Μπορούμε και χωρίς γαλοπούλα
Η γαλοπούλα είναι πασέ! Είναι άνοστη σε σχέση με άλλα κρέατα που προσφέρονται για χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Στο λέμε εμείς. Εσύ κάν' το πράξη αυτά τα χριστούγεννα με χοιρινό μπούτι και ρολό κοτόπουλο!
- 24 ΔΕΚ 2011
Ξεχωριστές γιορτές με την οικογένεια και του φίλους σημαίνει ξεχωριστά τραπέζια, ρεβεγιόν στο σπίτι και γαλοπούλα. Αλλά, όχι για σένα! Γιατί; Γιατί η γαλοπούλα είναι πλέον πασέ! Γιατί δεν είναι καν νόστιμο κρέας! Γιατί μπορείς να πάρεις χριστουγεννιάτικα διαπιστευτήρια ως (εκκολαπτόμενος) σεφ από τους αγαπημένους σου μαγειρεύοντας χοιρινό μπούτι ή ρολό κοτόπουλο! Ιδού τρεις συνταγές με εύκολα αλλά εντυπωσιακά και ασυνήθιστα υλικά!
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατάτες και μπρόκολο
Υλικά
- 1 κομμάτι χοιρινό από μπούτι βάρους 1 ½ κιλού
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 1 φλιτζ του καφέ πικάντικη μουστάρδα
- 4 κουτ σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
- αλάτι , πιπέρι
- για τις πατάτες
- 1 κιλό μικρές στρογγυλές πατάτες καλά καθαρισμένες
- 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 κιλό φουντίτσες μπρόκολο
- 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
- 2 κουτ σούπας κουκουνάρι
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
Εκτέλεση
Βάλε τον χασάπη σου να σου δέσει το κρέας σε ρολό.
Ετοιμάζεις τη μαρινάδα. Στο μπλέντερ χτυπάς το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το φρέσκο κόλιανδρο και τη καυτερή πιπεριά μέχρι να γίνουν ένα πηκτό ομοιογενές μίγμα. Με ένα πινέλο αλείφεις το κρέας παντού και το αφήνεις να μαριναριστεί για 1 ώρα εκτός ψυγείου.
Στη συνέχεια βάζεις το κρέας σε ένα ταψί, το περιχύνεις με την υπόλοιπη μαρινάδα και αδειάζεις το κρασί στο πάτο του ταψιού χωρίς να ξεπλύνεις το κρέας, σκεπάζεις το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνεις για ¾ της ώρας στους 180 .
Χοντροκόβεις τις πατάτες, τις βάζεις σε ένα μπολ, τις αλατίζεις, τις περιχύνεις με το λάδι και τις βάζεις μέσα στο ταψί με το χοιρινό.Συνεχίζεις το ψήσιμο με ξεσκέπαστο πλέον το ταψί για άλλη 1 ώρα και μέχρι το χοιρινό να κάνει κρούστα και οι πατάτες να ροδοκοκκινίσουν.
Βράζεις το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό, το βγάζεις, το ακουμπάς σε σουρωτήρι.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι και ρίχνεις μέσα τα κουκουνάρια.
Τα καβουρδίζεις για 1 λεπτό, ρίχνεις μέσα το μπρόκολο, αλατίζεις εάν χρειάζεται και το περιχύνεις με χυμό λεμονιού. Σερβίρεις το χοιρινό μπούτι σε πιατέλα κοβοντάς το φετούλες, γαρνίρεις με το μπρόκολο και τις πατάτες και περιχύνεις με τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί.
Ρολό κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο
Υλικά
- 1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο
- 1 φύλλο σφολιάτας
Γέμιση
- 1/2 κούπα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 1/2 κούπα βερύκοκα ψιλοκομμένα
- 1/2 κούπα κάστανα παραβρασμένα
- 3 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 ασπράδι
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο
- αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο
Μαρινάδα
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 3-4 κ.σ. μέλι
- 3-4 κ.σ. Κονιάκ
Εκτέλεση
Από το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, αφαιρείς ό,τι περισσεύει για να έχες ένα επίπεδο κρέας (από το στήθος, από τα μπούτια) και τα αλέθεις στο μπλέντερ.
Χτυπάς ελαφρά το ασπράδι και ανακατεύεις όλα τα υλικά της γέμισης και με το αλεσμένο κρέας.
Στρώνεις τη γέμιση στο κοτόπουλο και κάνεις ένα σφιχτό ρολό. Το δένεις καλά γύρω γύρω με σπάγκο για να μην διαλύσει και φύγει η γέμιση.
Το βάζεις σε βαθύ ταψί.
Ανακατεύεις τα υλικά για τη μαρινάδα και αλείφεις το ρολό. Ό,τι περισσέψει το ρίχνεις στο ταψί.
Προσθέτεις 1 κούπα ζεστό νερό και ψήνεις στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα .Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτεις νερό.(αν πάρει χρώμα νωρίς το σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο)
Αφού ψηθεί το βγάζεις και το αφήνεις να κρυώσει χωρίς το ζουμί που έχει μείνει.
Αφαιρείς το σπάγκο.
Ανοίγεις το φύλλο της σφολιάτας σε λαδόκολλα και κόβεις 2 λωρίδες απ το μήκος, πάχους 2 εκ. για το φιόγκο.
Βάζεις το ρολό στο κέντρο της σφολιάτας και τυλίγεις.
Το βάζεις σε ταψάκι με την ένωση από κάτω.
Με λίγο νερό κολλάς το φιόγκο.
Αλείφεις με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό.
Ψήνεις στους 200 σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Χοιρινό με κονιάκ και αποξηραμένα φρούτα
Υλικά
- 2 κομμάτια ψαρονέφρι
- 3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5-6 βερίκοκα αποξηραμένα
- 5-6 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
- 1 φλιτζάνι κονιάκ
- 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 1 κουταλιά γλυκού φασκόμηλο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνεις το βούτυρο σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Σοτάρεις το ψαρονέφρι στο βούτυρο από όλες τις πλευρές.
Σοτάρεις και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Προσθέτεις στο τηγάνι τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.
Σβήνεις με το κονιάκ.
Ρίχνεις το χυμό πορτοκαλιού και χαμηλώνεις τη φωτιά.
Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και το φασκόμηλο.
10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα σου προσθέτεις μια κουταλιά σούπας μέλι και ανακατεύεις καλά.