμεσα σε δύο μεταλλικές κούπες. Εκτός απ’ αυτό, όμως, ο Jerry Thomas κατέγραψε αρκετά ακόμα cocktails που έμελλε να γίνουν κλασικά με το πέρασμα των ετών. Το 1830, τη χρονιά που εικάζεται ότι γεννήθηκε, cocktail θεωρείτο οποιοδήποτε αλκοολούχο αναμειγνυόταν με λίγη ζάχαρη. Οι bartenders δεν χρησιμοποιούσαν shakers, αλλά ανακάτευαν τα συστατικά ρίχνοντας από το ένα mixing glass στο άλλο. Το Collins, το Fizz, το Caisy, το Sour είναι μερικά μόνο από τα στυλ σερβιρίσματος που εκείνος όρισε. Το cocktail Daisy είναι ένα γλυκόξινος συνδυασμός με cordial πορτοκάλι ή γρεναδίνη. Μετάφρασε το ‘daisy’ στα ισπανικά, πρόσθεσε τεκίλα και έτοιμη η Μαργαρίτα σου.
Ο Jerry Thomas είναι ο πρώτος που όρισε τα bitters, που πήγε το σερβίρισμα στο επόμενο επίπεδο, που κατάλαβε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει μια φλούδα λεμόνι σε ένα ποτό, που άλειψε για πρώτη φορά το χείλος του ποτηριού με εσπεριδοειδή κι έβαλε φρούτα στις συνταγές. Ασχολήθηκε ακόμα και με τα ποτήρια, ενώ έφτιαξε και δικά του σιρόπια. Η τελευταία έκδοση του βιβλίου του ‘The Bon-Vivant’s Companion’, κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά τον θάνατό του και εκεί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το ‘Manhattan’ αλλά κι ένα cocktail που το ονόμασε ‘Martinez’, το οποίο μοιάζει με Martini αλλά έχει maraschino, γλυκό vermouth και Old Tom Gin.
Δούλεψε σχεδόν σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Αμερικής κι έγινε μήλο της έριδος για τα καλύτερα ξενοδοχεία των ΗΠΑ. Έκανε αρκετά guest σε όλο τον κόσμο και σε ένα από αυτά έδειξε την ιδιοφυΐα του στην διαφήμιση. Όταν έφτασε στο Λονδίνο για να εμφανιστεί πίσω από την μπάρα του American Bar στους κήπους του Cremorne, ο Thomas σκόρπισε στους δρομους χιλίαδες φυλλάδια που ενημέρωναν τους περαστικούς για την παρουσία του στην πόλη. Τα φυλλάδια σκορπίστηκαν από αερόστατο, ενώ οι καταγεγραμμένες φήμες της εποχής αναφέρουν ότι είχε αγοράσει ένα kit εργαλείων μόνο για εκείνη την βραδιά, που του κόστισε 5000 δολάρια.
Το 1885 ήταν bar manager στο ξενοδοχείο ‘Brighton’, στη διασταύρωση των δρόμων Broadway και 42nd Street, στη Νέα Υόρκη. Ήταν 15 Δεκεμβρίου όταν έφυγε από τη δουλειά το απόγευμα επειδή δεν ένιωθε καλά. Όταν έφτασε σπίτι, άνοιξε την πόρτα, κατέρρευσε και πέθανε.
Ο Jerry Thomas ήταν 55 ετών. Πιθανότατα δεν ήξερε πόσο θα επηρέαζε μια ολόκληρη κουλτούρα. Ούτε μπορούσε να φανταστεί ότιι το όνομα και η δουλειά του θα μνημονεύονταν ακόμα και 130 χρόνια μετά από εκείνη τη θλιβερή μέρα. Σήμερα, πάντως, λειτουργεί στη Ρώμη ένα πραγματικό bar – μουσείο αφιερωμένο σε εκείνον – το ‘Jerry Thomas Speakeasy’. Ακολουθεί τις συνταγές του, τη φιλοσοφία του και τα βήματά του. Το μόνο που πρέπει να κάνεις για πάρεις κι εσύ μια γεύση από την εποχή και τη συναρπαστική ιδιουφία του Jerry Thomas, είναι να χτυπήσεις το κουδούνι και να περιμένεις να σου ανοίξουν.