iStock
ΠΟΤΟ

Καλό το Bloody Mary, αλλά έχεις δοκιμάσει Michelada;

Ένα νόστιμο, πικάντικο μεξικάνικο κοκτέιλ με βάση την μπύρα που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Η Michelada, ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στο Μεξικό, είναι ένα κοκτέιλ με βάση την μπύρα που παρασκευάζεται με λάιμ, καυτερή σάλτσα, Worcestershire και συχνά χυμό ντομάτας (ή Clamato – τυποποιημένος τοματοχυμός με καρυκεύματα και ζωμό από όστρακα), όλα σερβιρισμένα σε ένα ποτήρι με πάγο και αλατισμένο χείλος. Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές αυτής της βάσης, οι οποίες εξαρτώνται όχι μόνο από το μέρος της χώρας στο οποίο βρίσκεται κανείς, αλλά και από το ποιος το σερβίρει.

Στο παριζιάνικο CopperBay για παράδειγμα, που βρέθηκα πρόσφατα, προτείνουν μία εκδοχή με μπύρα Guinness, που θα συνόδευε ιδανικά ένα ζουμερό κρέας. Στο επίσης γαλλικό Clamato, το casual αδερφάκι του Septime, δίνουν ένταση στο πικάντικο στοιχείο και η Michelada τους συνοδεύει εξαιρετικά τα θαλασσινά.


Η Michelada στο Clamato

Τόσο η Michelada όσο και το Bloody Mary είναι δύο πικάντικα κοκτέιλ που μοιράζονται μερικά κοινά συστατικά, αλλά η πιο σημαντική διαφορά έγκειται στα επίπεδα έντασης: Το Bloody Mary διαθέτει βότκα στη βάση του, ενώ για τη Michelada χρησιμοποιείται μία ελαφριά μπύρα. Το όνομα άλλωστε προκύπτει από το chela (η κουλ λέξη για να πεις την μπύρα), helada που σημαίνει παγωμένη και mi. Σε ελεύθερη μετάφραση: η δική μου παγωμένη μπύρα. Η Chelada είναι ένα πολύ πιο απλό μεξικάνικο ποτό που παρασκευάζεται μόνο από μπύρα, χυμό λάιμ και αλάτι.

Η ιστορία που επαναλαμβάνεται περισσότερο για το πώς δημιουργήθηκε η Michelada μάς ταξιδεύει κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στο San Luis Potosí στο κεντρικό Μεξικό. Ένα μέλος του Club Deportivo Potosino ονόματι Michel Espér φέρεται να ζήτησε από τον συνάδελφο που ήταν στο μπαρ να βάλει λάιμ και πάγο στη μπύρα του. Ο ζεστός καιρός το έκανε να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα, σύμφωνα με την ιστορία.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το παραπάνω δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος. Ο Alonso Ruvalcaba, ειδικός στο φαγητό του δρόμου και συγγραφέας του βιβλίου “24 Horas de Comida en la Ciudad de México”, υποστηρίζει ότι το πιο πιθανό είναι το ποτό να προέκυψε οργανικά κατά τη διάρκεια της σύγχρονης περιόδου του Μεξικού. «Κάποια στιγμή απλά θα συνέβαινε. Κάποιος κάπου θα αποφάσιζε να αρχίσει να βάζει οξέα σε μια μπύρα», λέει σύμφωνα με τους L.A. Times.

Λίγο μετράνε οι ιστορίες όμως μπροστά σε ένα ποτήρι Michelada, σε αυτό το νόστιμο κοκτέιλ, που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι σου, όταν θέλεις κάτι δροσιστικό και ελαφρύ σε αλκοόλ τις ζεστές φθινοπωρινές ημέρες.

Η συνταγή για Michelada

Υλικά

  • Χυμός ντομάτας (ή χυμός Clamato)
  • Χυμός λάιμ
  • Worcestershire σος
  • Σόγια σος
  • Καυτερή σάλτσα (όπως Tabasco, Tapatio ή Cholula)
  • Μεξικάνικη μπύρα lager
  • καρύκευμα Tajin (ή σκόνη τσίλι αν δεν έχετε)
  • Αλάτι

Θα βρεις αρκετές συνταγές Michelada που απαιτούν χυμό ντομάτας ή Clamato, ενώ σε κάποιες δε χρησιμοποιείται τίποτα από τα δύο, παρά μόνο καυτερή σάλτσα και άλλα καρυκεύματα. Προσωπικά, βρίσκω την προσθήκη του τοματοχυμού νόστιμη, ειδικά όταν είναι πικάντικος. Το τι θα αποφασίσεις εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου.

Εκτέλεση

  1. Αλάτισε το χείλος του ποτηριού: Πέρασε μια φέτα λάιμ γύρω από το χείλος ενός ποτηριού μπύρας και βούτηξέ το σε αλάτι και Tajin (τα οποία θα έχεις απλώσει σε ένα πιάτο).
  2. Γέμισε το ποτήρι μέχρι τη μέση με παγάκια.
  3. Πρόσθεσε τα καρυκεύματα: χυμό ντομάτας ή Clamato, χυμό λάιμ, Worcestershire, σόγια και καυτερή σάλτσα.
  4. Συμπλήρωσε με μπύρα, ανακάτεψε, δοκίμασε και προσάρμοσε τα καρυκεύματα εάν χρειάζεται.
Exit mobile version