Kaiserschmarrn, η λάθος αυστριακή συνταγή για τα πιο νόστιμα pancakes
- 6 ΣΕΠ 2020
Υπάρχει, όμως, κι ένας ‘αυτοκράτορας’ κι αυτός είναι το αυστριακό pancake ή το kaiserschmarrn, όπως είναι το κανονικό του όνομα. Μιλάμε για μια διαφορετική εκδοχή της κανονικής συνταγής για τα γνωστά pancakes, η οποία δημιουργήθηκε κατά τύχη στην Αυστρία πριν από αρκετά χρόνια.
Το όνομά τους αποτελείται από δύο λέξεις. Τη λέξη ‘kaiser’ που σημαίνει αυτοκράτορας και τη λέξη ‘schmarren’, η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι αποδομημένο, κάτι κομματιασμένο. Αυτό ουσιαστικά είναι το kaiserschmarrn, ένα τεμαχισμένο pancake.
Όσον αφορά τώρα το πώς δημιουργήθηκε, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί μύθοι γύρω από το όνομά του. Σύμφωνα με τον πρώτο, η Ελίζαμπεθ της Βαυαρίας, η οποία πρόσεχε πολύ τη σιλουέτα της, ζήτησε από το σεφ του παλατιού ένα ελαφρύ επιδόρπιο. Όταν ο σεφ παρουσίασε το kaiserschmarrn στην αυτοκράτειρα, εκείνη το βρήκε αρκετά βαρύ κι έτσι ο άνδρας της, αυτοκράτορας (Kaiser) Franz Joseph I (1830–1916), έφαγε και τη δική της μερίδα, λατρεύοντάς το.
Η δεύτερη εκδοχή θέλει το αυτοκρατορικό ζεύγος να έχει πάει ταξίδι στις Άλπεις. Κάποια στιγμή θέλησε να κάνει μια στάση σε ένα τυχαίο σπίτι, ζητώντας από τον αγρότη και ιδιοκτήτη της οικίας να τους ετοιμάσει κάτι για φαγητό. Εκείνος έχοντας πολύ άγχος θρυμμάτισε το pancake του αυτοκράτορα άθελά του, αλλά ο τελευταίος ενθουσιάστηκε από τη γεύση του.
Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η σύζυγος του αυτοκράτορα προσπαθούσε να γυρίσει τα pancakes στο τηγάνι, αλλά επειδή δεν μπορούσε, πάντα του τα σέρβιρε σε κομμάτια. Όποια εκδοχή κι αν είναι αληθινή, η συγκεκριμένη λιχουδιά έμεινε στην αυστριακή κουζίνα και όχι μόνο. Θεωρείται επίσης αρκετά δημοφιλές επιδόρπιο στη Βαυαρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και άλλες γύρω περιοχές.
H συνταγή
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και δεν χρειάζεται να είσαι φτασμένος σεφ για να καταφέρεις να το φτιάξεις. Από υλικά θα χρειαστείς:
(Για δύο άτομα)
- 2 αυγά
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- μισή κούπα αλεύρι
- 3/4 της κούπας γάλα
- μισό κ.γ. βανίλια
- λίγο αλάτι
- 2 κ.σ. βούτυρο (για το τηγάνι)
Ξεχωρίζεις τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάς μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάς τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα άλλο μπολ και στη συνέχεια ρίχνεις τη βανίλια, το αλάτι και τη μαρέγκα μέσα, ανακατεύοντάς τα απαλά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις το βούτυρο και έπειτα ρίχνεις το μείγμα σου. Όταν καταλάβεις πως έχει ψηθεί από κάτω το γυρίζεις και το κόβεις σε κομμάτια. Ρίχνεις από πάνω μια κουταλιά σούπας ζάχαρη για να καραμελώσει και είναι έτοιμα. Τα τρως με άχνη ζάχαρη, μέλι, σοκολάτα, όπως εσύ προτιμάς.
Καλή απόλαυση.